Son sınıf Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi için alan önerisi

morue

Decapat
Daha fazla  
4. Sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Şu ana kadar genelde derslere odaklandım, ekstra olarak çok fazla kendimi geliştirme fırsatım olmadı. Yazılım alanında rekabetin çok yüksek olduğunu ve yapay zekanın da bu rekabeti artırdığını görüyorum. Bu alana girmek istemiyor değilim ama donanım tarafı acaba daha mantıklı mı diye de düşünüyorum. Türkiye'de hangi alanlarda iş imkânı daha fazla? 4. sınıfta tek bir alana odaklanmak istiyorum, bu konuda bana yol gösterir misiniz?

Bunu senin çoktan bulmuş ve biraz olsun kendini o alanda geliştirmiş olman gerekiyordu dostum.
Öncelikle fikriniz belirttiğiniz için teşekkürler. Ancak madem cevap veriyorsunuz bari soruma da bir cevap yazsaydınız keşke. Aslında web programlamayla ilgili çalışıyordum hatta arkadaşlarla aktif bir site de yaptık ama bu alanda ilerlemek çok da mantıklı gelmedi gibi ilerleyen zamanlarda.

Veri Bilimi, Derin Öğrenme, LLM tarafına mı yatkınsın, siber güvenlik mi, C/C++ gibi donanıma yakın dillerli mi seviyorsun, Web/Mobil geliştirme mi, oyun geliştirme mi, veritabanı yönetimi mi, DevOps mu gibi gibi çokça ayrı alan var...

Bunlardan hem aldığın derslere göre hem kendi düşüncelerine göre sevdiğin/sevmediğin şekilde ayırabilirsin. Sevip sevmeme kısmı daha önemli bana kalırsa. Ondan sonra gerekli kaynaklardan, seçtiğin alanla ilgili gelişmek için eğitimler alabilirsin. Ek olarak önümüzdeki dönemlerde de olabildiğince ilgilendiğin, işine yarar seçmeli dersleri seçmeye çalış.

Tek kriter iş imkanı fazlalığı mı? Web geliştirici iş imkanı fazla diyelim, c#, javascript, sql vs. öğrenip bu alanda istihdam edilmeye çalışan insan sayısı da çok fazla.

İş imkanı derken demek istediğim iş ilanı çokluğundan ziyade ülkemizde hangi sektörde daha fazla açık olduğu.

Bu konuda vereceğim tek öneri backend'den başlayarak yazılım geliştirme süreçlerine hakim olup hangi alanı benimseyip benimseyemediğinizi değerlendirmek. Yazılımdan sonra belki daha spesifik alanlar olan DevOps, sistem yönetimi, siber güvenlik veya Cloud tarafı gibi bir sürü alan var. Deneye yanıla siz bulabilirsiniz bunu. Dil özelinde seçim yapmanın manasız olduğu bir zamandayız, yapay zeka o kodlama sürecine büyük etkide bulunacak, konu biraz daha yazılım mimarlığına evriliyor zira.

Soruna soruyla karşılık vereceğim ama bir şeyler de yazacağım. Öncelikle ileride yapacağın iş ile ilgili düşüncen nedir, nasıl bir ortamda çalışmak istersin? Örneğin, Remote mu çalışmak istersin, ofiste mi yoksa hybrid mi? Bunlar şu açıdan önemli;
  • Donanım tarafına kaymak istersen gömülü yazılım (firmware) ile uğraşacaksın demektir. Remote iş yok. Hybrid iş sayılı. Ofiste çalışmak zorundasın. Donanımcılarla içli-dışlı olmak zorundasın. Hatta bazen egolarıyla uğraşmak zorundasın. Bunları kaldıramam diyorsan hiç bulaşma. Ama ben donanım tarafına çok hevesliyim diyorsan, gülü seven dikenine katlanır :)
  • Farklı bir gömülü yazılım olan gömülü Linux uygulamalarında göreceli donanımcılar ile daha az uğraşırsın. Genelde ofis çalışması vardır ama Hybrid yerler de bulmak mümkün. Remote imkanı sayılıdır.
  • Web tasarım tarafında (web tasarımdan kastım web uygulamaları değil, statik siteler ya da Wordpress'te yapılan tarzda hazır siteler) önüne gelen herkes kendini uzman sanıyor. Wordpress'te bir şeyler yapmayı marifet sanan bir sürü insan var ve freelance işlerde fiyatları o kadar yerlere çekiyorlar ki o işi almanın bir anlamı da kalmıyor. Bu işi yapmak için eleman alan firma var mıdır bilmiyorum işin doğrusu.
  • Web Application tarafında gerek yurtiçinde gerek yurtdışında çok imkan var. Remote, hybrid ve ofis seçeneklerinin hepsi mevcut ama daha çok ofis ağırlıklı yurtiçi ilanlarda. Kafan göreceli daha rahat. Full-stack ilerlersen biraz daha stres yaşayabileceğin bir alan.
  • Desktop application neredeyse kalmadı sayılı firma uğraşıyor, genelde ofiste çalışma imkanı var. Gömülü Linux uygulamaları yine bu alana kısmen giriyor.
  • Mobil uygulamalarda Remote, Hybrid ve ofis çalışmalarının hepsi mümkün. Ama rekabet ve tercih çok fazla. Özellikle ilgin varsa üstüne gidebilirsin.
  • Yapay zeka ilanları genelde yurtdışında fazla olmak üzere yurtiçinde de kendini yavaştan göstermeye başladı. Bu alanda çalışmadığım için pek detay veremeyeceğim. Ama gelecekte revaçta olacak. Bu sebeple tercih edilebilir.
  • Blockchain/Crypto yine yurtdışında çok ilan var yurtiçinde yok denecek kadar az. Yine benim çalıştığım bir alan olmadığı için pek bilgi vermem mümkün değil.
Daha farklı bir sürü alan var ama çok uzatmak istemedim. İşin özü senin hangi alana ilgi duyduğun aslında. Çok alan olduğu için deneme yapmaya yetecek kadar zaman olmadığının da farkındayım. Bu yüzden aslında bildiğim taraflarda biraz bilgi vermeye çalıştım. Özellikle tercih ettiğin bir alan, ortam ve çalışma koşulları varsa ve benim bilgi dahilimde ise daha detaylı bilgi/tecrübe aktarabilirim.

Türkiye'de hangi alanlarda iş imkânı daha fazla?

Is ilanlarinin yayinlandigi siteleri scrape edip keyword analizi yapabilirsin bu soruya anlik cevap almak icin.

Hem sorunun cevabini ogrenmis olursun hem de bir alanda daha bilgi sahibi olmus olursun.

Ayrica bir alanda acigin fazla olmasi onun calismaya daha elverisli oldugunu gostermez. Sirkulasyonun fazla oldugu pozisyonlar daha az maas oder ve daha streslidir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı