Sol ayak freni anılarınız

kebab man

Kilopat
Katılım
6 Eylül 2016
Mesajlar
1.417
Makaleler
2
Çözümler
8
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlarım daha önce yapıp az daha ön camdan çıkacaklarını söyleyince dedim ki “bunlar abartıyor kesin, yavaş gider bir deniyeyim” demeseydim keşke. 😂
Işıklarda 10-15 km hızla durmak üzereyken yavaş yavaş sol ayağımla frene bastım ve aniden durunca arkamdaki araç da bana çarptı. Yaşadığınız benzer olaylar varsa anlatın.

⚠️ Uyarı; henüz sol ayak ile fren yapmamış olanlar merak edip denemesinler.
 
Daha 2 gün önce şehir içi minibüsün ( iveco daily ) dibine girmiştim ışıkta adam sağa dönünce arkasıda benim sağ ön çamurluğa sürttü.

Not: Durgun trafikte kadınların arkasından gitmeyin aniden duruyorlar !!!!
 
İlk zamanlarımda babamın aracı manueldi annemin aracı ise otomatik olduğu için bazen debriyajla freni karıştırıp solla basıyordum. Çok şükür onun dışında başka bir olayım yok.
 
Sol ayağımızı sağ kadar aktif kullanmadığımız için muhtemelen hassasiyeti konusunda sorunlar var, bir kere merakımdan sol ayak ile fren yaptım ve cidden akan bir trafikte olsa kaza yaptırırdı.
 
Ben 2 gün önce böyle bir şey yaşadım. Perşembe günü ailecek toplanıp yemek yenecekti tam yemek sırasında kola, Fanta falan yoktu beni gönderdiler. O günün sabahına doğruda uyurken sağ bacağıma çok ağır bir kramp girmişti ve üstüne bile zor basıyordum. Arabayla gidiyorum markete doğru sağ ayağımı frene koyacağım ama oynatınca acıyor. Bizim markete giden yolda bayağı dümdüz böyle bayağı güzel tam basmalık. Bunu engellemek içinde böyle tümsekler koymuşlar. Ben de sol ayağımı frene doğru götürdüm tümsekte basarım diye. Tümseğe yaklaştıkça basmaya başladım ama araba yavaşlamıyor. Basıyorum yavaşlamıyor daha fazla basıyorum gene yavaşlamıyor. En sonun da bari kökleyeyim dedim. Emniyet kemeri olmasaydı yüksek ihtimalle kafamı direksiyona geçirmiş olacaktım.
 
Başlıktan 4 pedallı araçlar gibi anlamıştım ama sanırım 2/3 pedallılardan pahsediyorsunuz.
Çok az bir süre 4 pedallı kullanma şansım oldu. Verirken çok tereddüt etmişti, hiçbir şey olmalı. Özellikle yokuşta kalkarken hiç de azımsanmayacak zamanda el frenini tamamen indirmeyen biri olarak çok güzeldi.
3 pedallılarda hiçbir sorun yaşamadım.
2 pedallıya ilk bindiğimde sol ayağım fren çevresindeydi. Araç sahibi kızdı. Ufak biri olan benim için dağ başı olan kenardaki ayak koyma yerine koymamı söyledi. Birkaç dakika geçmeden bu sefer bilinçli olarak son ile fren yapmaya başladım. Sandığım kadar kötü hassasiyetim yoktu ama sürekli kullanım için kesinlikle pratik gerektiriyor.
Bir de ani fren anında ne kadar kuvvet uygulayabildiğim var. Araçlar normal şartlarda ABS çalışması için ne kadar kuvvet istiyor bilmiyorum. Ufak ve sağ ayağı dominant olan biri olarak sol ayağımla o kuvvete ulaşamamam şaşırtmazdı.
 
Sol ayak fren tekniği pistler için uygundur, trafik ve normal sürücüler için uygun değildir. Özel eğitim ve çok fazla deneyim ister sağlam kullanabilmek için. Zaten bunu ralliciler düz fren yapmak için değil, daha iyi viraj alabilmek ve viraj çıkışında hız kaybetmemek için kullanıyorlar. Aynı zamanda devri vs. kontrol ediyorlar.

Benim pek anım yok. Otomatikte sol ayağım dinlenmekle meşgul. Manuelde ise debriyaj ve fren pedallarının hassasiyetlerine hakim olduğum için debriyaj hassasiyetine ve uzaklığına alışmış sol ayağımla fren yapmaya çalışmam.
 
Hep otomatik vitesli araç kullandım, en başından beri hep sol ayağımı kullanıyorum fren için. 13 yıldır sol ayakla fren yapıyorum, bu kadar yıldır buna alışmışken sağ ayak freni de bana kontrolsüz geliyor. Kurs arabası hariç sağ ayak freni yapmadım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı