SolidWorks ile Ultra Dinamik TIR’lar Tasarlıyor

Katılım
12 Haziran 2011
Mesajlar
14.298
Makaleler
3
Çözümler
6
Yer
Nebuchadnezzar
Daha fazla  
Meslek
Judge Dredd
İnternette SolidWorks kullanıcılarından oluşan topluluk, basit bir uzun araç (TIR) çizimini çok gelişmiş ve üstün bir mühendislik tasarımına dönüştürdü.


Dünyada milyonlarca mühendis ve tasarımcıya ilham kaynağı yazılımlar sunan SolidWorks, kullanıcı topluluklarıyla da yenilikçi ürünlerin gelişmesine liderlik yapıyor. İnternette yenilikçi ürün tasarımları ile ilgilenen geniş bir kullanıcı topluluğunu buluşturan SolidWorks’ün sanal platformunda her geçen gün yeni bir fikir filizleniyor. Örneğin, SolidWorks kullanıcı topluluğunda yer alan Jeremy Singley gibi mühendis olmayan ve hatta mühendis olmak istemeyen bir üye dahi SolidWorks’ün sınırsız bilgi kaynağı sayesinde ultra aerodinamik bir TIR kamyon tasarımına imza atabiliyor.
Jeremy Singley’nin sahip olduğu “Jeremy Singley Industrial Design” adlı şirket, TIR kamyonların yolda yakıt tüketimini azaltmayı hedefleyen bazı özel aerodinamik bağlantı elemanları tasarlıyor. Araçların gövdesine takılan özel tasarım parçaların tasarımını yaparken SolidWorks CAD ve SolidWorks Flow Simulation yazılımlarını kullanan Jeremy Singley, böylece TIR’ların yolda veya manevra halindeyken havayı daha keskin ve sürtünmesiz bir şekilde yarmasını sağlayan çok özel şekilli parçaların tasarımını ve yazılım ortamında mekanik testlerini yapabiliyor.

Karayollarının bu ağır ve hacimli taşıtlarının aerodinamik parçalarının tasarımı için zeki bir tasarımcıyla çalışan Singley, SolidWorks’ün kendisine sağladığı mühendislik öngörülerinden büyük ölçüde faydalanıyor. SolidWorks 3D katı modelleme aracını kullanan Singley, tasarımcısının yenilikçi fikirlerini başarılı bir nihai ürüne dönüştürme aşamasında SolidWorks’ün kendisine sağladığı üç boyutlu gösterim ve uygulama yeteneklerini büyük bir yetkinlikle kullanıyor.

İşi üç boyutlu tasarımları hayata geçirmek olan Singley, ultra dinamik TIR tasarımları için kullandığı parçaları eskiden iki boyutlu olarak kâğıda çizdiğini, daha sonra bunların tahtadan modellerini yaparak uygunluklarını test ettiğini söylüyor. Singley, “SolidWorks sayesinde şimdi daha az tahta tozu içinde çalışıyorum. Bu yazılım adeta neyi yapmak istediğinizi anlıyor ve size yol gösteriyor. Sezgisel çalışma kolaylığının yanı sıra yanlışlarınızın üzerinden defalarca geçerek ince ayarlar yapabiliyorsunuz, ayrıca çalışma anında neyi düzeltmeniz gerektiğini size söylüyor. Bu yazılımı seviyorum” diyor.



Çılgın proje

Singley, SolidWorks’ü tüketici elektroniğinden mobilyaya ve aydınlatma elemanlarına kadar yaptığı hemen her tasarımda kullanıyor. Tasarımlarındaki başarısı nedeniyle 20 kadar şirketin kendisine sponsor olduğu meşhur kamyon ve drag yarışçısı Bob Sliwa, bu şirket ile temasa geçerek Jeremy Singley’nin özel bir projede yer almasını istedi.

Proje bugün 3,7 litre ile altı-yedi mil 9,6 - 11,2 km yol alan bir TIR’ın benzin tüketimini yüzde 60 azaltmasını, böylece 24 kilometre yol gitmesini hedefliyor. Bob Sliwa’nın sponsorları arasında Alcoa ve Michelin gibi sektör devleri yer alıyor. Bu çılgın projenin hedefi sadece tasarım hilelerine dayalı dünyanın ilk SüperTIR’ını tasarlamak olarak tanımlandı.

Singley bu projede yer alabilmek için SolidWorks Flow Simulation yazılımını öğrenerek herhangi bir kısıtlamayı gözetmeden kendi aerodinamik tasarımını gerçekleştirdi. Herhangi bir mühendislik eğitimi ve birikimi olmayan Singley, bu yazılımı öğrenip öğrenemeyeceğini çok merak ediyordu. Singley, yaşadığı deneyim hakkında daha sonra şunları söyledi:

“SolidWorks Flow Simulation sınıfında eğitim aldığım iki günün sonunda bütün ayrıntılara hâkimdim. Çünkü güçlü bir platform olan ve zengin olanaklara sahip olan SolidWorks CAD’i öğrenmek çok kolay. Tasarımınızı hemen gerçekleştirebiliyor, gerekli değişiklikleri yapabiliyor ve ortaya çıkan yeni sonuçları üç boyutlu olarak görebiliyorsunuz. Hava akışlarını görmek için neredeyse sınırsız sayıda şekil tasarlayabiliyor ve hava akışlarının daha pürüzsüz gerçekleşmesini sağlayan ideal yüzeyler yaratabiliyorsunuz. Normal şartlarda bir TIR’ın ön yüzey panelinden arkaya doğru 6 küsur metrelik rüzgâr turbulansları oluşur. Havanın yarattığı basıncı hafifletecek çözümler bulmak zorundasınız. SolidWorks ile bu çok kolay gerçekleşiyor”.

Yarışçı Sliwa hazırlanmış bir prototipin yol testleri üzerinde çalışıyor. Prototipteki eğimli ve şekil verilmiş özel yüzey parçaları uzun ve ağır araç üzerindeki hava akımlarının etkisini muazzam ölçülerde azalttı. Biçimlendirilmiş parçalar, havayı çok daha hızlı ve rahat keserken, kamyonun çekişinin artmasını, buna karşılık benzin tüketiminin azalmasını kolaylaştırıyor. AirFlow Truck Company bu süper hava akımı yönlendirici parçaları, ekipmanlarına ekleyerek bir sürücünün 3,7 litre benzinle en az 14,5 kilometre yol alabilmesini sağlıyor. Yarışçı Sliwa gibi dikkatli bir sürücü ise bu sınırı 24 kilometreye taşıyabiliyor.

Tüm bu yenilikçi yaklaşımlar, SolidWorks’ün tasarımcılara sağladığı yetkin teknolojiler sayesinde gerçekleşiyor. SolidWorks’ün rahat öğrenilen yazılımları ve kullanıcı topluluklarıyla her geçen gün artan bilgi birikimini paylaşıma açması, yenilikçiliğin fitilini ateşlerken az enerji tüketen ve çevreci ürünlerin de pazara çıkmasını hızlandırıyor.

SolidWorks hakkında daha fazla bilgi için www.solidworks.com ve www.solidworks.com.tr web adreslerine başvurulabilir.
 
Uyarı! Bu konu 13 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı