Sisteminiz için doğru RAM yapılandırması nasıl olmalı?

• Konuyu başlatan 285091
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 15
  • Görüntüleme 1.014
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

285091

Kilopat
Yanlış bilgi

Sisteminiz için doğru RAM yapılandırması nasıl olmalı?

Burada ihtiyacınız için RAM yapılandırma tablosu mevcut,

Oyun veya ADOBE vb. programlar kullanıyorsanız 2X8/16/24/32/48 yeterlidir. Sunucu ve iş istasyonlarında büyük RAM gereksinimlerine ihtiyaç duyulduğunda 4X olarak yüksek RAM boyutlarına çıkabilirsiniz.
  • 1 DPC 2X RAM KULLANMAK
  • 2 DPC 4X RAM KULLANMAK
1736121944628.png

RAM seçerken her zaman JEDEC SPD değerine bakarak alın işlemcinizin bellek kontrolcüsünün hızını geçmeyin 7/24 stabil kalın.

Sisteminize RAM Yetmediğini Nasıl Anlarsınız?​

Görev Yöneticisi > Performans > RAM / GPU Bölümüne girin:

Commited / Tamamlanan > Burada ki sol tarafta yazan 10,9 GB bizim toplam kullandığımız RAM oranımızı gösteriyor eğer 16GB fiziksel RAM boyutunu geçerseniz, örnek 17 GB olsun +1GB PAGEFILE sorunları kaçınılmaz yani SSD üzerinden tampon bellek boyutu oluşturacak sistem buda SSD hızı ile çalışmasına sebep olacak gerçek RAM hızı ile değil bildiğiniz SSD hızı ile işlem yapacaksınız. ( RAM HIZI SSD HIZINDAN 3000X KAT DAHA HIZLIDIR )

1736124654076.png

Shared GPU Memory / Paylaşılan GPU Belleği > VRAM yetmediği zaman ekran kartı RAM üzerinden bellek talep eder eğer ki VRAM doluysa ekran kartınızın bellek hızının bir kısmı RAM üzerinden çalışacak ve buda size FPS DROP / SHUTTER olarak geri dönecek, RAM doluysa bu sefer RAM SSD üzerinden PAGEFILE dosya boyutu açacak, FPS DROP / SHUTTER olmamasını istiyorsanız YÜKSEK BOYUTLU RAM SEÇİN.

1736125057463.png

Her zaman JEDEC PROFİLLİ RAM seçin arkadaşlar, XMP / EXPO RAM almayın bunlar YALAN, +10000 MHz olunca uçmayacaksın, +8400 MHz OC RAM kullansanız bile ben sadece Sistem Optimizasyonları / CACHE yönetimini doğru yaparak normal kullanıcılardan daha fazla FPS alırım, DROP / SHUTTER hiçbir şey.

1736128165524.png

1736128424711.png
Burası işlemci bellek kontrolcü hızı burayı geçmeyin dediğim yer, JEDEC olarak yeşil kutuya bakın aynı değerler tutuyorsa sorun yoktur.

Yukarıdaki görselde 6800 MHz yazan kısım OC olarak satılan bellek yani 4800MHz TO 6800 MHz gerçek 6800 MHz değil fabrika bunu OC yaparak size satıyor asla bu tuzağa düşmeyin, görseldeki yeşil olan kutu bizim SPD JEDEC doğal RAM frekansı değerimiz bu asıl gerçek olan RAM frekansı, her zaman işlemcimizin bellek kontrolcüsü ne ise oraya göre RAM almamız gerekli eğer geçerseniz duvara toslarsınız, sistem stabil çalışmaz çalışsa bile emin olun orda her zaman bir şeyler ters gider.

Düzeli olarak BleachBit ile CACHE silin düzenli olarak her gün, DRIVER / CHIPSET / BIOS / WINDOWS güncellemelerini her zaman kontrol edin RAM PAGEFILE oranına dikkat edin, RAMMap Kullanarak EMPTY > EMPTY STANDBY LIST düzenli şekilde STANDBY yani beklemede olan verileri silin serbest bırakın, 3.üncü Parti yazılımlar kullanmayın FPS arttırdığını iddia eden örnek: GEFORCE EXPERINCE bunlar yalan ONLY DRIVER olarak kurun ekran kartı sürücünüzü, NVCleanstall kullanarak yükleyin sürücünüzü NVIDIA için, bir program kaldırırken her zaman REVO ile kaldırın, aşağıya gerekli bağlantılar bırakacağım.

REVO ile video da ki gibi kaldırın programları.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

NVCleanstall ile NVIDIA sürücüsü yükleme temiz kurulum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

( Firmalar Kime Saplarsa İhale Ondan Kalır... )

Stabil Kalın...

UNTETHERED.

Dosya Ekleri

• 1736121806371.png
    1736121806371.png
    20,9 KB · Görüntüleme: 23
  • 1736126173001.png
    1736126173001.png
    11,7 KB · Görüntüleme: 23
  • 1736122602293.png
    1736122602293.png
    542,7 KB · Görüntüleme: 25
  • 1736122483614.png
    1736122483614.png
    518,5 KB · Görüntüleme: 24
  • 1736122375711.png
    1736122375711.png
    518,7 KB · Görüntüleme: 40
Son düzenleyen: Moderatör:
XMP/EXPO yalan?

JEDEC sadece bir standart. RAM alıp JEDEC olarak kullanmak hata, sanki büyük sunucular mı kullanıyorsunuz? ECC kit mi kullanıyorsunuz? Modern anakartlar yüksek hızları düşük gürültüde destekliyor, yüksek seviye anakartlar 8 kat PCB kullanıyor. XMP ve EXPO overclock olarak geçmesine rağmen bu RAM kitleri AMD, Intel ve anakart üreticisi tarafından XMP/EXPO hızlarında test ediliyor. Düz kullanıcı XMP/EXPO açıp bırakır, daha bilgili kullanıcı ise RAM kitinin ve işlemcinin hafıza kontrolcüsüne göre ayarlayıp limitinde kullanır.

Gerekli stabilite testleri yapıldıktan sonra sorun bulunmuyor ise sistem gönül rahatlığı ile kullanılabilir. RAM ayarlamaları ile yaklaşık %20'ye yakın CPU performans artışı elde edilebiliyor (özellikle Zen işlemcilerde). Oyunlarda %1 ve %0.1 değerlerini temizliyor.

RAM kitinin DDR voltaj ve sıcaklık limitlerinde, işlemcinin dahili hafıza kontrolcüsünün gerekli voltaj limitlerinde kullanılması durumunda hiçbir sorun oluşmayacaktır.
WhatsApp Image 2025-01-06 at 11.52.13.jpeg

Gerçek frekans ne demek? JEDEC frekansı dediğin şey fabrikadan çıkan çiplerin belirli bir standarda göre overclock edilmesidir. Bu çipleri alan markalar da çipleri potansiyellerine göre sınıflandırıp daha fazla overclock ederek ve bu ayarları JEDEC profili gibi XMP profiline kaydederek satışa sunar.

( RAM HIZI SSD HIZINDAN 3000X KAT DAHA HIZLIDIR )

Bu da yanlış bir bilgi. DDR4 RAM ve PCIe 3.0 bir SSD üzerinden mantık yürütebiliriz. 3200 MHz çift kanal bir bellek için maksimum teorik bant genişliği 51200 MB/s iken PCIe 3.0 x4 için maksimum teorik bant genişliği 4000 MB/s. Yani aradaki fark 3000 kat falan değil.

Burası işlemci bellek kontrolcü hızı burayı geçmeyin dediğim yer, JEDEC olarak yeşil kutuya bakın aynı değerler tutuyorsa sorun yoktur.

Bu kısım JEDEC profillerine göre dolduruluyor. Çipsetten dolayı kısıtlanılmadığı sürece daha yüksek frekanslı RAM alınabilir. Oradaki değeri geçmesi stabil olmayacağını göstermez.

@the Prodigy

JEDEC değeri fabrikanın gerçek olarak sattığı RAM hızıdır 2133 MT/s, ama sizin satın almış olduğunuz bellekler ise 2133 MT/s den 3200 MT/s fabrika bunu size satıyor gerçek 3200 değiller OC yaparak satışa sunuluyor ve sizde bunu alarak bir daha üstüne OC yapıyorsunuz :).

Aşağıdaki bellek gerçek 3200 MT/s hızında çalışıyor JEDEC olarak sizin aldıklarınızdan değil yani.

1736162609341.png

Bu bellek ise sizin koşa koşa almaya çalıştığınız CORSAIR DOMINATOR TITANIUM RAM 4800 MT/s TO 7200 MT/s gerçek 7200 MT/s değil, zaten kandırıldın :) işlemci bellek kontrolcüleri 7200 olduda benim neden haberim yok :) istediğiniz belleği alıp OC yapabilirsiniz bundan yana sorun yok önemli olan bellek kontrolcüsü ne veriyorsa haa siz anlamak istemiyorsanız buna hiçbir şey yapamam.

1736162703280.png

Bu görselde DRAM SSD den 3000 kat daha iyi olduğunu açıklamıştır sanırım. :)

1736162554720.png

RAM konusunda OC yapanlar için değildir burası OC yapacaklar istediği belleği alıp yapabilirler ben sadece burada doğruları konuşuyorum siz anlamak istemiyorsanız orası beni bağlamaz.

Firmalar Kime Saplarsa İhale Onda Kalır...

Bu görselde DRAM SSD den 3000 kat daha iyi olduğunu açıklamıştır sanırım. :)

Bu paylaştığın görsel gecikme karşılaştırması. Ben bant genişliğinden yani yazma okuma hızından bahsetmiştim. Gecikme konusunda ise katılıyorum.

Bu bellek ise sizin koşa koşa almaya çalıştığınız CORSAIR DOMINATOR TITANIUM RAM 4800 MT/s TO 7200 MT/s gerçek 7200 MT/s değil, zaten kandırıldın :) işlemci bellek kontrolcüleri 7200 olduda benim neden haberim yok :) istediğiniz belleği alıp OC yapabilirsiniz bundan yana sorun yok önemli olan bellek kontrolcüsü ne veriyorsa haa siz anlamak istemiyorsanız buna hiçbir şey yapamam.

Anlamak istemediğin şey bu işte. Gerçek frekans suni frekans diye bir şey yoktur. Bellek hangi frekansta çalışıyorsa frekansı odur. JEDEC frekansı fabrikada Overclock edildiği frekanstır. Fabrikada JEDEC frekansına Overclock edilemeyen çipler başarısız üretim sayılır. Stok olarak JEDEC frekansıyla çalışması gerçek frekansının JEDEC frekansı olduğunu ifade etmiyor.

Bellek kontrolcüsü kısmında 3600 MHz UCLK kaldıracak işlemci yok zaten. 7200 MT/s alanlar 1800 MHz UCLK kullanmak zorunda kalıyor, stabil çalışmasına rağmen performans kaybı yaşanıyor. 3000 MHz UCLK yapabilen işlemciler ise oldukça yaygın, dolayısıyla 6000 MT/s civarları için sıkıntı yok.

Sitesinde yazdığı bilgi doğrudan bellek kontrolcüsünün çıkabileceği frekansı göstermez. Bellek kontrolcüsü silikon kalitesine bağlı değişkenlik gösterir aynı işlemci çekirdeklerindeki gibi. Voltajını arttırarak çıkabileceği frekansı arttırabilirsin.

Gerçek frekans NATIVE gördüğünüz gibi sağ taraftaki kutuya bakın gigabyte söylemiş bunu, sol tarafta ise fabrika bunu OC yaparak satıyor 2400MHz den 5333 MHz çekmiş yani diyor ki sana sen uğraşma gülüm ben hallediyorum :) sen parayı getir diyor sadece :),

1736171263264.png

*XMP'yi DDR4 3200 MHz veya üzerinde çalıştırırken, sistemin kararlılığı CPU'nun özelliklerine bağlıdır.

1736171488964.png

1736171790551.png

Anlattıkların benim için geçerli değil 3200 MT/s yazıyor orda yukarıdaki görselde burası benim için güvenlidir, JEDEC bellek 3200 MT/s olarak fabrikası bunu yapmış bunun üstü beni bağlamaz istedin OC yap istersen 20000 MHz yap dostum hiçbir fark göremezsin. Orada gördüğün JEDEC doğal gerçek RAM hızıdır ve bu hızların üstleri sadece senin cebini yakar artık cevap yazmayacağım sana kolay gelsin. :)

Son düzenleme:
@285091 Anlattıklarım senin için geçerli değil evet. Kendini şartlamışsın çünkü anlamamak için. Fakat senden bir ricam olacak. Bu argümanlarını ve bu konuyu İngilizce'ye çevirerek Reddit'te r/Intel gibi bir subreddit'te paylaşmanı istiyorum.

@285091 Anlattıklarım senin için geçerli değil evet. Kendini şartlamışsın çünkü anlamamak için. Fakat senden bir ricam olacak. Bu argümanlarını ve bu konuyu İngilizce'ye çevirerek Reddit'te r/Intel gibi bir subreddit'te paylaşmanı istiyorum.

Ben doğruları aktarıyorum siz OC yapmaya devam edebilirsiniz kolay gelsin. :)

Son düzenleme:
Untethered yazdığın konuda genel olarak hiçbir anlam göremiyorum. JEDEC hızına takmışsın da takmışsın, JEDEC bir standart bu arada herhangi bir Native ya da Stock değil :D 8800 MHz bile JEDEC speci var onu kullanmayalım mı o zaman? Ayrıca AMD ya da Intel'in sitesinde yazan maksimum destekelenen frekans şu anlama geliyor. Bak kardeşim ben bu RAM hızlarına kadar %100 garantisini sunuyorum üstünde sorumluluk almıyorum çalıştıra da bilirsin çalıştırmaya da bilirsin.

Ayrıca gene "Sistem Optimizasyonları / CACHE yönetimini doğru yaparak normal kullanıcılardan daha fazla FPS alırım, DROP / SHUTTER hiçbir şey." gibi bir şey yazmışsın, GPU'n nedir? Hadi test yapalım ;)

1736174074833.png

XMP/EXPO almayın Jedec 8800 alın. Hatta 6000 cl30 RAM almayın, 5600 CL 40 JEDEC RAM alın 🤣

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı