Sizce korku nedir?

freedomx

Hectopat
Daha fazla  
Korku senaryoları kaçı gerçekleşir, gerçekleşmesi için önlem mi alırız?
Önlem aldığımız için mi korku senaryoları gerçekleşmez ya da zihnimizin uydurduğu gerçek dışı düşünceler midir?

Korku senaryoları çoğunlukla düşüncelerin ürünüdür. Çoğu korkumuz gerçek olmasa da gerçek tehlikeler için önlem almak bu korkuların gerçekleşme olasılığını düşürür. Belki de bazen aldığımız önlemler sayesinde korktuğumuz şeylerin gerçekleşmediğini fark etmiyoruzdur.

Korku önemlidir. Her duygunun bir amacı vardır önemli olan ne kadar kontrol edebildiğin. %100 kontrol edemezsin.

Korku senaryoları çoğunlukla düşüncelerin ürünüdür. Çoğu korkumuz gerçek olmasa da gerçek tehlikeler için önlem almak bu korkuların gerçekleşme olasılığını düşürür. Belki de bazen aldığımız önlemler sayesinde korktuğumuz şeylerin gerçekleşmediğini fark etmiyoruzdur.
Hiç bir zaman korkutuğum başıma geldi demedim.Hiç bir korkum gerçekleşmedi.
Mantıklı korkular var ama aralarında mantık olmayadan var .

Evrimsel savunma refleksi. Hayatta kalmamizi saglayan bir gudu. Azligi tehlikeye, coklugu fobiye yol aciyor.

Kurtlarin evrimlesip evcillesen kopeklere donusmesindeki temel unsurlardan birini insanlara yakinlasmalarini saglayan korkunun azligina baglayanlar var. Normalde korkup yaklasmamasi gerekiyordu, yaklasti ve evcillesti gibi basite indirgenebilir.

Korku, bir olasılığa dayanır. Bir erkek adetinin tam dışarıdayken olmasından korkmaz mesela. Olabilecek şeylerden korkarız. Emin olmadığımız gelecekten korkarız. Direkt gelecekten korkarız. Geleceği bilemeyiz ve bize zararı dokunabilecek şeylerin yaşanıp yaşanmayacağını, yaşanacaksa ne zaman yaşanacağını bilemeyiz. Bu bizde korkuyu doğurur. Korkunun kaynağı kaçınılmak istenen gelecektir.

Güzel bir soru. Bunun üzerine hiç düşünmemiştim. Temel olarak @bitwise haklı. Korku, insanın hayatta kalmak için geliştirdiği temel reflekslerden biridir. Lakin bana göre iş burada bitmez. Annemden sakladığım bir şeyi öğrenmesinden korkuyorsam, bu öleceğimi düşündüğümden midir? Elbette hayır. Atıyorum bir kız seviyorumdur ama annem onu hiç istemiyordur. Öğrenince bizi ayırır, beni öldürmez ya da fiziki bir zarar vermez. Yani hayatta kalma refleksimi tetikleyici bir şey yok aslında. O zaman niye korkuyorum? Sanıyorum korku, gerçekleşmesini istemediğimiz şeylerin gerçekleşme düşüncesidir. Bir adam elinde bıçakla üstüme yürürken benim istemediğim ölme eylemim gerçekleşir diye korkarım, belki de iş yerinde söylediğim bir yalan çıkar da rezil olurum diye; yani gene istemediğim bir şey gerçekleşir diye korkarım. Sevdiğim birisine bir şey olacak diye korkarım. Evet, galiba korku istemediğimiz şeylerin gerçekleşmesinden duyduğumuz kuşkudur. Bunu düşünmek dahi insanı ürkütür. Tabi ne kadar ürküteceği dozajına ve kişinin kanıksama oranına göre değişiklik gösterecektir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. İyi sosyaller.

Annemden sakladığım bir şeyi öğrenmesinden korkuyorsam, bu öleceğimi düşündüğümden midir?

Bence bu korku degil de utanma. Insanlarin gozundeki imajinin, statunun zedelenmesini istemiyorsun. Bu da sosyal yapimizin getirdigi bir refleks bana gore. Bir arada yasayan varliklar olmasaydik, sosyal statumuzun ve zamanla gelismis ahlak anlayisimizin etkileri olmasaydi belki de bu sekilde utanma durumu olusmayacakti.

Mesela sigarayi biraktim diye 2 senedir ortalikta geziyor olsan ama gizli gizli sigara iciyor olsan bunu saklamak istersin. Yakalaninca birileri sana zarar verecegi icin degil de insanlar kandirildiklarini dusunecekleri icin. Ama gizli gizli sigara icen liseli bir ergen olsan ve eli sopali bir baban olsa bu sefer fiziki bir tehditten de cekindigin icin bunu saklayacaksin. Kotu bir ornek verdim ama gece gece aklima baska bir sey de gelmedi.

@bitwise Söylediklerinizi doğru buluyorum. Ancak verdiğim örnekte anneniz sizin sevdiğiniz kişiyi öğrenip sizin ondan ayırmak isterse bu utanma duygusu mu olurdu? Peki ya annenizin bir öleceğini düşündüğünüz an, korku duygusu değil midir? Sonuçta size fiziki olarak hiçbir zarar gelmeyecek ama çok sevdiğiniz birinin başına gelecek bir şeyin bırakın gerçekleşmesini, gerçekleşebileceğini düşünmek dahi sizi korkutmaz mı? O halde korku, istemediğimiz şeylerin gerçekleşmesinden duyduğumuz kuşku olmaz mı? Ha buralarda da başka bir duygu mu var? Bilmiyorum, ben böyle durumlarda korktuğumu düşünürüm. Tabi ki arkamdan köpek kovaladığında hissettiğim duygu ile annemin başına bir şey geleceğini düşünme korkum bir değil ama bence ikisinde de korkuyorum.

Yeni konular

Geri
Yukarı