Soru: Uçak Motorlarındaki Spinner Cone Üzerinde Spiral İşaret Ne İşe Yarar?

• Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 49
  • Görüntüleme 5.374

Uçak Motorlarındaki Spinner Cone Üzerinde Spiral İşaret Ne İşe Yarar?

• Oy verenlerin toplamı
    65
Kuşların uçak motoruna girmesi uçaklar için belki de kalkış ve inişte en büyük problemlerden biridir. Motor gibi hayati parçalar için bu şekilde bir önlem alınamaz mı?
Kuşların uçaklar için çok sıkıntı olduğunu biliyorum ama bence önlem bu şekilde alınmaz. 😄 Umarım g.t olmam🤣😅

Havaalanı gibi gürültülü yerlerde motorun çalıştığını duymamak olası
E ama 2 tane kırmızı kırmızı yanan beacon'lar var. Biri uçağın altında, diğeri üstünde. Motorlar çalışıyor diye bas bas bağırıyorlar. Ben şahsen beacon'lara bakıyorum, spiral şart mı?

Aerospaceweb.org | Ask Us - Aircraft Lights & Beacons

@Jira Spinner olmayan modeller de var diye hatırlıyorum ama her ihtimalin yanında ek bir güvenlik önlemi işte. Fazla önlem göz çıkarmaz. :D Gündüz vakti Güneş açısına göre ışıkların görünürlülüğü azalıyordur belki. Sen daha iyi bilirsin tabii ama o spiralin ilk amacının yer personelinin güvenliğini artırmak olduğunu biliyorum.

Son düzenleme:
A şıkkında, zaten o işaret motorun o hızda dönmesiyle basit bir noktaya dönüşüyordur. Dönüşmese de kuşların öyle bir işaretten kaçacağını düşünmüyorum. A elendi.

B'yi de eledim, basit bir işaretin fiziksel olarak bir şeye etki edeceğini sanmıyorum.

C şıkkında da, jet motorların çalışıp çalışmadığının farklı sebeplerle (mesela ses, rüzgar akışı gibi...) rahatlıkla anlaşılacağını düşünüyorum, işaret çok da gerekli değil bence. Emin değilim ama.

Ben D diyorum. Belki jet motorunu ya da motorun önündeki pervaneyi üreten firma ile alakalı bir durumdur.

Cevap C tabii ki. Yer ekibi uçağın jet motorundan gelen yüksek sesin kulaklarına zarar vermemesi için sesi engelleyecek özel kulaklıklar takarlar. Bu sayede motorun yarattığı sesten etkilenmezler ancak uçağın motor sesini duymadıklarından çalışıp çalışmadıklarını anlayamazlar. Daha önceden motorun sesini duymayıp motorun içine çekilen ve kıyma haline dönüşen personel olmuştur. Bunun için görsel olarak motorun çalışıp çalışmadığını anlamaları için bu spiral şeklindeki işaret konulmuştur.

E ama 2 tane kırmızı kırmızı yanan beacon'lar var. Biri uçağın altında, diğeri üstünde. Motorlar çalışıyor diye bas bas bağırıyorlar. Ben şahsen beacon'lara bakıyorum, spiral şart mı?

Aerospaceweb.org | Ask Us - Aircraft Lights & Beacons
Hocam ışıkların yanması motorların çalıştığını göstermez ki. Yani motorlar henüz çalıştırılmamış olabilir.
Bana yer ekiplerinin motorların çalıştığını anlaması için olabilir gibi geldi.

@Cruslan @Conficker Belasi O halde spirali olmayan uçaklar yer ekibi için tehlike ve uçak/motor üreticisi boş vermişlik ile bu olaya hiç el atmamış? Adamlar beacon light ile bu işin önüne geçmeye çalışmışlar, bana pek mantıklı gelmedi.

Ha bir de motorun yanında olan biri o spirali göremez. Hava akımı ile birlikte yandan da çekilmeniz mümkün.

@bastila Şimdi bu konuda ışıkların ne işe yaradığını anlatmayalım. Motor çalıştırılmadan önce o ışıklar yakılır ve hemen ardından motor startı verilir. Biliyoruz da konuşuyoruz. :)

Yer ekivi için bana göre. Malum sesli yerler olduğundan, havaliamnlarında çalışan görevliler sesi ciddi anlamda engelleyen kulaklıklar var. Dolayısıyla konideki bir çizim, uer görevlilerine uçağın motorlarının çalışıp çalışmadığını görsel olarak teyit ettirmek için önemli.

Bir diğeri de kuşları korkutmak bana göre. :)

Ama asıl amacı yer ekipleri için.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı