Solipsizm (tekbencilik) düşüncesi nasıl çürütülür?

itz

Hectopat
Daha fazla  
Son zamanlarda çok düşünüyorum acaba bir tek gerçek olan ben miyim diğer her şey insanlar, dünya, evren benim zihnimin ürünü mü diye bundan nasıl kurtulacağım? Ve şu an hala düşünüyorum vereceğiniz cevaplar da benim zihnimin ürünü olabilir mi diye bundan kurtulmam lazım.

Son zamanlarda çok düşünüyorum acaba bir tek gerçek olan ben miyim diğer her şey insanlar, dünya, evren benim zihnimin ürünü mü diye bundan nasıl kurtulacağım? Ve şu an hala düşünüyorum vereceğiniz cevaplar da benim zihnimin ürünü olabilir mi diye bundan kurtulmam lazım.
Bunu ben de bir aralar çok yaşıyordum. Şu an nasıl şartlar altında yaşıyorsun bilmiyorum ama ben yasadigim dönemde içine kapanık anksiyeteli biriydim. Sosyallik namına hiçbir şey yoktu. Şu anda sınava hazırlanıyorum ve insanların hayatta mutlu oldukları, üzüldükleri, zorlandıkları, bunaldıkları her anı görünce bu düşünceden daha da uzaklaştım.

Maymunlar neden papağanlar gibi soru sormaz çünkü tekbenlikcilerini yıkamazlar onlara göre dünya sadece gördüklerinden ibrarettir. İnsan ise bu tekbenlicilik düşüncesini Etiyopya'nın çölleşmesi ile milyonlarca sende yıktı hatta tam olarak yıkamadı insanlarda 2 yaşından sonra başlar ve azalarak etkisini yitirir. Tekbenlicilik insanın içinde azda olsa vardır.

Hocam bunu kanıtlayamazsınız, aslına bakarsanız, tam olarak bir şeyi kanıtlayabileceğiniz de muhtemel görünmüyor. Görmediğiniz bir parametre elbet olacak gibi, kendi terazinizdeki çelişkiler karşılık bulamayacak gibi... O yüzden kanıtlamak zor. Ancak, etkisini şöyle hafifletebilirsiniz(ki bunu felsefe yapmak olarak saymam) kendinizin olmadığı dönemleri düşünün. Siz araştırmasanız bile o kadar şey yaşanmış ki, târihe bir bakın, mitolojiye, insanların inandığı şeylere... Bu kadar yoğun bir karmaşıklıkta yalnızca sizin tek kişi olmanız biraz garip gelecektir. Sizin zihninizi aşan şeylere bakın, bunlar zihninizin ürünü nasıl olabilir? Meselâ Matematik ve Mantık, siz bu alanlardaki ilerlemenin kaçta kaçını kendi başınıza, ürünü olduğunu düşündüğünüz bu zihninizde yapabilirdiniz? Yine de bunlar bir şey kanıtlamayacak, hattâ şunu da söyleyeyim düşünceniz bunları okuyarak daha da artabilir. Ancak düşünme olgusu böyledir. Geceniz iyi olsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı