Sisteminiz için doğru RAM yapılandırması nasıl olmalı?

• Konuyu başlatan 285091
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 15
  • Görüntüleme 1.013
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
RAM savaşı çıkmış. 😄 Keşke bende bu kadar hakim olabilsem. 🥲

Savaş bitti arkadaş yazacak bir şey bulamayınca Youtube kanalına içerik çıkartmaya gitti. 🤣

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Konuyu görünce aklıma bu video geldi. : D
XMP EXPO DOCP gibi faaliyetler genelde RAM milletinin devamını engellemek için dış mihraklar tarafından gündeme getirilmiş şuurlu bir düzmecedir.

Savaş mı var :D bende geldim 5 dakikalık TM5 testi gectım bence sıtabılım :D

Dosya Ekleri

• 8k-2200.png
    8k-2200.png
    85,9 KB · Görüntüleme: 25
  • Ekran görüntüsü 2025-01-06 213856.png
    Ekran görüntüsü 2025-01-06 213856.png
    306,3 KB · Görüntüleme: 30
XMP/EXPO yalan?

JEDEC sadece bir standart. RAM alıp JEDEC olarak kullanmak hata, sanki büyük sunucular mı kullanıyorsunuz? ECC kit mi kullanıyorsunuz? Modern anakartlar yüksek hızları düşük gürültüde destekliyor, yüksek seviye anakartlar 8 kat PCB kullanıyor. XMP ve EXPO overclock olarak geçmesine rağmen bu RAM kitleri AMD, Intel ve anakart üreticisi tarafından XMP/EXPO hızlarında test ediliyor. Düz kullanıcı XMP/EXPO açıp bırakır, daha bilgili kullanıcı ise RAM kitinin ve işlemcinin hafıza kontrolcüsüne göre ayarlayıp limitinde kullanır.

Gerekli stabilite testleri yapıldıktan sonra sorun bulunmuyor ise sistem gönül rahatlığı ile kullanılabilir. RAM ayarlamaları ile yaklaşık %20'ye yakın CPU performans artışı elde edilebiliyor (özellikle Zen işlemcilerde). Oyunlarda %1 ve %0.1 değerlerini temizliyor.

RAM kitinin DDR voltaj ve sıcaklık limitlerinde, işlemcinin dahili hafıza kontrolcüsünün gerekli voltaj limitlerinde kullanılması durumunda hiçbir sorun oluşmayacaktır.
Eki Görüntüle 2390112
Hocam selam oyunlarda %1 ve %0.1 değerlerini temizliyor demişsiniz ya nasıl oluyor yani? Örneğin 140 FPS ortalama alıyoruz %1 değeri 120 FPS mi oluyor? Bende yeni sistem topladım sistemler hakkında pek teknik bilgim yok. R7 9800X3D işlemcim var zen işlemci mi oluyor ve daha iyi %1 değerleri alabilir miyim acaba? @Taloji hocam isterseniz yeni konu açayım.

Savaş mı var :D bende geldim 5 dakikalık TM5 testi gectım bence sıtabılım :D
Selam hocam RAM linkini atabilir misiniz?

Son düzenleme:
Hocam selam oyunlarda %1 ve %0.1 değerlerini temizliyor demişsiniz ya nasıl oluyor yani? Örneğin 140 FPS ortalama alıyoruz %1 değeri 120 FPS mi oluyor? Bende yeni sistem topladım sistemler hakkında pek teknik bilgim yok. R7 9800X3D işlemcim var zen işlemci mi oluyor ve daha iyi %1 değerleri alabilir miyim acaba? @Taloji hocam isterseniz yeni konu açayım.
Temizliyor dediğim %1 ve %0.1 değerleri RAM, işlemcinin hızına ve GPU'ya bağlı, düzgün ayar çekilmiş RAM ile daha akıcı bir deneyim alırsınız.

Zaten piyasadaki en iyi oyun işlemcisi kullanıyorsunuz, ayrıca X3D işlemciler RAM'a normal Ryzen işlemciler kadar bağımlı değil, sadece EXPO açarak kullanabilirsiniz.

En basit olarak Buildzoid'in kolay zamanlamalarını önerebilirim, Tam sisteminizi bilmiyorum, Hynix A veya M-Die RAM kitiniz var ise sorunsuz çalışacaktır. YouTube'a Buildzoid DDR5 Timings yazınca veya internet üzerinden bulabilirsiniz. Ayarları BIOS üzerinden yapacaksınız.

Biraz daha uğraşayım diyorsanız RAM hızını ve zamanlamaları üzerinde biraz vakit harcayıp stabilite durumunu test etmeniz gerekmekte.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı