Solar Sistemleri Toplayıp Çalıştırabilme

Katılım
7 Şubat 2017
Mesajlar
2.976
Makaleler
4
Çözümler
64
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
müh.
Merhaba değerli arkadaşlar.

Solar enerji üretim sistemlerinin evlerde ve fabrika/ticarethane/belediyeler gibi yerlerde daha ucuzlayan yarıiletken piyasası fiyatları nedeniyle (TL/Dolar artış oranı hariçtir) artık daha sıklıkla kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Üniversitelerimizin kendi iç üretimlerini de bu kanallardan bir şekliyle yine temin edebilmek mümkündür.

Bu sistemlerin toplanması tıpkı masaüstü PC'lerin bileşenlerinin uyumlu olarak toplanmasına çok benzedir. Bu konuda göz önüne alınacak bazı kriterleri anlatmaya da çalışayım.

Solar sistemin elektrik ihtiyacınıza göre (yazlıklar veya elektrik olamayan yerler gibi) öncelikle kaç kW veya Watt olacağını tüketilen güce göre hesap edip toplayarak o güce sahip olan solar panel/panelleri ayrı ayrı 2 panel değil de genellikle tek panel şeklinde o gücü verebilecek tek panel şeklinde seçebilmelisiniz daha önemlidir, çünkü paralel/seri/karışık bağlantılarda güç kayıpları ayrı ayrı bağlanmak zorunda kalınan şotki diyotlarının iç kayıpları nedeniyle daha fazla olabiliyor..

Solar sistemden sonra en önemli seçin solar regülatör (şarj kontrol ünitesi) 12/24/48 volt DC olarak oluşturulacak olan elektrik sistemine göre ve ileride ilave solar panel ekleyip sistem gücünü büyütebileceğinize göre bu regülatörlerin anma amper etiketini öyle seçmelisiniz. 10 amper işinizi (yani seçilen paneli) taşıyor ama sistemi ileride 20 amperin geçeceği şekilde büyütecekeseniz eğer 20 amperliği bu daha uzun vadeler için seçebilirsiniz.

Şotki schoottky (bariyer) diyotunu uygun amperde (Solar sistemin max amperde verdiği amperin) 3-4 katı daha fazla amperde reg. ile solar panel arasında mutlaka kullanırsınız, kullanılmazsa gece üretim olmadığında aküden panele olan ters akışla (deşarjla) aküleriniz kolayca boşalacaktır.

Reg. ile akü arasında kesinlikle şotki (bariyer) diyodu kullanılmaz, çünkü reg.'ün iç elektronik yapısı bu geri boşalmaya (deşarja) izin vermeyen yapıdadır, tıpkı bir adaptörün + ve - DC çıkışları gibi.

Akü Seçimi: Aküler araç aküsü olmayıp jel aküleri (UPS'lerde kullanılanlar gibi) olmalıdır. Akü kapaistesi solar panelde yazılı olan max amper değeri baz alınıp akü kapasitesi bunun 10 katı fazla yani bu solar şarj akımı 8 amper ise en az 80 amper*saat olan bir akü veya daha üstü (100-110 a-h gibi) seçilmiş olacaktır. Daha düşük kapasitelerde aküler şarjda aşırı ısınıp akü ömrü kısalacaktır.

İnverter seçimini evde günlük olarak max değerde kullandığınız tüm elektrikli ev cihaz/makinelerinin watt toplamını hesaplayıp bir miktar da emniyet payı bırakarak, örneğin 2700 watt çıktıysa 3000 watt.'lık sinüs veya modifiye (yalancı) sinüslü invetreleri seçebilmek şekli gibidir.

Elektrikli ev sihaz/makinelerinin üzerinde yazan watt değeri bir saatte tüketilen güç (watt) değeri demektir. Günlük tüketimde bunu 24 ile haftalıkta bunu 7 ve aylıkta bir de 30 ile çarparak aylığı 12 ile çarpıp yıllık watt/kW tüketimini hesaplamanız mümkün.

Solar enerji konusunda ayrıca hobi çalışması, endüstriyel montaj, bitirme ödevi konusundaki tüm sorularınızda bu başlıktan sizlere ayrı ayrı yardımcı olabilirim. Kolay gelsin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Emeğinize sağlık. Benim de merak ettiğim konulardan biriydi. Size çok basit bir soru sormak istiyorum:

İçinde bir bilgisayar, televizyon, buzdolabı ve çamaşır makinesi olan bir evim var diyelim. Bunların toplam saatlik güç tüketimi, aynı anda çalıştıklarını varsayarsak; 1000 Watt olsun diyelim. Ben böyle bir güç sağlamak için anlattığınız gibi bir sisteme aşağı yukarı ne kadar bir bütçe ayırmam gerekir?
 
265w Güneş Enerji Paneli Solar Panel (265 Watt/260 Watt/250 Watt) - n11.com
50 Amper Solar Şarj Regülatörü Dijital K 12v/24v - n11.com

Bakın, 24/24 saat hepsinin ayni anda çalışmasında karşımıza çok büyük rakamlar, örneğin (5 adet 265 watt panel gibi) çıkıyor. Bunlardan sadece buzdolabının 24/24 saat çalışıp dğerlerinin fasılalı çalışarak (belirli saatlerde kullanılacak şekliyle) hizmet verdiğini düşünerek (Örneğin gece siz uyurken sadece buzdolabının tam devrede kalacağı gibi) örneğin saatlik tüketim olan 1000 watt değerini çok daha makul rakamlara indirmemiz toplam maliyeti de makul rakamlar haline getirebilecektir.

Aksi takdirde tersten gidilerek yaptığım kaba bir hesaplamada yalnız 5 adet 265 watt solar panel gibi yani bu saatteki 1000 watt.lık gücü 24 saat boyunca verebilmek için çıkıyor örneğin, diğer akü, reg. inverter gibi elemanları da eklersek toplam maliyeti bayağı artmış oluyor. Ama bu günlük güç tüketiminde attaki gibi kısmi hesaplama şekilleriyle tüm bu hesaplamaları yaparak;

TV’niz için; Günde örneğin 5 saat izliyorsanız; 5* arkasındaki etiket değeri kadar günlük tüketimi

Çamaşır makinesi için ; günde 4 saat kullanıyorsanız, 4* etiketteki ortalama watt değeri çarpımını

Bilgisayar için; günde 8 saat kullanıyorsanız, 8 * tüm iç bileşenleriyle nette toplamda hesabı otomatik olarak sitelerde hesaplanıp yapılan watt değeri çarpılmalı.

Aydınlatmalar için; örneğin en düşük watt.lı flaman LED’li ampüllerle, gece 6 saat üzerinden 6* evde kullanılan tüm ampüllerin toplam watt değeri çarpılmalı.

Buzdolabı için; 24 * arkasındaki etiket değeri örneğin 140 watt yazıyorsa bunun çarpımı olacaktır. Veya yıllık tüketim değeri (kWh/yıl) sadece yıl bazında verilmişse bunu 365'a bölüp çıkan bu değeri de 24'e bölerek saatlik tüketimini böyle bulmak gerekebilir.

Bu şekilde watt değerlerini 24/24 saat için toplamda hesaplayıp bunu saat bazında 24’ e bölerek indirdiğimizde çok daha düşük watt değerleri bizim karşımıza çıkmış olur, örneğin. Bir de bu şekliyle saatteki watt tüketimi olarak daha düşük watt değerleri üzerinden bu şekliyle hesaplarsak toplam maliyet için daha uygun rakamlar karşımıza çıkacaktır.

Buzdolabı, çamaşır makinesi, dalgıç pompa, vb. asenkron motorlu makineleri çalıştırmada mutlaka tam (pure) sinüs inverterini, demerajı (yol alma akımını) düşünerek mutlaka bu tiptekini seçmemiz gerekecektir. Yaknızca aydınlatmalar ve elektronik cihazlarda kullanmak amaçlı olarak modifiye sinüslü inverter de alternatif olarak (maliyeti daha düşük olduğundan) seçilebiliyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba @Yeni Teknik Sembol hocam,
Hobi amacli 205w mono kristal gunes paneli+2 adet 12v 100 ah aku+1200w invertera sahip solar sistem kurdum. Televizyon+mini buzdolabi+lamba+telefon ve laptop sarji haricinde matkap ve spiral calistirabilir mi?

Yaptigim hesaplarda su sonuclari buldum:

  • 80 ekran TV 50w/h
  • Mini buzdolabi 24w/h
  • Led lamba 9w*5
  • Laptop adaptor 65w
  • Telefon adaptor 15w
  • Spiral 500w
689w ediyor toplam. 1200w'a gore gunluk 24 saat olmasa da kac saat gidecegini nasil hesaplayabiliriz?
 
Merhaba. Hocam bu akülerde 105 watt'lık solar panelinizle, 100 A-h'lik akülerinizde bir günde depolanan amper * saat (güç) toplamından bunların genel toplamıyla veya tek tek kullanımıyla kullanım süresi hesabını yapabilirsiniz.

Solar paneliniz 105 watt olup Imax=9.66 A üst değerini güneşi çok iyi açıyla aldığında (dik ve bulutsuz bir havada) sağlayabilir. 2 akünün amper toplama kapasitesi 12 volt DC sistem (paneliniz 20.7 Vmax açık devre voltaj çıkışlı) için 200 amper-h olduğundan Imax'ın reg. çıkışı kaybından sonraki net ortalama çıkış değeri olan 7-7.5 amperle 200/7= 28-30 saatte yani 2 güneşlenme gününde (yazın 13-14 saati bir güneşlenme günü olarak alırsak) tam doluyor.

Diğer alıcı cihazların watt toplamı ; 50+24+45+65+15=199>200 w/h (cihaz etiketinde yazan tüm watt değerleri 1 saatlik tüketim içindir) Aküler yarım dolduğunda (1 günde) 1200 watt'a göre 1200/200= 6 saat tam dolunca (2 günde) 2400 watt/ 200 watt = 12 saat akü şarjı ve inverter kayıpları hariç teorik olarak çalıştırır. Enerji dönüşüm kayıplarıyla bu süre 5 ve 10 saate karşılık gelebilir.

Spriral ve matkap motoru üniversal (seri) motorlu olup her ikisi de ilk çalıştırırken demeraj (kalkınma) akımlarını mutlaka çekeceğinden, ilk çalıştırma anlarında anlık watt harcaması 2-3 kat kadar fazla olabilir.

500 watt spiral ve 600 watt matkap motoru bu toplamla kabaca 1300 watt ediyor. Aküler tam doluyken 2400 watt/ 1300 watt üzerinden 1.84 saatte, yarım doluyken 0.92 saatte kayıplar ve motor kalkınması dahil edilince buna karşılık geliyor. Enerji kayıpları ve demerajı akımıyla toplam kullanım süresi daha kısalır.

Spiralle matkabı bu genel toplamdan ayrı kullanırsanız, spiral için 2400/500 =4.8 ve 1200/500=2.4 saat matkap için 2400/600=4 1200/600= 2 saat enerji dönüşüm kayıpsız ve demaraj akımsız haliyle yaklaşık olarak olabilir.

Matkap ve spiral 1200 watt'lık inverter çıkışında, demerajla 2-3 kat anlık (max) akımları da çekeceğinden diğer yükler (200 watt toplamı) olmadan yalnız onlara tek tek bağlamanız gerekiyor. Demeraj akımı spriral ve matkap için 1500 watt ve daha üzerinde olursa bunları çalıştırmak mümkün olamaz, ama demerajda sadece 2 kat fazlasını çekerlerse, aküler pararel bağlı, tam dolu olduklarında, bu demerajı da başarıyla geçtikten sonra matkap ve spiraliniz tek tek 3.5 ve 2.5 saat kadar çalıştırılabilir. Umarım kullanım süresi konusunda (tam şarjlı akülerde, bu akülerin volt ve amperini çarpıp çıkan watt değerini cihazın saatlik watt tüketim değerine bölerek elde edilen yaklaşık süreyi) yardımcı olabilmişimdir.

Not: 105 watt solar panelle bariyer (şokti) diyodunu (bu panelle birlikte mutlaka aksesuar olarak verilmiş olmalıdır) ve solar şarj regülatörünü de birlikte kullanmalısınız. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Hocam bu akülerde 105 watt'lık solar panelinizle, 100 A-h'lik akülerinizde bir günde depolanan amper * saat (güç) toplamından bunların genel toplamıyla veya tek tek kullanımıyla kullanım süresi hesabını yapabilirsiniz.

Solar paneliniz 105 watt olup Imax=9.66 A üst değerini güneşi çok iyi açıyla aldığında (dik ve bulutsuz bir havada) sağlayabilir. 2 akünün amper toplama kapasitesi 12 volt DC sistem (paneliniz 20.7 Vmax açık devre voltaj çıkışlı) için 200 amper-h olduğundan Imax'ın reg. çıkışı kaybından sonraki net ortalama çıkış değeri olan 7-7.5 amperle 200/7= 28-30 saatte yani 2 güneşlenme gününde (yazın 13-14 saati bir güneşlenme günü olarak alırsak) tam doluyor.

Diğer alıcı cihazların watt toplamı ; 50+24+45+65+15=199>200 w/h (cihaz etiketinde yazan tüm watt değerleri 1 saatlik tüketim içindir) Aküler yarım dolduğunda (1 günde) 1200 watt'a göre 1200/200= 6 saat tam dolunca (2 günde) 2400 watt/ 200 watt = 12 saat akü şarjı ve inverter kayıpları hariç teorik olarak çalıştırır. Enerji dönüşüm kayıplarıyla bu süre 5 ve 10 saate karşılık gelebilir.

Spriral ve matkap motoru üniversal (seri) motorlu olup her ikisi de ilk çalıştırırken demeraj (kalkınma) akımlarını mutlaka çekeceğinden, ilk çalıştırma anlarında anlık watt harcaması 2-3 kat kadar fazla olabilir.

500 watt spiral ve 600 watt matkap motoru bu toplamla kabaca 1300 watt ediyor. Aküler tam doluyken 2400 watt/ 1300 watt üzerinden 1.84 saatte, yarım doluyken 0.92 saatte kayıplar ve motor kalkınması dahil edilince buna karşılık geliyor. Enerji kayıpları ve demerajı akımıyla toplam kullanım süresi daha kısalır.

Spiralle matkabı bu genel toplamdan ayrı kullanırsanız, spiral için 2400/500 =4.8 ve 1200/500=2.4 saat matkap için 2400/600=4 1200/600= 2 saat enerji dönüşüm kayıpsız ve demaraj akımsız haliyle yaklaşık olarak olabilir.

Matkap ve spiral 1200 watt'lık inverter çıkışında, demerajla 2-3 kat anlık (max) akımları da çekeceğinden diğer yükler (200 watt toplamı) olmadan yalnız onlara tek tek bağlamanız gerekiyor. Demeraj akımı spriral ve matkap için 1500 watt ve daha üzerinde olursa bunları çalıştırmak mümkün olamaz, ama demerajda sadece 2 kat fazlasını çekerlerse, aküler pararel bağlı, tam dolu olduklarında, bu demerajı da başarıyla geçtikten sonra matkap ve spiraliniz tek tek 3.5 ve 2.5 saat kadar çalıştırılabilir. Umarım kullanım süresi konusunda (tam şarjlı akülerde, bu akülerin volt ve amperini çarpıp çıkan watt değerini cihazın saatlik watt tüketim değerine bölerek elde edilen yaklaşık süreyi) yardımcı olabilmişimdir.

Not: 105 watt solar panelle bariyer (şokti) diyodunu (bu panelle birlikte mutlaka aksesuar olarak verilmiş olmalıdır) ve solar şarj regülatörünü de birlikte kullanmalısınız. Kolay gelsin.
Açıklayıcı ve detaylı cevabınız için çok teşekkürler hocam, bayagi yardımcı oldunuz. Etiket ya da alıntı yapılmadığı icin geç gördüm kusura bakmayın.

Matkap ve spiralin çalışma süresi 2-3 saate ulaşamayacak zaten, en fazla 30 dk kullanılacak. Demeraj akimindan çok fazla etkilenecegimi düşünmüyorum. Haftada 2-3 kere gidilip pek de fazla elektrik kullanılmadığı için, paralel bagli akulerin tam sarj olmak için fazla fazla zamanlari var. Şokti diyodunun varlığından bile haberim yoktu açıkçası, internetten bilgi edinmeye çalıstim ancak bilgi birikimim olmadigi için karışık geldi. Nerede kullanacagimi söyleyebilir misiniz, kullanılmaması bir sorun teşkil eder mi?

Panelden gelen kablolar akünün sarj durumunu gösteren göstergeye- sanirim solar şarj regulatoru bu oluyor- bagli, göstergeden de aküye sarj için bağladım. Akunun kutuplarindan invertera çıkış aldıktan sonra inverterdan da konteyner evin sigortasina bağladım. Benimki bayağı amatörce olmuş ancak şu an için sistem çalışıyor.

Hocam, son olarak inverter ile ilgili bir sorum olacak. Kilavuzuna falan baktım ancak net bir bilgi bulamadım. Sistemi evin çatısında saclarin arasına kurdum, yağmurdan kardan etkilenmeyecek yerde ancak yazın saclar çok ısınıyor. Inverter da sanıyorum bu sıcaklıktan dolayı sigortayı açar açmaz fanını çalıştırıyor. İçinden akım geçen bir cismin ısınmasının normal olduğunu dusunuyorum ancak bu cihazların guneste ısınan bir demir parçasının üzerinde durduğu hesaba katılırsa sicaga dayanikliligi konusunda zarar görürler mi? Şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba. Oldukça önemli, çok kritik olan soruları sormuşsunuz. En sonundan başlayarak;

1- İnverter, solar regülatör, jel akü, vb, solar panel haricindeki ünitelerin nispeten serin ortamlarda çalışabilmesi, kızgın ondüleli saçların hemen altında değil, mümkünse kalın (uygun) kesitli solar kablolarla, bu kablolar aşağıya uzatılıp, çatının hemen altında (ama çok uzatılırsa 12 voltluk sistemde DC volt kaybı da daha fazla olur, 24 ve 48 voltta daha daha az olur, örneğin) ancak serin yerlerde, güneşsiz odalarda, inverter, solar regülatör ve aküyü konuşlandırmanız, yazın aşırı sıcak havasından daha az etkilenmesiyle çalışma verimleri de çok iyileşir.

Çatının hemen altında, ancak direk güneş görmeyen kapalı balkon, daha serin, az kullanılan uygun ve boş odalara uygun solar kablolarla uzatarak bu noktalarda konuşlandırıp koyabilirsiniz. 12 volt DC sistemlerde kısa metrajlarda voltaj kaybının daha çok olacağı düşünülüp, solar regülatörden önce DC voltaj kaybı en az olacak şekilde (kablo kesitini uzayan metraja çok uygun olarak) seçin. Çünkü solar regülatörden önce regülatörün en üst ve en alt DC giriş voltajlarına uygun DC'nin girebilmesi gerekiyor.

2- İnverterin kullanım talimatında, içinde çalışacağı ortam sıcaklığı ile ilgili bilgiler de olabilir. İnverterin içinde kendi sigortasının mutlaka bulunabilmesi lazımdır, kitapçıkta ayrıca bundan söz edilebilir. Aküden direk DC 12 volt elektrik ile çalıştıracağınız DC tasarruf ampulleri, DC LED armatürleri, 12 volt DC buzdolabı, vb. için 12 volt araçlardaki araç sigortalarını bir küçük panele monte edip aküden önce öyle kullanmanız yangın güvenliği açısından çok önemlidir.

3- Genel kullanım prensibiyle tüm solar sistemlerde, akü ile dijital solar regülatörler arasında hiçbir sigorta yer alıp kullanılamaz.

4- Aküden sonra inverter içinde yer almıyorsa ve 12 volt DC ile direk çalışan alıcılardan önce onların çektiği amper değeri kadar araç sigortası bir DC panele konulup bu harici DC cihazlar çok güvenle ancak o şartta (yangın riskine karşı) çalıştırılabilirler.

5- Solar panelinizin konuşlanma yeri çok açık bir alanda, konulan çatıda da yıldırım riskine açıksa evin elektrik panelinde bir parafudrun kullanılması güvenlik açısından iyi olur. Ancak solar paneliniz yıldırımlara açık değilse parafudr kullanılması bu durumda şart değildir.

6- Şokti (bariyer) diyodu gece panelde elektrik üretimi olmadığında, bu akülerden panele ters yönde giden akımla ters deşarjı önlemek için, solar panel ile solar reg. arasında kullanılır. Bu diyotu mutlaka kullanmış veya panel klemens box'ında hazır monteli haliyle ona bağlı çıkış klemenslerinden şokti diyotlu seri bağlı kullanımla bu paneli kullanmış olmalısınız. Çünkü gece panele aküden ters yönde geri boşalma sorunu olmadığına göre bu diyotu da bilerek veya panel klemens box'ına belki hiç bakmadan kullanmış olmalısınız. Hızlı (schottky) diyotlar solar panel ile solar regülatörler arasında seri olarak yer alıp kullanılmazlarsa gece olunca solar panele akülerin gündüz şarjlı yükünü geri boşaltmış olur.

7- 30 dakikalık spiral ve matkap kullanım süresi, aküleri deşarj açısından şarjlı aküleri çok fazla zorlayamaz, inverteriniz 1200 watt'lık olduğundan demaraj açısından bir sorun kanımca da olmayacaktır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
@Yeni Teknik Sembol Hocam, tekrardan merhaba. Zamaninda verdiginiz degerli bilgilerle sistemi is gorur hale getirmistim ancak birkac sorunla karsilastim. Spiral, darbeli matkap ve hiltiyi sorunsuz calistiran sistem 650w guce sahip elektrikli supurgeyi calistiramadi. Fise taktiktan sonra tusa basmamiza ragmen hicbir sekilde motor harekete gecmedi. Konteyner'in icine dosenmis elektrik hatti ve direkt olarak inverter'in uzerindeki prize takarak denedigimde sonuc degismedi. Modeli Philips Marathon 8, ureticinin sitesinden baktigimda 650w oldugunu buldum:


1633718102927.png


Inverter'in sagladigi guc neredeyse 2 kat buyuk olmasina ve ustte saydigim agir sayilabilecek makineleri calistirmasina ragmen supurgenin calismamasini anlamlandiramadim, sizin de fikirlerinizi merak ediyorum. Supurge, ev elektriginde sorunsuzca calisiyor.

Bir diger soruma gelirsek, ampermetre araciligiyla basit bir enerji hesabi yapma fikrim var. Bi' nevi telefonlarda bataryanin mA degerinin % cinsinden kullaniciya aktarilmasi gibi. 2 akuden aldigim + ve - cikislari birlestirip ampermetreyi devreye seri olarak baglarsam, cikan amper degerini akulerin toplam amper degerine gore 100'e oranlayip yaklasik ne kadar sarjin kaldigini olcebilir miyim? Her ne kadar bulutlu havalarda da dolum yapan monokristal panel kullanilsa da kis aylarinda gunesin gelis acisi azaldigi icin riske atmak istemiyorum. Cok basit dusundum, belki ampermetre kullanimi sacmaliktan ibarettir ancak bana lazim oldugu gibi bu veya benzer bir sekilde yaklasik bir degere ulasma sansim var midir acaba?

Son olarak, sinirsiz isi ve isik kaynagi olan gunesten yararlanarak urettigimiz elektrigi isinma amaciyla ile de kullanmak istiyoruz. Internette 900w'lik isitici buldum ancak calisip calismayacagi hakkinda 650w'lik supurgenin calismamasindan kaynakli suphelerim var. Inverter'in bilgisayarlardaki PSU'lar gibi vadettigi degerden dusuk deger vermesi gibi bir ihtimal olabilir mi acaba? Sizce "Diger is aletlerini calistirdigi gibi elektrikli isiticiyi da calistirir, supurgeden kaynakli bir sorun vardir." deyip linkini biraktigim isiticiyi satin almali miyim yoksa 650'yi calistiramayan 900'u nasil calistirsin deyip inverter'in sorunuyla mi ilgilenmeliyim? Simdiden tesekkurler.

 
Son düzenleme:
Merhaba. Güneş paneliyle elde edilen elektrikle ısınmak aslında çok verimli ısınma şekli olmayıp, olası sıcak su ihtiyacında terasa yerleştirilmiş sıcak sulu güneş kollektörleriyle bu ihtiyaç örneğin elektrikli ani su ısıtıcısına göre çok daha verimli sağlanabilir. Doğalgaz hattı evinize bağlıysa onunla çalışan sobalarla, bu hat yoksa tüplü katalitik sobalar ile de bu ısınma çok daha verimli olarak sağlanabilir. Ancak elektrik rezistansını nispeten küçük değerlerinde, saç kurutma makinesi rezistansının watt değerlerinde inverterle ve akülerle kullanırsınız, örneğin sadece 400 watt değeri gibi. (veya bu seçtiğiniz sobayı 400 watt komütatör seçimli kullanarak) aküler ve inverter için bu sorun olmaz. Daha yüksek watt değerleri inverterle aküyü kısa sürelerde zorlayıp bitirebileceğinden bu yolla ısınma şekli daimi seçilmeyip örneğin evinizde çalışan klima varsa ısıtma modunda bu geçiş mevsimlerindeki iç ısıtmada çok daha verimli olur.

Sadece ampermetre ile değil uygun şönt dirençlerle uygun skalalı olan ampermetreler paralel bağlanıp akü amper * saat kapasitesi ölçümü direk olarak akü kutuplarından yapılabiliyor, örneğin araç aküleriyle uğraşanlar bu yöntemle araca bağlayacakları aküleri "iş görür/iş göremez" şeklinde sınıflandırıp taktıkları akü kapasitesini direk olarak ölçebiliyor. DC /AC ölçen bir pensampermetreniz varsa, akünün + kutbundan akü amperajını anlık çeken güçlü bir alıcıyı bağlayıp o anda geçen ampri ölçerek akü amper*saat kapasitesinden emin olabilirsiniz. Ama akü amperinden düşük amper çeken yükleri şöntlenmiş bir ampermetre ile akü amper-saat kapasitesini belirlemede sağlıklı kullanmanız mümkün değil, akım çeken yükün akü amperi de o kadar olmalı, o anlarda, araçta aküden çekilen marş motoru akımıyla ilgili bir payalaşımım vardı, örneğin alt linkteki gibi.

www.kontrolkalemi.com/forum/konu/evlerimizde-ve-araçlarımızda-kullandığımız-bazı-yüklerde-akım-amper-değişimindeki-etkenler.118439/


İnverter konusunda merak etmeyin, inverterinizin ciddi sorunu yoktur, eğer olsaydı diğer üniversal motorlu alıcılarla çalışırken de buna benzer sıkıntının tekrarlanması gerekirdi. 650 watt üniversal motorlu süpürgeniz için; spiralin, hiltinin, darbeli matkabın ayni inverterle çalışıp bu süpürgeyle çalışmaması kanımca sadece tek nedene dayanabilir; süpürge iç motoruna paralel bağlı olması gereken parazit kondansatörü ya hiç bulunmuyor veya sıkıntı olarak bulunuyor. Üstteki girişim (EMI) önler parazit filtresini süpürgeyi açıp motorun iç bağlantı girişine veya çalıştırdığınız süpürgenin fiş uçlarına şebeke elektrik girişinden paralel bağlayıp bu inverter prizine o şekilde takın. Eğer ters (geri) sinyalle inverteri kapatmışsa (UPS'ler de printer, tarayıcı, buzdolabı, vb. ile çalışırken çıkış güçleri nedenli değil de ters sinyaller yüzünden kolayca kapanabiliyor, bu inverterde olduğu gibi) süpürgenin anahtarına basıldığında inverterin kapanmaması lazımdır, lütfen bunu bir deneyin. Normal elektrik şebekesinde sıkıntısız çalışan bir süpürge motorunda bundan başka sıkıntının (bir de hız kontrol ayarlı ise, iç kartın bozulup ters sinyalleri invertere direk iletebilmesi gibi) olmaması lazımdır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba değerli arkadaşlar.

Solar enerji üretim sistemlerinin evlerde ve fabrika/ticarethane/belediyeler gibi yerlerde daha ucuzlayan yarıiletken piyasası fiyatları nedeniyle (TL/Dolar artış oranı hariçtir) artık daha sıklıkla kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Üniversitelerimizin kendi iç üretimlerini de bu kanallardan bir şekliyle yine temin edebilmek mümkündür.

Bu sistemlerin toplanması tıpkı masaüstü PC'lerin bileşenlerinin uyumlu olarak toplanmasına çok benzedir. Bu konuda göz önüne alınacak bazı kriterleri anlatmaya da çalışayım.

Solar sistemin elektrik ihtiyacınıza göre (yazlıklar veya elektrik olamayan yerler gibi) öncelikle kaç kW veya Watt olacağını tüketilen güce göre hesap edip toplayarak o güce sahip olan solar panel/panelleri ayrı ayrı 2 panel değil de genellikle tek panel şeklinde o gücü verebilecek tek panel şeklinde seçebilmelisiniz daha önemlidir, çünkü paralel/seri/karışık bağlantılarda güç kayıpları ayrı ayrı bağlanmak zorunda kalınan şotki diyotlarının iç kayıpları nedeniyle daha fazla olabiliyor..

Solar sistemden sonra en önemli seçin solar regülatör (şarj kontrol ünitesi) 12/24/48 volt DC olarak oluşturulacak olan elektrik sistemine göre ve ileride ilave solar panel ekleyip sistem gücünü büyütebileceğinize göre bu regülatörlerin anma amper etiketini öyle seçmelisiniz. 10 amper işinizi (yani seçilen paneli) taşıyor ama sistemi ileride 20 amperin geçeceği şekilde büyütecekeseniz eğer 20 amperliği bu daha uzun vadeler için seçebilirsiniz.

Şotki schoottky (bariyer) diyotunu uygun amperde (Solar sistemin max amperde verdiği amperin) 3-4 katı daha fazla amperde reg. ile solar panel arasında mutlaka kullanırsınız, kullanılmazsa gece üretim olmadığında aküden panele olan ters akışla (deşarjla) aküleriniz kolayca boşalacaktır.

Reg. ile akü arasında kesinlikle şotki (bariyer) diyodu kullanılmaz, çünkü reg.'ün iç elektronik yapısı bu geri boşalmaya (deşarja) izin vermeyen yapıdadır, tıpkı bir adaptörün + ve - DC çıkışları gibi.

Akü Seçimi: Aküler araç aküsü olmayıp jel aküleri (UPS'lerde kullanılanlar gibi) olmalıdır. Akü kapaistesi solar panelde yazılı olan max amper değeri baz alınıp akü kapasitesi bunun 10 katı fazla yani bu solar şarj akımı 8 amper ise en az 80 amper*saat olan bir akü veya daha üstü (100-110 a-h gibi) seçilmiş olacaktır. Daha düşük kapasitelerde aküler şarjda aşırı ısınıp akü ömrü kısalacaktır.

İnverter seçimini evde günlük olarak max değerde kullandığınız tüm elektrikli ev cihaz/makinelerinin watt toplamını hesaplayıp bir miktar da emniyet payı bırakarak, örneğin 2700 watt çıktıysa 3000 watt.'lık sinüs veya modifiye (yalancı) sinüslü invetreleri seçebilmek şekli gibidir.

Elektrikli ev sihaz/makinelerinin üzerinde yazan watt değeri bir saatte tüketilen güç (watt) değeri demektir. Günlük tüketimde bunu 24 ile haftalıkta bunu 7 ve aylıkta bir de 30 ile çarparak aylığı 12 ile çarpıp yıllık watt/kW tüketimini hesaplamanız mümkün.

Solar enerji konusunda ayrıca hobi çalışması, endüstriyel montaj, bitirme ödevi konusundaki tüm sorularınızda bu başlıktan sizlere ayrı ayrı yardımcı olabilirim. Kolay gelsin.

Merhabalar hocam konuyu hortlatmış oluyorum galiba ama başlık uygun olunca buradan danışmak istedim. ☺️

Hayırlısıyla bir bahçe aldım hobi amaçlı meyve sebze işi yapacağım orada konteyner gibi bir yer yapıp hafta sonları vakit geçirebileceğim bir yer planladım.

Mini buzdolabı - 82" Led Tv - Telefon şarj ve gece bahçe köşelerinde ve içeride toplamda 5-6 adet led lamba düşündüm.

Hesaplarıma göre bana yetecek sistemi bu şekilde belirledim.

2 adet 205w perc monokristal panel (marka olarak lexron düşündüm çok yaygın olduğu için tavsiyeniz varsa duymak isterim :))
2 adet 12v 100ah akü
Orion sv1500 tam akılı sinüs inverter (Bunu araştırdım 1500w değerinde olduğu için ve içerisinde mppt 40a şarj regülatörü olduğu için tercih etmeyi düşünüyorum, şarj regülatörü ayrı inverter ayrı olsunda istemiyorum açıkçası bilmem yanlış mıyım? öyleyse düzeltirseniz çok sevinirim. Birde bu modelinde 12a şebekeden şarj girişi mevcut ileride ihtiyaç olabilir yakınlarda elektrik var çünkü).

Şimdi bahçe köşelerine takacağım Led ampullerin kablosu uzun olacağı için(23 metreye 23 metre gibi bahçe sol üst köşede olacak elektrik sistemi çok fazla akım kaybı olur mu?

Yazdığım ürünler için yeterli olur mu sizce de?

12v olarak en yüksek panel 205w diye bilgi edindim o doğru mu acaba?

Tamamen elimin yatkınlığına güvenerek amatör olarak yapacağım dikkat etmem gereken birşeyler var mı?

Bu konular hakkında bilgi verebilirseniz çok mutlu ve memnun olurum. 😇😊
 

Yeni konular

Geri
Yukarı