@Şükrü Ali Ögel Dostum liyâkatin olduğu her şeye meritokrasi, meritokratik sistem, meritokratik kurallar deyip duruyorsun böyle bir saçmalık yok. Eşitlik lafı geçen her yerde komünist sistem, komünist adamlar, komünizm kuralları diyor muyuz? Senin Meritokrasiyi savunduğun yok, sen diyorsun ki "herkes liyâktli olsun işte kardeşim" aklı başında herkes bunu diyor zaten. Ak Partiye oy veren adam da bunu söylüyo, Mhp ya da Chp'ye oy veren de. O zaman sana göre Türk halkının çoğu Meritokrat. Ya böyle şey olur mu?
Meritokrasi tüm yönetim erklerini, başkanından çöpçüsüne liyakatli adamlara terk eder. Ben de sana diyorum ki o liyakatki adamları kim seçiyor kardeşim?
Ne demişsin: "Liyakatli ve yetenekli insan daima zaten kendisine verilen her işi başarır zaten o iş için uygundur. "
Bir kere her iş için uygun olamaz. Kimse her işte usta değildir. Bir işi lâyıkı ile yapar onu da ahlaklı yapar mı bilemem.
Birinin bir işi başarıyla yaptığını kim tespit edecek? Amiri. O zaman bir ülkenin liyakatli olabilmesi için başta ülkeyi yönetenlerin liyâkatli olması beklenir yoksa imam yellenirse cemaat pisler.
Hee şimdi, Cumhurbaşkanı ve hükûmetini başarısız buluyorsun, ben de buluyorum. Ama bak halkımızın çoğu defalarca kez bulmadı. Ya biz yanılıyoruz ya da Türk halkının doğru hukûmeti seçme konusinda liyâkati yok, olmak zorunda da değil. Dediğim gibi herkes her iste usta olamaz, herkes siyaseti iyi okuyamaz. E senin liyâkatsiz olarak nitelendirdiğin bir zihniyet defarca kez başa geliyor, yahu o ülkede meritokrasi nasıl olsun? Yahu bizim ülkeyi geç dünyada yok. Ne Japonyası ne Amerikası meritokrasi böyle bir şey değil ki.
Şimdi ne demiştik, liyakatli adamı onun amiri belirler. Cunhuriyet sisteminde baş amir, millettir. Millet kimi başa getirirse liyâkatli olarak seçilen odur. E içinde yaşıyorsun, memnun musun halkının tercihlerinden? Değilsen, demek ki Meritokrasi Cumhuriyet rejiminde olmuyor. Olmaz da zaten. Oy kullanın arasınsa iti var, kopuğu var, hırsızı var, namussuzu var, ilkokul mezunu var, Profesörü var, yahu en önemlisi siyaseti doğru okuyamayan tonla adam var belki de biri benim, belki de biri sensin. E nasıl olacak? Olmaz. İlla ki liyâkatsiz çoook adam olacak dünyanın her yerinde. Devleti nası yöneteceksin diyoruz, liyakatli adamlarla diyor Meritokrasiyi savunanlar. Hadi ya, biz de şerefsizlerle yönetelim istiyorduk zaten.
Ben bütün dünyanın bildiği bir gerçeğin ideoloji olarak satılmasına karşıyım, seçeneklere de onun için koymadım. Abi ortada bir sistem yok. Atasözlerinde, büyüklerimizin öğütlerinde geçen bir şey, neymiş? Liyâkat. Ben de birlikten kuvvet doğar mantığı ile "Dayanışmacılık" diye ideoloji kurayım o zaman. Ya da ne bileyim adam öldürmek kötü bir şey diyeyim millet bana hayran olsun.
Nepotizm bir ideoloji değilse, Meritokrasi de değildir.
Saygısızlık etti isem kusura bakma.