Sistemimden HDD'yi söktüğümde yaşadığım performans artışı

• Konuyu başlatan AJFA
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 19
  • Görüntüleme 1.187
Makaleler
28
Daha fazla  
Merhabalar, Pazartesi günü Amazon Türkiye'nin yapmış olduğu bu kampanya ile HDD yerine depolamada kullanmak üzere Samsung 870 EVO 500 GB SSD'yi satın aldım. Sistemimde halihazırda Samsung 860 EVO 250 GB bulunuyordu zaten, yeni SSD'yi HDD yerine aldım dediğim gibi.

Sistemin diğer detayları da bu şekilde:
  • ASUS B450M-Dragon
  • AMD Ryzen 5 3600 ve stok soğutucu (CPB vb. ayarlar kapalı)
  • XPG GAMMIX D30 2x8GB 3000MHz CL16 RAM
  • ASUS ROG STRIX GTX 1660Ti
  • Corsair Spec-Delta RGB kasa ve Corsair VS550 PSU
  • WD Caviar Black 1 TB 7200 RPM HDD (2010)

HDD'deki SATA güç ve veri kablosunu söküp bu kablolarla SSD'yi montajladığımda inanılmaz bir performans artışı yaşadım. Zaten daha öncesinde Windows, 860 EVO üzerinde kuruluydu. Yaptığım tek şey HDD yerine SSD'yi takmak oldu ve bu bile sistemde fark yaratmaya yetti.

Peki bu konuyu neden açtım? Çünkü bu olayın SSD ve HDD kullanan kullanıcılara fikir olabileceğini düşündüm. İşletim sistemi SSD'ye kurulu olmasına rağmen sistemde performans düşmeleri ve gecikmeler mevcutsa, bu durumu siz de yaşıyor olabilirsiniz. Yapmanız gereken, HDD'nin SATA güç ve veri kablosunu sökerek sistemi bu şekilde çalıştırmak ve test etmek.

Ayrıca HDD sesinden kurtulduğumu ve oyunların yükleme sürelerinin düştüğünü belirtmeme gerek yok. Bunlar herkes tarafından bilinen gerçekler zaten. HDD'yi söktüğümde performans artışı olacağını tahmin ediyordum ama bu kadarını değil.

Tabii ki de FPS yükselmesini falan değil. Sadece Windows arayüzündeki animasyonlar daha da akıcı hale geldi. Ayrıca Boot süresi birazcık daha kısaldı ve oyunlarda hissedilen ufak dalgalanmalar çözülmüş oldu.

Hocam Windows neye kurulu?
Bilen varsa bir şey soracağım. Neden HDD çıkarıldığında performans artışı oluyor? Yazma okuma hızları yüzünden mi? Bu arada hayırlı olsun SSD.
Teknik anlamda nasıl açıklanır bilemiyorum maalesef ama açıklayabilen biri çıkacaktır elbet.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı