Soru, ne sebeple sorulur?

Makaleler
3
Bu da diğer olgular gibi öznel bir konudur. Her türlü soru sorulabilir, burada bir beis yoktur. Fakat sorulan soruların doğurabileceği sonuçlar ya da alınabilecek cevapların bize ya da bulunduğumuz, etkileşimde olduğumuz çevreye etkisi; bizim, sorduğumuz sorunun önemi ya da değeri hakkında bir veri elde etmemize vesile olabilir.

Misal, mesele çözüm bulmak mıdır? Ya da anlamak mıdır? O vakit anlaşılması mümkün olmayanlar hakkinda soru sormanın sebebi nedir? Neyi çözebilir?

Veya ayrımları belirlemek midir? Yine, netliği kişiselliğe hapsolmuşlar, nasıl ayrılabilir? Çatışmaları ya da manasız ayrılıkları derinleştirmekten başka faydası var mıdır?

Benim, tek olana inanmamın, öküze tapıyor olmamın, başka bir gezegendeki algısal kabiliyeti hakkında hiçbir bilgim olmayan bir varlığın yaşayıp yaşamadığını düşünmemin, o an orada olmayan yıldızlarıın etkisi ile hayatımın şekillendiriliyor oluşunu kabul etmemin ya da bunların hepsini topyekün reddetmemin; benim doğru veya yanlışı belirleyip, bunların ne kadarını uyguladığıma etkisi nedir?

Son düzenleme:
Kanımca soru sormanın 'ekstra'sı yoktur. Soru sormak, merakı gidermek amacıyla yapılan bir eylemdir. Başka bir şey ile alakası var ise bilmiyorum.

Sadece cevap bulmak için soru sorulmaz. Bazen sorulara da bir anlam yüklenir. Örneğin felsefede sorulan sorular, sorulara verilen cevaplardan daha önemlidir. Sorulara anlam yüklenir ve sorulara verilen cevaplardan daha önemlidir. Çoğunlukla öznel kavramdır ve farklı farklı amaçlarla da soru sorulabilir.

Sadece cevap bulmak için soru sorulmaz. Bazen sorulara da bir anlam yüklenir. Örneğin felsefede sorulan sorular, sorulara verilen cevaplardan daha önemlidir. Sorulara anlam yüklenir ve sorulara verilen cevaplardan daha önemlidir. Çoğunlukla öznel kavramdır ve farklı farklı amaçlarla da soru sorulabilir.
Aynen öyle. Felsefe de soru sormak, bir cevap bulmaktan daha önemlidir. Bazen cevabı bile bulunamayabilir.

Franz Kafka'nın da dediği gibi;

"Uyuyamamak demek, soru sormak demek, zaten cevabı bulsa insan, uyuyabilecek."

Aslında soru sormanın önemi şuradan kaynaklanır: Felsefe sorgulama sanatıdır ve soru sorabilen kişi de sorgulayabiliyor demektir. @barisakarsu.

Aslında soru sormanın önemi şuradan kaynaklanır: Felsefe sorgulama sanatıdır ve soru sorabilen kişi de sorgulayabiliyor demektir. @barisakarsu.
Aynen öyle. Felsefenin temelinde sorgulama yattığı için soru sormak çok elzem bir şeydir.

Hatta öyle güzel sorular vardır ki birden fazla cevabı vardır ve en iyi cevap seçebilmek de mümkün değildir.

Sarkazm ya da kinaye yapmiyor, gercek anlamda soru (literally) soruyorsak eger ya cevabi ya da sorunun muhatabinin cevabini merak ediyoruzdur.

Bence cevabin olmadigini bilmek soru sormaya engel degil, kaldi ki bir sorunun cevapsizligini dusunmek icin de ilk adim soru sormak.

Yaptığımız, mutlu olmak için doğru olanı görmezden gelmek mi?
Yaptığımız, belirsizliklerin içinde kendimizi kandırmak mı?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı