Siyasi ideoloji anketi

Kendinizi seçeneklerdeki hangi siyasi İdeolojiye daha yakın hissediyorsunuz?

• Anarşizm

• Komünizm

• Sosyalizm

• Sosyal Demokrasi

• Liberalizm

• Muhafazakarlık

• Siyasal İslamcılık

• Nasyonal Sosyalizm

• Faşizm

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Hiçbiri! Meritokrasi tek ideolojim budur.

Bir ülkeyi yönetecekse en zeki ve aydın insanlar yönetsin, lise çıkışlı sahte diplomalılar değil veya diğer bütün ideolojiler içinde olduğu gibi herkesi bir fikirde toplayıp kendisine oy devşiren de değil.

Bıktım bu Dünyayı istila eden tek odaklı ideolojilerden.

Olacaksa daha zekisi ve yeteneklisi başta olsun sırf senle aynı fikirde olan değil.

Atatürk ile ilgili bir şey neden yok? Kemalizm

@Şükrü Ali Ögel Kişilerin liyâkatlı olup olmadığını kim belirleyecek?
Liyakatli ve yetenekli insan daima zaten kendisine verilen her işi başarır zaten o iş için uygundur. Çünkü adamın bütün hayatı o işi başarmak üstüne kurguludur.

Örnek lazımsa: Hakkıyla bir üniversite profesörü olan bir hocayı inceleyin muhtemelen hakemli ve denetçiler eşliğinde incelenen çok kaliteli dergilere yazı sunmuş H-Index'i yüksektir.

Örnek Lazımsa: Milli atıcımız ve bugünlerde sosyal medyayı sallayan Yusuf Dikeç 24 yıldır atıcılık sporunu yapıyor ve çok fazla madalya ve tecrübe kazanmış birisi Federasyon tarafından yapılan tüm elemeleri kazandı ve gitti. Daha fazlasını anlatmaya gerek yok adam basit birkaç ekipmanla rakiplerine taş çıkarttı.

Örnek Lazımsa: "Osmanlı" devleti bozulma ve çürümenin başladığı dönemler haricinde asla adam kayırmadı ve işi hakkıyla yapana verdi. 600 yılda Avrupa, Anadolu, Mağrip, kontrol altında tuttuğu Fas'ı sayarsak Cebelitarık boğazına kadar geldi. Neden mi? İşi hakkıyla yapana verdi.

İşte bu yüzden Meritokrasi ne aşırı sağ ne aşırı sol bunlar bulunduğu ülkeyi yıkıma götürdü sadece.

@Şükrü Ali Ögel Bugün ülkenin yarısına göre mevcut Cumhurbaşkanımız ve kabinesi işini çok liyakatli ve doğru yapıyor. 22 yıldır da her genel seçimi kazandılar. Bu kadar kazandılarsa verdiğiniz örneklere göre işlerini çok iyi yaptılar ve halk da bunu gördü.

Böyle bir sistem ancak otokrasi ile olur. İşini çok doğru yapan bir adam sırf özel hayatında yaptığı bir şeyden dolayı linç edilebilir, çünkü insanlar duygusal varlıklardır. İnsanlar soğukkanlı kalamaz. İşini doğru yapan kişilere bu ülkede ne olduğunu anlatmama gerek bile görmüyorum. Bu ancak liyakatli bir diktatör ya da kralın egemenliğinde çalışabilecek bir sistem. Çünkü adam devlete sahip, kendisi de akıllı ve atadığı herkesi de akıllı atıyor. Ancak bu sistemin de getireceği pek çok eleştiri olur ve eğer o baştaki herif ölürse ülke takla atar.

@Durmazzali47 Ülke takla atmaz ayrıca bugün "22 yıldır kazandı" dediğin adamlar Meritokrasinin her ilkesini ihlal ederek kazandı. Kuvvetler ayrılığını dağıttı. Kadroları ve çok önemli bir kısmı nepotizm sonucunda iş yapan kişileri yerleştirdi.

Böyle bir sistemin uygulanması engel değildir. Otokrasi ile de olmaz bugün Meritokratik kurallara uygun olarak iş yapan pek çok ülke varken (Örn: Japonya.) bizim ülkemiz niye sürekli olarak "Sen bilmem necisin!" tartışmasını yapıyor? Bu gereksiz siyaset sözleri toplumu ayrıştırmak dışında ne işe yarıyor?

Kimse anlamıyor fakat bugün bazı alanlarda başarılıysak bunun sebebidir Meritokrasi.
Bu görüşten taviz verilip sadece safsata yığını ideolojilerle ön plana çıkıldığı sürece bu ülke hayal ettiğiniz gibi gelişmiş bir yer olmayacak.

Bugün birileri Sporcularımızın bir kısmını, askeri sanayiyi, Furkan Öztürk veya Aziz Sancar gibi bilim insanlarımızı övüyorsa tek bir sebebi var: Hepsi Meritokraik kurallara uygun olarak iş yaptı ve en iyileri olarak iyi yerlere geldi bunu gören insanlar ise onları tebrik etti. Belki de en iyileri bile değillerdi ama iyi olmaları için gereken şartları sağladılar.

Kuru bir siyaset lafları salatası ile seçim kazanırsınız, ona bir şey diyemem fakat başarılı bir mühendisi iyi bir hocayı ve çok iyi bir sporcuyu sadece "Meritokrasiye" uygun hareket ederseniz kazanırsınız.

@Şükrü Ali Ögel Dostum liyâkatin olduğu her şeye meritokrasi, meritokratik sistem, meritokratik kurallar deyip duruyorsun böyle bir saçmalık yok. Eşitlik lafı geçen her yerde komünist sistem, komünist adamlar, komünizm kuralları diyor muyuz? Senin Meritokrasiyi savunduğun yok, sen diyorsun ki "herkes liyâktli olsun işte kardeşim" aklı başında herkes bunu diyor zaten. Ak Partiye oy veren adam da bunu söylüyo, Mhp ya da Chp'ye oy veren de. O zaman sana göre Türk halkının çoğu Meritokrat. Ya böyle şey olur mu?

Meritokrasi tüm yönetim erklerini, başkanından çöpçüsüne liyakatli adamlara terk eder. Ben de sana diyorum ki o liyakatki adamları kim seçiyor kardeşim?

Ne demişsin: "Liyakatli ve yetenekli insan daima zaten kendisine verilen her işi başarır zaten o iş için uygundur. "

Bir kere her iş için uygun olamaz. Kimse her işte usta değildir. Bir işi lâyıkı ile yapar onu da ahlaklı yapar mı bilemem.
Birinin bir işi başarıyla yaptığını kim tespit edecek? Amiri. O zaman bir ülkenin liyakatli olabilmesi için başta ülkeyi yönetenlerin liyâkatli olması beklenir yoksa imam yellenirse cemaat pisler.

Hee şimdi, Cumhurbaşkanı ve hükûmetini başarısız buluyorsun, ben de buluyorum. Ama bak halkımızın çoğu defalarca kez bulmadı. Ya biz yanılıyoruz ya da Türk halkının doğru hukûmeti seçme konusinda liyâkati yok, olmak zorunda da değil. Dediğim gibi herkes her iste usta olamaz, herkes siyaseti iyi okuyamaz. E senin liyâkatsiz olarak nitelendirdiğin bir zihniyet defarca kez başa geliyor, yahu o ülkede meritokrasi nasıl olsun? Yahu bizim ülkeyi geç dünyada yok. Ne Japonyası ne Amerikası meritokrasi böyle bir şey değil ki.

Şimdi ne demiştik, liyakatli adamı onun amiri belirler. Cunhuriyet sisteminde baş amir, millettir. Millet kimi başa getirirse liyâkatli olarak seçilen odur. E içinde yaşıyorsun, memnun musun halkının tercihlerinden? Değilsen, demek ki Meritokrasi Cumhuriyet rejiminde olmuyor. Olmaz da zaten. Oy kullanın arasınsa iti var, kopuğu var, hırsızı var, namussuzu var, ilkokul mezunu var, Profesörü var, yahu en önemlisi siyaseti doğru okuyamayan tonla adam var belki de biri benim, belki de biri sensin. E nasıl olacak? Olmaz. İlla ki liyâkatsiz çoook adam olacak dünyanın her yerinde. Devleti nası yöneteceksin diyoruz, liyakatli adamlarla diyor Meritokrasiyi savunanlar. Hadi ya, biz de şerefsizlerle yönetelim istiyorduk zaten.

Ben bütün dünyanın bildiği bir gerçeğin ideoloji olarak satılmasına karşıyım, seçeneklere de onun için koymadım. Abi ortada bir sistem yok. Atasözlerinde, büyüklerimizin öğütlerinde geçen bir şey, neymiş? Liyâkat. Ben de birlikten kuvvet doğar mantığı ile "Dayanışmacılık" diye ideoloji kurayım o zaman. Ya da ne bileyim adam öldürmek kötü bir şey diyeyim millet bana hayran olsun.

Nepotizm bir ideoloji değilse, Meritokrasi de değildir.

Saygısızlık etti isem kusura bakma.

@Durmazzali47 Cevaptan önce: Okuduğunuzu anlamak konusunda tekrardan pratik yapmanızı tavsiye ederim.

Hiçbir mesajım içinde "Türk Halkı Meritokratıktır" diye bir ifade geçmedi aksine halk nepotizmin baş savunucusu. Her makam kazanan eş, dost, akraba, çoluk-çombalak atamaya başlıyor.

Gene liyakatli adam seçmek için amire ihtiyacınız yoktur, çok basit bir örnekle açıklamak gerekirse çubuk atmak üzerine büyük bir yarışma olsun ve sen, ben ve başka birisi olarak 3 kişiden birisinin gitmesi gerektiğine yönelik karar alınsın. Seçimlerin mantığı basittir herkese aynı çubuğu verirsin sonra atış yapmasını sağlarsın bakarsın hangisi daha uzağa attı o gider.

Orta Çağ veya o dediğin devletlerde amirler seçiyorsa sebebi sistemi yönetenler onlar değildir onlar tecrübeli ve seçme işini daha az hata payı ile yapar. Onlar seçim mekanizması içinde olan hata azaltıcı bir çeşit katalizatör görevi görür.
"Bir kere her iş için uygun olamaz. Kimse her işte usta değildir. Bir işi lâyıkı ile yapar onu da ahlaklı yapar mı bilemem.
Birinin bir işi başarıyla yaptığını kim tespit edecek? Amiri. O zaman bir ülkenin liyakatli olabilmesi için başta ülkeyi yönetenlerin liyâkatli olması beklenir yoksa imam yellenirse cemaat pisler."

Biz sonuç odaklıyız dünyaya "Ahlak" ve "Etik" diyerekten din ticareti yapanlar veya ortalığı savaş alanına çevirenleri gördük. Dinlerin kendisi bile masum değilken gelip bana tanımı kesin olmayan kavramlardan bahsetmeyin.

Liyakat sahibi kişiyi amiri belirlemez doğal olarak bütün çevre ve eleme sürecinde öne geçer.
Doğa bile Meritokrasiye uygun olarak çalışır: Başarısız bir tür elenir ve yok olur.

"en bütün dünyanın bildiği bir gerçeğin ideoloji olarak satılmasına karşıyım, seçeneklere de onun için koymadım. Abi ortada bir sistem yok. Atasözlerinde, büyüklerimizin öğütlerinde geçen bir şey, neymiş? Liyâkat. Ben de birlikten kuvvet doğar mantığı ile "Dayanışmacılık" diye ideoloji kurayım o zaman. Ya da ne bileyim adam öldürmek kötü bir şey diyeyim millet bana hayran olsun.

Nepotizm bir ideoloji değilse, Meritokrasi de değildir."

Sistem var başarısız olanı eliyorsun kalanları ile devam ediyorsun bunu istersen demokrasi ile harmanlarsın istersen monarşi ile veya doğrudan meritokratik sistem ile.

Ayrıca sana ideoloji diye satmıyorum doğrudan bu benim inandığım bir ideolojik görüştür bunu diyen bir insan ideolojinin tanımını bilmiyor demektir. Bir şeyin ideoloji olması için bir manifestoya ihtiyacı yok! Ona inanan belli bir grup o görüşü felsefi bir küme ve kült yaparsa zaten ideoloji olur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Şöyle bir şarkı ve şöyle bir klip bırakayım. İdeolojilerin arkasına sığınıp benliğinizi kaybetmeyin. Hiç yapmayacağınız işleri yapacak hale geliyorsunuz bir süreden sonra. İdeolojiler sizi kısıtlamasın, siz onların değil onlar sizin köleniz olsun. Ayrıca Nüktedanlar klibinin açıklamasını okumanızı istiyorum. Çok güzel yazmışlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…