Sizce ülkemiz deprem açısından ne kadar hazırlıklı?

Ülke kurulduğundan beri çarpık kentleşme var istanbulda, son 5 yılda olan bir durum değil. Kimse devleti bahane edemez önlem almadı diye çünkü bundan 20 yıl önce deprem olacağı belliydi ve devletin asla akıllanmayıp önlem almayacağı da. Bu saatten sonra taşınmayan aptal demek evet yanlış, iş işten geçti artık, isteseler de geç kaldılar taşınmak için.

Avrupa’ya tampon bölgeyiz, zannetmiyorum. Türkiye’nin işgali hiçkimsenin işine gelmez.

Çarpık kentleşmeyi tasarlayan halk değildir. Bugün İspanya'dan Barselona'yı, Fransa'dan Paris'i kuşbakışı olarak Google'de arat, tüm o estetikliğin, simetriliğin ve düzenin böylesine harika olması insanların kendi gayretinden mi yoksa belediyelerin iyi bir çevre planlamasıyla mı oluşmuştur sence? Önlem sadece deprem olacak, nüfusu dağıtalım diyerek alınmaz. Bundan 20 yıl önce de yaşam İstanbul'daydı, şu anda artmakla beraber hâlâ İstanbul'da. Eğitim için de önemli bir göç alıyor. Bunları düzenlemek, diğer şehirlere pay etmek ve taşınmada finanse etmek devletin görevidir.

Bir tarafta deprem bitti olmayacak diyen, bir tarafta deprem kapıda hazır olun diyen jeologlarla beraber halkın zaten kafası karışık. Kısacası her türlü işini gücünü, sosyal yaşamını bırak gel X şehire taşın diyemezsin.

Çarpık kentleşmeyi tasarlayan halk değildir. Bugün İspanya'dan Barselona'yı, Fransa'dan Paris'i kuşbakışı olarak Google'de arat, tüm o estetikliğin, simetriliğin ve düzenin böylesine harika olması insanların kendi gayretinden mi yoksa belediyelerin iyi bir çevre planlamasıyla mı oluşmuştur sence? Önlem sadece deprem olacak, nüfusu dağıtalım diyerek alınmaz. Bundan 20 yıl önce de yaşam İstanbul'daydı, şu anda artmakla beraber hâlâ İstanbul'da. Eğitim için de önemli bir göç alıyor. Bunları düzenlemek, diğer şehirlere pay etmek ve taşınmada finanse etmek devletin görevidir.

Bir tarafta deprem bitti olmayacak diyen, bir tarafta deprem kapıda hazır olun diyen jeologlarla beraber halkın zaten kafası karışık. Kısacası her türlü işini gücünü, sosyal yaşamını bırak gel X şehire taşın diyemezsin.
O düzenli şehir yapısına hastayım ya hele Amerika'da ulaşım kolay, yollar gepgeniş yağ gibi, haritadan bakıyorsun cetvelle çizilmiş. Bizim belediyeler... Böyle giderse depremlerde yıkım görmeye devam ederiz.

Benim demeye çalıştığım devletin elini taşın altına koymayacağı belliydi. Yaptıkları maksimum şey kentsel dönüşüm yapıp yine orta-üst kesime yaranmak. Bağcılara gir kentsel dönüşüm niyetiyle çay içer dönersin geri. Halk 20 yıldır bunun farkında, en azından kafasını kullanabilenler farkındaydı. Giden gitti kalanlar da ecelini bekliyor yapacak bir şey yok. Çare bulunur, insanlar Anadolu'ya geri göç etse oralar da kalkınır ama para burda kazanıyorum bahanesiyle kimsenin kılını kıpırdattığı yok. Para mı can mı artık tercih insanların.

Benim demeye çalıştığım devletin elini taşın altına koymayacağı belliydi. Yaptıkları maksimum şey kentsel dönüşüm yapıp yine orta-üst kesime yaranmak. Bağcılara gir kentsel dönüşüm niyetiyle çay içer dönersin geri. Halk 20 yıldır bunun farkında, en azından kafasını kullanabilenler farkındaydı. Giden gitti kalanlar da ecelini bekliyor yapacak bir şey yok. Çare bulunur, insanlar Anadolu'ya geri göç etse oralar da kalkınır ama para burda kazanıyorum bahanesiyle kimsenin kılını kıpırdattığı yok. Para mı can mı artık tercih insanların.

Sen her şeyi İstanbul'a taşırsan Anadolu'da kim para kazanabilir, kaç kişi kazanabilir? Belliydi, koymadılar ve üstüne her şeyi de İstanbul'a yığdılar. Senin tepki göstermen gereken veya suçlaman gereken kişiler İstanbul'da yaşayanlar değil, kimse ecelini beklemiyor. "Parayı burada kazanıyorum." diyecek çünkü burada kazanıyor. Sen her çalışan insanı kafasına göre gidip her yerde iş bulabilir gibi düşünmüşsün. Bunun kamu çalışanları var, beyaz yaka çalışanları var. Adam fabrikada çalışıyor veyahut bir şirkette çalışıyor ve genel merkezi İstanbul'da. İşi gücü olmayanları veya hayatını başka şehirde idame ettirebilecekleri, göçmenleri başka şehirlere göndermek yine devletin işi. Başka şehirlerde iş fırsatı sunmak gerek, öğrencilere başka şehirlerde "kaliteli" üniversiteler sunmak gerek, yapmış olmak için yapmalık değil. Sosyo-kültürel konuma hiç girmiyorum bile..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı