Sony Vaio S Serisi Laptoplar için Clover & Yosemite Kurulumu

sony-SE2-Yosemite.jpg


İnternette, Clover / Yosemite kurulumu için bir çok rehber bulmak mümkün. Ancak çoğu rehber ne yazıkki 1. ve 2. nesil Sony S serisi ve Sony SE2 laptop’ lardaki Insyde-H20 BIOS sınırlamaları yüzünden bu model laptop’ lar ile uyumlu değil.

Çoğu kullanıcı, ne kadar doğru boot ve disk konfigürasyonu yaparsan yapsın Clover’ı Legacy olarak düzgün bir şekilde kuramama sorunu yaşamakta. Clover’ı düzgün çalıştırmak için tek ypl Hybrid EFI mod kullanılmakta. Ancak ne yazık ki hemen hemen bütün Sony S serisi cihazların resmi BIOS’larında ki kısıtlamalardan dolayı UEFI boot yapmak mümkün olmuyor ve sadece geçerli EFI dosyalarını destekliyorlar. Bunu aşmak için, modifiye edilmis BIOS dosyası ile sisteminizin BIOS’unu flashlamak gerekiyor. Bu sayede BIOS tüm özelliklerine erişim sağlayabilir ve BIOS’umuza hybrid EFI özellği kazandırmış oluruz.
Eğer UEFI Boot için güncellenmiş/modifiye edilmiş BIOS bulabilrseniz, Sony Vaio ’S’ dışındaki Insyde H2o BIOS kullanan diğer marke ve model Laptop ‘larada UEFI kurulum yapabilirsiniz.
Not: Burada paylaşılan BIOS araçları ve ROM’ ları sadece ve sadece Sony S serisi cihazlar içindir.

ÖNEMLİ:


  • Buradaki yöntemi uyguladıktan sonra başarılı olacağınızın bir garantisi yok.
  • Burada anlatılan işlemler risklidir!
  • Buradaki rehberi uyguladığınızda, uygularken oluşacak sorunlar - problemler ve bütün riskler tamamı ile bu rehberi okuyup uygulayan kişiye aittir.
  • Sistem donanım ve yazılım problemleri yaşarsınız, Technopat ailesi ve şahsım bundan sorumlu tutulamaz.
Eğer bu riskleri göze alıyorsanız rehberimizi okumaya devem edebilirsiniz.

Amaç

Amacımız yeni sistem kurduğumuzda bunu Clover ile kullanabilmek. Zira Clover’ın Chimera / Chameleon Legacy kurulumlara göre bir çok avantajı var. Bunlardan en önemlisi NVRAM için Chimera / Chameleon’a nazaran daha iyi destek vermesidir.

Clover’ın bir diğer kullanışlı özelliği, dinamik kext yaması( Kext Patching ) kullanmasıdır. Bu Clover’ın ön yükleme sırasında OS X’ in orijinal kextlerini herhangi bir extra yama ve düzeltme olmadan kullanmasını sağlar. Bu sayede sistem her güncelleme aldığında, tekrar tekrar kext yüklemek zorunda kalmazsınız.

OSX-Yosemite-logo.png

Şunu hatırlatmak istiyorum. Windows ve diğer işletim sistemlerini EFI yükleme için uygun hale getirmeden Clover EFI moduna geçerseniz, bu işletim sistemlerinize erişim sağlayamazsınız.Bunun çözümü genelde Windows sistemi EFI olarak tekrar kurmak. Ancak aşağıda size MBR diski nasıl GPT yapacağınızı anlatacağız. Bu sayede Windows yada herhangi bir işletim sisteminizi formatlamadan EFı olarak kullanabileceksiniz. Ancak şu an için Clover EFI olarak kullandığınızı ve diğer sistemlere erişemediğinizi ve bu sistemlere ihtiyaç duyduğunuzu farz ederek, sisteminizi Laptop legacy mod olarak Chimera / Unibeast üzerinden legacy bölüntü / girişi ile boot edip sisteme erişim sağlayabilirsiniz.
Başlamadan önce tüm kurulu sistemlenizin bir yedeğini aldığınızdan emin olun.

Kurulum Yöntemi

Biz buradaki rehberde temiz kurulum yerine Maverick üzerine kurulum yapacağız. Kimi kullanıcılar temiz kurulumun daha iyi olduğunu düşünebilirler. Ancak Mavericks üzerine Yosemite güncelleme kurulumun temiz kuruluma nazaran daha istikrarlı olduğunu düşündüğümüz için biz bu rehberde bunu tercih ettik. Zira Yosemite temiz kurulumda özellikle WI-FI ve Bluetooth’ da problemler ortaya çıkıyor. Mesela Mavericks kurulu Sony cihazlar, Yosemite ile temiz kuruluma göre daha stabiller.
Bir diğer faktorde, OS X’in bir çok konfigürasyon plist dosyası, güncelleme yöntemi sonrası Yosemite ön tanımlı değerleri ile değil, Mavericks’teki varsayılan değerler ile güncellenirler.

Gerekli Adımlar / İndex

  1. Sistem BIOS güncellemesi: Adım 1
  2. Clover Bootloader yüklenmesi (temel ayarlar ile) : Adım 2
  3. Mavericks OS X’i Yosemite’ye güncellemek: Adım 3
  4. Yosemite için Clover’ ın yeniden yapılandırılması (gelişmiş ayarlar) : Adım 4
  5. Yosemite Combo güncellemesini uygulamak: Adım 5
  6. Windows’u EFI Boot’a çevirmek: Adım 6
Sony S serisi Laptop’lar için konu girişinde de yazdığımız gibi internette bir çok rehber bulabilirsiniz. Ancak eğer bu rehberi uygulamada başarılı olursanız, cihazınızın çok daha kararlı bir çalışacağını ve size en doğru Mac deneyimi sunacağını söyleyebilirim.

Ayrıca tabiki Chimera ve Unibeast kullanabilirsiniz. Zira Yosemite için Multibeast, Unibeast güncellemesi ile legacy olarak Mavericks üzerinden yükseltme yaparak en temel şekilde Yosemite kullanabilir ve en son yayınlanan FileNVRAM güncellemesi ile iMessage aktivasyonu yaparak iMessage kullanabilirsiniz. Ancak Chameleon / Chimera kurulumdan sonra bir çok sürücü problemleri ile uğraşıyoruz (Ses, Grafik, Bluetooth, Wi-Fi vs) . Bu yüzden gerçeğe en yakın Mac deneyimi yaşattığı için hemde daha stabil olmasından, yukarıda belirttiğimiz dinamik kext yaması özelliği ile orijinal kext kullanmamıza gerek bırakmaması sayesinde her güncelleme sonrası tekrar kext yükleme sıkıntısını ortadan kaldırdığından ve son olarak doğal NVRAM desteği sebebiyle her zaman Clover öneriyoruz.

Not:
Eğer bu rehberde anlatılanları uygulamaya karar verdiyseniz, ilk olarak Time machine ile yada sistem klonlayan bir uygulama ile Maverick sisteminizin bir yedeğini mutlaka almanızı öneririz!

Gerekli Programlar ve Araçlar
  • BIOS flash’lama ve yedekleme aracı ( Rehber Sonunda Eklendi)
  • iMessage Debug V2 (Rehber Sonunda Eklendi)
  • BIOS Programı için çalışan bir Windows
  • Yüklü, çalışan Mavericks ( Konu başında anlattık )
  • Semulov Disk Aracı (Rehber SonundaEklendi)
  • OS X Yosemite yükleme imajı ( App Store versiyonu. Uzantısı .app olmalı)
  • OS X Yosemite USB hazırlamak için Unibeast ( Rehber Sonunda Eklendi)
  • Gizli dosyaları göstermek için uygulama ( rehber sonunda eklendi)
  • Text Wrangler ( Rehber Sonunda Eklendi )
  • Clover Bootloader en son sürümü ( Rehber sonunda eklendi)
  • Clover Configurator en son sürümü ( Rehber sonunda eklendi),
  • Sony S serisi için temel config.plist dosyası ( rehber sonunda eklendi)
Önemli:

Unibeast ile Yosemite imaj hazırladıktan sonra gizli dosyaları göstererek, Sistem / Extra içindeki DSDT dosyanızı Unibeast ile hazırladığınız USB / Extra içine kopyalayın. Bunu yapmadığınız takdirde OS X sistemi Unibeast Yosemite ön yükleyicisi ile boot edemezsiniz. (Zira zaten Sony S serisi üzerinde Mavericks kullanıyorsanız, doğal olarak DSDT kullanıyorsunuz)

Kurulum Sonrası Çalışanlar:
  • Dahili Intel HD3000 ve Ekran ( QI / CE )
  • Dahili ALC275 Ses ( harici hoporlörler, mikrofon ve ses çıkış noktaları
  • Ses ve Parlaklık kontrolleri
  • Gigabit Ethernet
  • HDMI Video ve Ses
  • VGA çıkış
  • Uyku & Uyanma. (Kapak kapatıldığında ve Güç Butonu ile)
  • Touchpad ( Synaptics)
  • Intel Speedstep
  • 2Ghz ve 5Ghz A/BG/N/AC Wi-Fi ( AW-CE123H mPCIe Kart kullanarak)
  • Bluetooth 4 LT ( AW-CE123H mPCIe kullanarak )
  • Yosemite Handoff ve Continuity desteği
  • USB 2 ve USB 3 portları
Kurulum Sonrası Çalışmayanlar:
  • Dahili Web Kamerası ( Düzeltilebilir )
  • İkili Pil göstergesi ( Düzeltilme ihtimali var )
  • Dahili SD Kart Okuyucusu ( Düzeltilemez )
  • AMD Grafik Kartı ( Düzeltilemez )
Web Kamerası: Buradaki sorun muhtemelen ürünün firmware ‘inin BIOS güncellemesi sonrası eski kalması. Bunun içinde firmware güncel yükleyici kext yazma gerekiyor. Ancak kamera windows altında çalışıyor.
Çoklu Batarya Desteği: Apple artık Yosemite içinde çoklu batarya izlemek için Kernel desteği vermiyor. Ancak bu çok da büyük bir problem değil ve çözülme ihtimalide mevcut (detayları rehber içinde değinildi) Belki bunu için DSDT yama yapılabilir ancak dediğimiz üzere bu çok büyük bir problem değil.
SD Hafıza Kart Okuyucusu: Ne yazıkki bunun için herhangi bir çözüm yok. Bir ihtimal mevcut Linux sürücüsü kullanarak çalıştırmayı denemek. Ancak bunun içinde OS X IOkit bilgisi gerekiyor.
AMD / ATI Grafik: Sony, sistemlerinde Hybrid GPU olarak adlandırılan harici ve dahili ekran kartlarında güç tasarrufu sağlamak için otomatik kullanımını sağlayan bir yöntem kullanıyor. ne yazık ki bu, Mac OS X’ in harici ekran kartına erişmesini engelliyor. Ve bu sistemin grafik hatası vermesine yol açıyor. Bunun için bir çözüm bulunmuyor. Bu yüzden DSDT dosyanızda bunların engellenmiş olması gerekiyor.

Uyarılar / Muhtemel Sorunlar ve Çözümler

Bazen dahili monitörde bozukluklar olabiliyor. Bu genel olarak Yosemite yüklü, Intel HD3000 kullanan Laptop’larda yaygın bir problem. Bunun için çözüm sistemi yeniden başlatmak yada SMC sıfırlamak. ( 10.10.2 sonrası bu sorun iyileştirildi)
Çok nadirende olsa bazen cihaz uykudan uyandığında ekran siyah ekranda kalabiliyor ve fanlar çalışmaya devam ediyor. Bunun için de çözüm güç tuşuna basılı tutarak sistemi tamami ile kapatmak ve yeniden başlatmak. ( 10.10.2 güncellemsi sonrası bu sorun düzeldi)
Yukarıda yazılan bu iki sorun dışında sistemi sorun çıkaran, restart edilmesine yol açacak başka hiç bir sorun oluşmamakta ve sistem kesinlikle stabil çalışmaktadır.

Başlamadan önce:
  • Sisteminiz Mavericks yüklü olmalı.
  • HDD / SSD diskiniz Laptop birincil SATA portuna bağlı olmalı.
  • HDD / SSD diskiniz GUID / GPT olarak biçimlendirilmiş olmalı.
Ek olarak bu metot, Chamaeleon yüklü mevcut sistemiminizin kimliklerinizde Clover’ ın NVRAM’ine aktaracaktır. ( Sistem Kimliği, Sistem seri numarası, SmUUID, MLB ve ROM gibi) Eğer şu ana kadar mevcut sistemde iMessage kullanmadıysanız, muhtemelen yukarıda yazdığımız sistem kimlikleri ile ilgili herhangi bir ayar yapmamışsınızdır.

Eğer iMessage kullanmak istiyorsanız, rehberler bölümündeki “iMessage Bütün Çözümler” konusunu okumanız ve özellikle MLB ve ROM bilgileri nasıl alınır, bunların nasıl düzenlendiğini incelemelisiniz. “iMessage Bütün Çözümler” rehberinde anlatılanları yaptıktan sonra sistem kimliğiniz sabit bir halde ise bu sistemin bir yedeğini alın. Bu sayede tekrar eski Legacy Mavericks kurulumunuza geri döndüğünüzde, değişmemiş sistem bilgileri sayesinde sorunsuzca iMessage servisine bağlanabilirsiniz.

Ayrıca başlamadan önce 3. parti kext'lerin en güncel versiyonlarını sisteminizde yüklü olduğundan emin olun. Bunlar:
Not: Eğer cihazınızdaki Touchpad Synactics değilde ALPS model ise bu modele uygun sürücüleri internetten araştırıp bulmanız gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus, sizin cihazınızdaki ALPS modelini tam olarak bilmeniz ve kesinlikle buna uygun modifiye edilmiş sürücüyü yüklemeniz gerekiyor.

Wİ-Fİ ve Bluetooth sürücülerinin de en güncel versiyonunu kullanmanız gerekiyor. Eğer AW-CE123H kullanıyorsanız, aşağıda bu kartın en güncel sürücülerini bulabilirsiniz:
Ayrıca kullandığınız karta bağlı olarak, daha detaylı referans olarak kullanabileceğiniz rehber için bu linke bakınız; AW-CE123H Update guide

ADIM 1: BIOS Güncellemek

Dikkat : Eğer burada anlatılan adımları takip edip BIOS güncelleme yapmaya karar verdiyseniz, Advanced Menü içinden hiç bir şekilde herhangi bir GPU ayarı değiştirmeyin. Özellikle GPU PEG ayarı. Bunu yaparsanız Sony cihazınıza tamir edilemeyecek bir şekilde kalıcı zarar verebilirsiniz. O yüzden bu rehberi dikkatli bir şekilde takip ederseniz sorunsuz devam edebilirsiniz.

Ancak yine belirtmek istiyorum: Oluşacak herhangi bir yazılımsal - donanmsal sorundan biz sorumlu değiliz. Bütün risk bu rehberi okuyup uygulayana aittir.
BIOS Flaşlamak özellikle Laptop’lar için ciddi risklidir. O yüzden sadece gerçekten ne yaptığınızdan eminseniz bu işlemleri yapın.


Rehberde paylaştığımız ‘Sony Laptop BIOS araçları’ içinde BIOS flaşlamak için gerekli bütün ROM, Script ve Programları bulabilirsiniz.

Bu dosyalaradaki BIOS araçları sadece Windows 7, 8 ve 8.1 ile çalışır. Eğer bu sistemler kurulu değilse geçici olarak harici bir diske, belirttiğimiz Windows sürümlerinden birini kurun.

Windows sisteminizi açtıktan sonra ‘Sony Laptop BIOS Tools’ zip dosyasını WinRar ile çıkartın ve dosya içinden ROMS_info.txt dosyasını notepad ile açın. Dosyadan ‘Uyumluluk listesi’ (compatibility list) bölümünü bulun ve bu bölümdeki listeden Laptop modelinizin uyumlu olup olmadığını kontrol edin.

Eğer sisteminiz dosyadaki listede belirtilen uyumlu donamımlar içinde ise BIOS flaşlama sırasında Windows’un internet bağlantısını kesin ve eğer varsa anti virus programını devre dışı bırakın.

BIOS flaşlama işleminde gereksiz bütün programları kapatın.

Bu işlemler sırasınsa Laptop’unuzun kesinlikle sarj’a bağlı olması gerekiyor.
Ve BIOS flaşlamadan önce mutlaka eski BIOS’unuzun bir yedeğini alın:

Şimdi Zip’ten çıkardığınız ‘Sony Laptop BIOS Tools’ dosyasına gidin ve ‘BIOS Backup’ dosyasını bulun. ‘BIOS Backup’ dosyası içerisinde ‘dump_BIOS.bat’ dosyasına sağ tıklayıp dosyayı yönetici olarak çalıştırın ( Run as Administrator ). Şimdi ekrandaki talimatları takip ederek kullandığınız sistemin BIOS yedeğini alın. Aslında bu işlem gerekmemekle birlikte, eğer sorun yaşanırsa elinizin altında bir yedek olması size her zaman bir geri dönme şansı verir. BIOS yedeğini aldıktan sonra, BIOS dosyasına bir isim verin ( XXXXXX.ROM ) ve buna kolaylıkla erişmek için Multi-BIOS-Flash içindeki ‘ROMS’ dosyasının içine kopyalayın.

Şimdi Multi-BIOS-Flash içinden ‘_LOAD-BIOS.cmd’ dosyasına sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırın ve açılan ekrandaki yönergeleri takip edin.

Önemli: Bize lazım olan, bütün özellikleri desteklediği için ‘R2087H4-HACK.ROM’ dosyası. Dosya ismi olarak sadece bunu girin.
( Tırnak işaretleri ve dosya uzantısı olmadan şu şekilde:R2087H4-HACK)

BIOS Programı flaşlama yaparken kesinlikle işlemi kesmeyin yada sisteminizi kapatmayın.

Eğer program başarılı bir şekilde flaşlama işlemini tamamlarsa sistemi yeniden başlatın mesajı alacaksınız.

Sisteminizi yeniden başlatın ve F2 tuşuna basarak BIOS menüsüne gelin. BIOS ekranında BIOS versiyonunu kontrol edin. Aşağıdaki resimdeki gibi BIOS versiyon R2087H4 ve ME versiyonu 7.1.13 (1088) olması gerekiyor.

Sony-BIOS-Version.jpg


Eğer BIOS versiyonu yukarıda paylaştığımız resimdeki gibi ise, BIOS’tan ‘Advanced’ menüsüne gidin ve ‘IDE Configuration’ sekmesine tıklayın. Burada açılan alt menüden ‘IDE Controller’ Enable ve ‘HDC Configuration As’ seçeneğinin ‘ AHCI’ olduğundan emin olun.

Sony-BIOS-AHCI-Config.jpg


BIOS Ayarlar içinde başka hiç bir ayara dokunmayın ve ‘Exit / Save / Exit’ ile BIOS’tan çıkın. Şimdi var olan sistemlerinizin düzgün çalışıp çalışmadıklarını kontrol etmek için boot edin.Windows çalıştırdığınızda Windows size eski Kernel sürücüleri yüklemeniz için güncelleme uyarısı verebilir. Bu bir sorun değildir. Burada önemli olan yeni BIOS var olan sistemlerinize müdahale etmemeli ve yüklü sistemlerinizin normal çalışmaya devam etmesidir.

ADIM 2: Clover Yüklemek

Önemli: Eğer Extra dosyanız ve Legacy Bootloder dosyalarınız EFI bölüntüsünde ise, Clover bootloader kurduğumuz zaman Clover bunların yerini alacağından, EFI içindeki eski dosyaları sistemin yüklü olduğu kaynak dizine geri koyun. Ayrıca şu an kulllandığınız sistemin kurtarılabilir bir yedeği olmasını istiyorsanız, önerimiz başlamadan önce temiz bir yedek alın.

Önemli: Başlamadan önce sorunsuz çalışan, boot edilebiilir bir Unibeast USB ve yine aynı şekilde çalışan durumda olan Mavericks yada Yosemite kurulu bir sisteme sahip olduğunuzdan emin olun. Zira Clover yükleme yaptıktan sonra mevcut sistemin var olan legacz bootloader silinceğinden, Clover yüklemede sorun çıkarsa bunlarla sisteminizi boot edebilme şansınız olur.

Tüm ön hazırlıklarımızı yaptıktan sonra, mevcut Mavericks sisteminizi boot edin. Ve ilk olarak önemli Sistem kimliği bilgiienerinizin bir yedeğini alın. Bunu yapmanın en kolay yolu ise
iMessage Debug V2 kullanmak. Eğer bununla ilgili daha ayrıntılı bir informasyon istiyorsanız, iMessage rehberimize göz atın. https://www.technopat.net/sosyal/konu/imessage-bütün-Çözümler.176153/

Bu sistem bilgilerini Clover konfigürasyonu yaparken kullanarak sistemin sorunsuz bir şekilde iMessage kullanmasını sağlarız.Bunu yapmak için iMessage Debug V2 çift tıklayın. Açılan pencerede Sistem kimliği bilgilerini göreceksiniz. Şimdi ’Y’ tuşuna basın. Program, bilgieri Text formatında dışarı çıkartıcaktır:
imessage-Debug-dummy-run.png

Bu bilgilere daha sonra Clover yapılandırırken ihtiyaç duyacağız. Şimdilk bu text dosyasını kolaylıkla bulabilceğiniz bir yerde saklayın. Tools & Sofware bölümünden aşağıda listelenen uygulamaları indirin ve yükleyin:
Semulov: Bu uygulama sayesinde disklerimizi çok kolay bir şekilde Mount ve Unmount edebiiliriz. Programı ilk defa çalıştırdığınızda OS X menü sağ üstte bir ‘Eject’ ikonu göreceksiniz. Bu ikona mouse ila sağ klik yapın ve ‘Semulov / Preferences ‘ seçin ayarlarını aşağıdaki resimdeki gibi yapın:
Semulov-settings.png


Not: Eğer Semulov kullanmak istemezseniz, alternatif olarak Clover Configrator kullanabilirsiniz. Bunun için Clover Configrator içinde ‘TOOLS’ sekmesine tıklayın ve ‘Mount EFI’ sekmesine tıklayın. Açılan pencerede kullanıcı şifrenizi girin:

Clover-Configurator-mount-efi.png


Clover yüklemeden önce EFI bölüntüsünü hazırlamamız gerekiyor. Bunun için Terminal uygulamasını açın ve şu komutu girin.
Kod:
 diskutil list
Enter tuşuna basın.
Pencerede sistemimize bağlı bütün diskler listelenecek. Bu listede Kurulu sisteminizin EFI bölüntüsünün Disk ve Bölüntü numarasını dikkatli bir şekilde not edin. (Çoğu durumda bu ‘disk0s1’ şeklinde olur:

EFI-Console-Prep-edited.png


EFI bölüntüsünü FAT32 formata çevirmek için aşağıdaki gibi kodları girin ve enter tuşuna basın:
Kod:
sudo newfs_msdos -v EFI -F 32 /dev/rdisk0s1  <— Buraya sizin diskinizin kodu gelecek!!

Eğer girdiğiniz komutlar doğru olursa formatlamanın başarılı olduğuna dair aşağıdakine benzer bir mesaj alacaksınız:

Format-newfs.jpg


Artık Clover kurulum yapabiliriz. İndirdiğiniz Clover yükleyiciye çift tıklayarak açın ve aşağıdaki ekran gelene kadar ‘Continue’ tuşuna basın:

Clover-Install.png


‘Change Install Location’ kısmına tıklayın. Ve kurulu sisteminizin oldugu HDD’yi seçin:

Clover-Select-location.png


Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi, bizim kuruluum yapacağımız disk ‘MB Pro’. Sizde bu aşamada doğru diski seçtiğinizden emin olun. Kontrol etmek için yada yanlış diski işaretlediyseniz, ‘Go Back’ tuşuna basıp bir pencere geri dönün ve diskinizi tekrar seçin.

Diskinizi seçtikten sonra tekrar ‘Continue’ tuşuna basın. Burada sol alt köşede ‘Costumize’ seçeneği göreceksiniz. Buna tıklayın ve ayarları aşağıdaki resimdeki gibi yapın.

Sony-SE2-Clover-Install-Options.png

Not: Bu konfigürasyon ile Clover Hybrid EFI yüklemesi olarak adlandırılır .Clover EFI bölümüne kurulur ve güncellenmiş BIOS’tan boot edilir. Şunu unutmayın, Insyde H20 BIOS tam bir desteği olmadığından bu temiz bir UEFI yüklemesi değil. O yüzden Clover özelleştirirken özellikle aşağıdaki resimde ki seçeneklerin işaretli olduğundan emin olun:

Clover-bootaf0.png

Kurulum bittikten sonra Clover Programını kapatın.

ANCAK SİSTEMİ KESİNLİKLE BOOT ETMEYİN!!

Not:
GUID ( GPT ) olarak formatlanmış disklerin hepsininin gizli EFI bölüntüsü vardır ve normal de bunlar görünmezler. O yüzden bu işlemden sonra birden çok EFI görürseniz panik yapmayın.
Şimdi bizim EFI bölüntüsü mount edildi ve Finder’da görünüyor olması lazım. EFI diski seçin:

Resim 1.A

EFI-Root-folder.png


Resim 1.B

EFI-Sub-folder.png


Yukarıda Resim 1.A’ daki gibi iki dosya göreceksiniz. ‘boot’ ve ‘EFI’ Eğer bu iki dosyayı görmüyorsanız, Clover kurulumda hata yapmışsınız demektir. Clover yüklemeye tekrar gidin ve ayarlarınızın doğru olduğundan emin olun. Şimdi ‘EFI’ klasorünü açın. Burada manuel olarak değişikler yapacağız. ( Resim 1.B )

Eğer Klasor / dosya yapıları doğru olarak kurulmuş ise. Sisteminizin kaynak bölümüne kopyaladığınız Extra klasorü içindeki DSDT.aml dosyasını EFI bölüntüsünde aşağıdaki dosya yoluna kopyalayın:
Kod:
Dosya Yolu: /EFI/CLOVER/ACPI/patched

Clover-DSDT-location.png

DİKKAT! : Eğer SSDT dosyanız varsa b
unu sakın kopyalamayın. Zira bu yüzden kernel panic alırsınız. Eğer sisteminiz Clover kurulum sonrası başarılı bir şekilde açılırsa daha sonra Clover kullanarak SSDT üretin. Ayrıca SSDT üreten scriptler ile SSDT üretebilirsiniz.

Daha önce indirdiğiniz 'Sony S Series - Basic Clover Config.zip' içinde çıkarttığınız config.plist dosyasını, EFI / CLOVER içindeki Config.plist ile değiştirin.

Kod:
Dosya Yolu: /EFI/CLOVER

EFI-Clover-Folder.png


Eğer ‘MonkeyBook Clover Theme’ kullanmak isterseniz, indirdiğiniz tema dosyasını EFI / CLOVER / themes klasorünün içine kopyalayın:

Kod:
Dosya Yolu: EFI / CLOVER / themes

EFI-Clover-Theme-Folder.png


Şimdi EFI / CLOVER içine kopyaladığımız config.plist dosyasını düzenlemeye başlıyoruz.
İlk olarak iMessage Debug V2 ile text kopyasını aldığınız sistem bilgilerini açın:

imessage-Debug-dummy-output.png


Clover Configrator çalıştırın ve EFI bölüntüsünü mount edin. Ardından menü bardan File altından import files tıklayın. Açılan finder penceresinden EFI / CLOVER / config.plist dosyasını seçin:

Clover-Import-config.png


‘Import’ seçeneğine tıklayın. Simdi Clover Configrator içinde Config.plist dosyamız açıldı.

Önemli: Burada ilk seçenek olan ‘AHCI’ içine şu an için kesinlikle dokunmayın.

Şimdi Boot seçenekleri menüsünü açın ve ‘Defaul Boot Volumes’ penceresinde sisteminizin ismi ne ise onu yazın. Bizim ’MB Pro’ olduğu için bunu kullanıyoruz. Bu config ayarı bize Clover boot menüde 3 saniye sonra sistemimizin öntanımlı olarak seçilmesini ve başlatılmasını sağlar. Şu an için bu ayarı disable yapalım. Bunun için ‘Timeout’ seçeneğini ‘-1’ olarak ayarlayın.

Clover-config-boot.png


Sonraki adım SMBIOS menüsünde Sistem Kimliği bilgilerimizi ayarlamak. Bunun için iMessage Debug çıktısında ki bilgileri, aşağıdaki resimdeki gibi ilgili yelere girin.(Büyük harfler ile girdiğinizden emin olun.)

Clover-Config-Set-SMBIOS-IDs.png


Config dosyası toplam 8 GB RAM olarak ayarlıdır.
  • 4 GB Anakarta lehimli RAM (Slot -0)
  • 4 GB SoDIMM ( Slot-1)
Clover-Config-SMBIOS-Mem-Slot.png


  • Eğer sadece fabrika çıkışlı 4 gb RAM varsa. ‘Slot-1’ dizinini ‘-‘ butonu ile silin
  • Eğer 12 GB RAM kullanıyorsanız, ‘Slot-1’ dizininde ‘Size’ kısmındaki 4096 değerini 8192 yapın
Simdi ‘RT Variables’ menüsüne gelin. Yine iMessage Debug çıktısından MLB ve ROM değerrlerini aşağıdaki resimdeki gibi kopyalayın. Büyük harfler ile girdiğinizden emin olun:

Clover-Config-Set-RT-Vars.png


Artık Config dosyanızı kaydedip Clover Configrator uygulamasını kapatın.

Son olarak eski Legacy Bootloder’ı sistem içinden sileceğiz. Bunun için ‘Show All Files’ programı ile gizli doyaları görünür hale getirip sistem içinde ‘boot’ yada ‘bootXXX’ gibi olan bütün dosyaları silin. Extra dosyanızın ise sadece ismini değiştirin.

Remove-Legecy-Boot-file.png


Not. Clover her güncelleme sonrası EFI bölümü içine ‘EFI-Backups’ dosyası oluşturur. Bu sayede herhangi bir sorunda eski config dosyanız yada size gereken herhangi bir dosya olduğunda kolaylıkla bu yedekten kullananilirsiniz.
Önemli: Eğer EFI dosyası ve ‘EFI-Backups’ dosyası üstteki resimdeki gibi Sistemin kurulu olduğu Disk içindeyse, Clover ‘legacy’ olarak kurulum yapmışsınız demektir. Bu durumda EFI dosyasını Sistem içinden silin ve tekrardan dikkatli bir biçimde yukarıda anlattığımız gibi Clover kurulumunu yapın.

Artık kurulum ve gerekli konfigrasyon bittiğine göre, ‘Show All Files’ dosyaları tekrar gizleyin.
Şimdi sisteminizi kapatın.( restart değil) ve F2 tuşuna basarak BIOS ekranına gelin. BIOS ayarlarını aşağıdaki resimdeki gibi yapın:

Sony-BIOS-Boot-Config.jpg


Not: Bu ayarlar ile Clover sorunsuz çalışmakta. Ancak daha yeni bir sürüm Sony S serisi bir cihazınız varsa bu ayarları değiştirmeniz gerekebilir. Ancak bahsettiğim üzere bu ayarlar uygun ayarlardır.

Yukarıdaki gibi ayarlarınızı yaptıktan sonra ‘Save & Quit’ diyerek BIOS’tan çıkın.Eğer herşeyi doğru yaptıysanız sistem tekrar başladığında Clover boot menü’ye ulaşıcaksınız. Klavyedeki yön tuşları ile Mavericks sisteminize gelin ve ‘Boşluk’ tuşuna basın. Açılan pencerede ‘Boot without Caches’ seçin ve ‘enter’ tuşuna basın. Ardından ‘ESC’ tuşu ile Clover ana menüye dönün:

Clover-boot-options.jpg


Eğer MonkyBook Clover temasını kurmadıysanız arayüz farklı görünecektir. Ancak bütün seçenekler aynıdır:

Clover-default-theme.jpg


Şimdi Maverick sistemimizi, eğer eski bootloader’da -f ve -v komutları ile açıyorsanız bu komutlar ile açın. Bu komutları tek kereye mahsus yapacaksınız. Eğer herşey yolundaysa, Maverick yine eskisi gibi başarılı bir şekilde yüklenecektir. Ayrıca belirtmek lazım. Maverick içinde hiç bir kext yada sistem dosyasına dokunmadık. Dolayısıyla sistem aynı sistem ancak artık güncellenmiş bir BIOS ve bize bir çok yeni olanaklar sunan Clover’ı kullanıyoruz.

Not: Daha öncede bahsettik.Eğer ikinci sürücünüzde ikinci bir işletim sistemi varsa bunlara bunlara Clover üzerinden erişemeyeceksiniz. Bunlara erişmek için rehberde bunun çözümünü paylaşacağız. Ancak yinede çok lazımsa Unibeast USB ile diğer sistemlerinize Legacy olarak erişim sağlayabilirsiniz. Eğer sistem Unibeast USB görmüyorsa, BIOS içinde ‘USB legacy’ aktif hale getirin.

Eğer herşey olması gerektiği gibiyse, şimdi NVRAM ayarlarında bir kaç değişiklik yapmaya başlayalım. İlk olarak ‘Semulov’ kullanarak EFI bölüntüsünü mount edelim. Ve ardından ‘System Preferences’ açalım. Şu anda en alttaki sırada ‘Clover’ ikonu görmeniz lazım:

Sys-Prefs.jpg


‘Theme’ seçeneğine tıklayın. Resimdeki gibi ‘EFI Folder Path’ ile EFI yolunu gösterin ardından ‘Theme’ menüsünden ‘MonkeyBook’ seçin.

Clover-Sys-Prefs.png


Tekrar ‘System Preferences’ ana menüye dönün ve ‘Start Up Disk’ seçeneğine tıklayın. Açılan pencereden başlangıç diskinizi seçin (Bizimki MB Pro) ve sistemi yeniden başlatın.

Set Startup-Volume.png


OS X NVRAM içine kaydedilen bu son iki ayar ile Clover öntanımlı olarak artık bu ayarları kullanacak (Tabii isterseniz bu ayarları config.plist içinde değiştirebilirsiniz.

Bunlardan sonra sistem tekrar başladığında Clover Boot menüden sisteminizi seçip başlatın.

Eğer Clover’ın sisteminizi otomatik olarak başlatmasını isterseniz, Semulov ile sisteminizin EFI bölüntüsünü mount edin. Clover Configrator ile Config.plist dosyanızı açın ve ‘Boot’ menüsünden ‘-1’ üzerinden tıkı kaldırın ve ‘Timeout’ değeri olarak istediğiniz bir değeri girin. Bu komut sayesinde sisteminiz Clover Boot menüde, sizin girmiş olduğunuz değerden itibaren geri sayım yapacak ve siz müdahele etmediğiniz takdirde geri sayım bittiğinde sistem otomatik olarak yüklenecektir.

ADIM 3: Yosemite Güncelleme
Eğer şu ana kadar yaptıklarımız ile varolan Mavericls sisteminiz üzerine başarılı bir sekilde Clover yüklemesi yaptıysanız ve her şey normal çalışıyorsa, sıradaki adıma geçebiliriz. Ancak her zaman söylediğimiz üzere ilk olarak sisteminizin bir yedeğini alın.

Başlamadan önce Apple Store üzerinden Yosemite’yi indirmiş olmanız ve sizin DSDT dosyanızı içeren Unibeast ile USB hazırlamış olmanız gerekiyor.

Önemli: 3.parti kextlerin güncel versiyonlarını kullandığınızdan emin olun. ( ‘ Başlamadan Önce’ konusu altında bahsettik)

Sisteminizi kapatın. Unibeast USB diskinizi cihazınıza takın ve Unibeast USB üzerinden ‘Installer’ seçerek boot edin.


Unibeast-boot.jpg


Bir süre sonra Yosemite yükleme ekranına geleceksiniz.

Yosmite-Install-1.jpg


Yosemite Hoşgeldiniz ekranına geldikten sonra Güncelleme yapacağımız Mavericks diski seçin.

Not: Sakın normal yükleme işlemindeki gibi Disk Izlenceleri açıp, diskinizi formatlamayın!!

Yosmite-Install-3.jpg


Yosmite-Install-4.jpg


Yükleme bitiikten sonra sistem yeniden başlayacak. Şimdi USB diskinizi çıkartın ve normal olarak Clover ile sisteminizi boot edin. Bu esnada ekranda bazı hatalar (kaymalar, kırılmalar vs) görebilirsiniz. Bu sorunları sonraki adımda çözeceğiz. Eğer herşey yolunda gider ve sistem yüklenirse ekranda çıkan adımları takip edin. Herşey tamamlandığında şöyle bir hatırlatma mesajı alabilirsiniz.

OPtimizing-OSX.png

Bunu işlemi yapmanızı öneririm. Ayrıca OS X yükleyici App Store harici program yükleme özelliğini kapatmış olabilir. ‘System Preferences' içinden ‘Security & Privacy’ içinden bunu yine aktif edin.

enable-anywhere.png


System Preferences penceresini kapatın ve Finder açın. System / Library / Extensions klasorüne gidin ve eğer varsa eski ‘Generic USB-3 driver / Kext’ini silin ( hangi versiyon kullandığınıza bağlı olarak kextin ismi farrklı olabilir.GenericUSB3 yada benzer.) . Ayrıca yine eğer varsa aynı klasor içinden EvOreboot.kext’ini silin.

Kod:
Dosya Yolu: /System/Library/Extensions
remove-usb3.png


Şimdi ALC275 ses sürücüsünü yükleyelim: Bunun için (ALC275Codec.zip) indirin ve herhangi bir Kext yükleme aracı ile bu ses sürücüsünü yükleyin.

ADIM 4: Yosemite için Clover Yapılandırması

Sony S - Clover binary patches.zip’ indirip çıkartın ve Text Wrangler ile açın:

load-kext-patches.jpg


Semulov ile EFI Bölüntüsünü mount edin:

mount-EFI.jpg


Finder penceresine gidin ve EFI bölüntüsü içerisindeki Clover klasoründe ki config.plist dosyasını Text Wrangler ile açın:

Kod:
Dosya Yolu:  /EFI/EFI/Clover

open-config.jpg


Şimdi 218 numaralı satırı bulun ( Kexts to Patch dizini altında olmalı) burada ‘<array>' tanımı altına yeni bir satır girin:

Config-patch-kexts.jpg


Şimdi buraya Clover Confgirator üzerinden ince ayarlar yapabileceğimiz bütün binary yamalarını blok olarak koyacağız.
Text Wrangler ile yeni pencerede 'Sony S Series - Kexts Patches.plist’ dosyasını açın ve içindeki herşeyi ‘Command-A’ ile (CMD-A) ile seçin. Ve ‘Command-C’ ile ( CMD-C) kopyalayın. Şimdi Text Wrangler ile açtığınız config.plist penceresine gidin ve yukarıda yarattığınız yeni satıra bütün bu seçtiklerinizi kopyalayın ’Command-V’ ile (CMD-V).

Clover Configurator ile config.plist dosyanızı açın:

Open-exsisting-config.png


‘Kernel & Kexts Patches’ menüsüne gelin. Az önce girdiğimiz bütün ‘binary’ yamalarının burada oluşmuş olduğunu göreceksiniz:

Clover-Configurator-patches.png


Bu yamalar;
  • OS X handoff aktif eder
  • USB 3 portlarındaki problemleri çözer
  • VGA çıkışı ve HDMI ses için GPU / Video frame buffer’a gerekli izinleri verir.
  • AppleHDA yamalar. ( ALC275Codec.kext ile kullanılması gerekiyor.)
Eğer AW-CE123H mPCIe WiFi/BT4 yada benzeri bir kartı kullanıyorsanız bunlar için herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Ancak başka model bir kart kullanıyorsanız, ‘AirPortBrcm4360' isimleri yamaları silmeniz gerekiyor. Bunlar:
  • Enable 5GHz Radio WiFi
  • Rename BT4 Device as Airport
Bunları silmek için yapmanız gereken sadece ‘ - ‘ butonuna basmak.

Bunları yamalar bize Legacy kurulumun aksine sistemimizi gerçek bir Mac gibi kullanmamıza olanak sağlar.
App store üzerinden hiç bir sorunla karşılaşmadan güncelleme yapabilir ve her güncelleme sonrası tekrardan kext yüklemek yada yamalamak zorunda kalmayız.

Herşey tamam ise Clover Configurator ile açık olan config.plist dosyanızı kaydedin ve Clover Configurator’den çıkın.

Şimdi sisteminizi yeniden başlatın ve ‘F2’ tuşu ile BIOS menüsüne gelin. ‘Advanced Menü’ içerisinden ‘USB Configuration’ sayfasından ‘USB Legacy’ modu devre dışı bırakın.

Sony-BIOS-USB-Config.jpg


Yosemite’nin USB3 portlarına erişim sağlayabilmesi için bu portun devrede olması gerekiyor. Eğer cihazınızı ‘USB Installer’ ile yada farklı bir işletim sistemi ile başlatmak isterseniz ‘USB legacy’ tekrar devreye sokabilirsiniz.

BIOS ayarladını yaptıktan sonra BIOS kaydedip çıkın ve sistemi boot edin. Eğer herşey başarı ile yapılmışsa, artık elinizde tam anlamıyla çalışan bir Yosemiteniz var demektir.

Not: BIOS USB ayarları değiştirdikten sonra Clover kimi zaman yeniden başlatma döngüsüne girebilir. Bir başka deyişle sistem tam açılacakken, tekrar eden restartlara girebilir. Bunu çözmek için, Clover Boot Menü sisteminizi seçin ve ‘boşluk’ tuşuna basın. Açılan pencere ‘Boot Without Caches’ seçeneğini seçin:

Clover-boot-options.jpg


Önemli: Burada verdiğimiz yamalar 10.10.2 için optimize edilmiştir. Eğer 10.10.2 öncesi Yosemite kurulumu yaptıysanız 10.10.2 güncellemesi yapmanız gerekiyor.

ADIM 5: Yosemite Combo Güncellemesi

En kolay adım. Clover sayesinde kext’lerimiz ve sistem kerneli otomatik olarak Clover üzerinden yamalandığı için, artık bizde sistemizi gerçek bir Mac gibi Apple Store üzerinden güncelleyebiliriz. Her zaman olduğu gibi başlamadan önce sisteminizin bir yedeğini almanızı öneriyoruz.

Hazırsanız, App Store uygulamasını açın ve ‘Updates’ sayfasına tıklayın. Burada eğer varsa sistem güncellemesi yada uygulama güncellemelerini görebilirsiniz.

App-store-os-update-1.png


Güncelleme varsa ve siz güncelleme yaparsınız, sistem yeniden başlatılması gerekecek. Bunun için açılan pencerede kullanıcı şifrenizi girin .Güncelleme sonrası herşey sorunsuzca çalışıyorsa sisteminizin tekrar yedeğini alın.

Ayrıca Clover EFI yedeğinizi her zaman alın. Ve bunu EFI bölüntüsü dışında bir yerde yedekte tutun. Eğer sorunlarla karşılaşırsanız. bu yedekleri kullanmadan önce EFI bölüntüsünü tamamiyle formatlayın. Bunun için Terminal içinde şu kodu kullanın:

Kod:
sudo newfs_msdos -v EFI -F 32 /dev/rdisk0s1  <— Buraya EFI identifier kodu ne ise onu yazın.

EFI bölüntüsü formatladıktan sonra, yedek EFI dosyalarını EFI bölüntüsü içine kopyalayın.

ADIM 6: Windows EFI’ ye Çevirmek

Dikkat: Bu adımda anlatılanlar aşağıdaki senaryo varsayılarak anlatılmıştır: Bunu göz önünde bulundurun:
  • Fabrika çıkışı orijinal HDD yada SSD birincil disk olarak SATA-II portuna bağlı
  • CD / DVD yerine koyulan diğer HDD yada SSD ikincil disk olarak SATA-II portuna bağlı.
Önerimiz Mac OS X sisteminizi her zaman birincil disk üzerinden kullanın. Windows, Linux vb diğer sistemleri ise ikincil disk üzerinden kullanın.
Bizim burada anlatacağımız çözüm MBR’yi GPT formata çevirmek ve bir EFI bölüntüsü yaratıp Windows EFI modda bir on yükleme boot’u oluşturmak. Başlamadan önce Windows sisteminizin klon yöntemi ile bir yedeğini alın. Bunun için Acronis kullabilirsiniz.

Gereken Programlar / Araçlar

  1. Boot edilebilir Windows imajı yada kurtarma medyası ( USB yada CD / DVD )
  2. AOMEI Partition Assistent Professional ( Pro versiyonu olması lazım )
  3. Windows kullanan başka bir PC
Notlar:

Windows 7 kullanıyorsanız bile, elinizde mutlaka bir Windows 8.1 yükleme / kurtarma medyası olması gerekiyor. Zira Windows,EFI bölüntüsü oluşturmak için gerekli araçları içinde bulunduruyor. Windows 7 ne yazıkki bu araçları desteklemiyor. O yüzden mutlaka bir Windows 8.1 USB medyası oluşturun.

İnternette Windows bölüntülemek ve MBR diski GPT yapmak için bir çok program ve yazılım bulabilirsiniz. Ancak bizim önerimiz kesinlikle AOMEI Partition Assistent Professional kullanmanız.

Windows bölüntüsü yaratmak ve Formatlamak yapmak istediğiniz diski her zaman çalışan başka bir PC’ takıp onun üstünden yapmak. Zira siz dönüştürme işlemlerine başladığınızda Windows bu işlemler sırasında bir çok defa yeniden başlatılacaktır. Ancak bu yeniden başlatmalarda kullandığınız sistem, disk dönüştürme aşamasında silinen / modifiyelerden etkilenmez. Bu sayede her zaman başarılı bir dönüştürme işlemi yapılabilir. Ayrıca bu işlemleri başka bir PC üzerinden yapmak bir çok kısıtlamaları ve sorunları engeller.

Eğer yukarıda tavsiye ettiğimiz uygulamarı bulamıyorsanız benzer programlar ile bu işlemleri yapmayı deneyin. Ancak yinede bu metotlar riskli metotlardır ve diskinizden veri kaybetme tehlikesi vardır. Bunları göz önünde bulundurun

Bütün Dosyalar:

Kaynak: www.tonymacx86.com: [Guide] Update Sony 'S' Series to Clover & Yosemite
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı