Sosyal medya olmasaydı ne olurdu?

Olaya biraz felsefik yaklaşayım. Şu an gelecekte olacak şeyleri nasıl bilmeden yaşıyorsak sosyal medya olmasaydı onun varlığından da habersiz bir şekilde yaşıyor olurduk. Farklı arayış ve şekillerle sosyalleşirdik ama eminim ki eksikliği hissedilmezdi.
 
Yaklaşık 1 yıldır eksikliğini hissetmiyorum. Gerçekten boş insan toplama kampı gibi özellikle de Facebook.
Ha ne olurdu en basitin den insanlar daha çok konuşur ve birlikte vakit geçirirdiler.
Aslında bu sorunun cevabını en iyi şu klip anlatıyor bence.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Çokta matah bişey sayılmazlar. Yıllar içerisinde amacından şaşan platformlar haline gelmiş durumdalar.
 
Son düzenleme:
Sosyal Medya ve Olumsuz Etkileri
Sosyal Medya insanların iletişim şeklini birçok yönden değiştirdi. İletişim ve bilgi paylaşımını olumlu yönden etkilese de olumsuz bir tarafı olduğu inkar edilemez. Sosyal ağlar bazen olumsuz sonuçlar doğurabilir bazıları uzun vadeli olabiliyor.

İnsanlar Üründür
Statista sosyal ağların reklam geliri 2016 yılında 32.91 milyar dolar tutarını aşacağını belirtti. Üyelerine ücretsiz hizmet sunan Facebook, Twitter ve instagram gibi birçok sosyal ağ buna rağmen önemli bir gelir elde ediyorlar. Eğer ücretsiz hizmet veriyorlarsa bu kadar büyük geliri nasıl elde ediyorlar? Cevabı sizsiniz, bu sosyal medya devlerinin gelir elde etmek için sattığı ürün sosyal medya kullanıcılarıdır. Sosyal ağ siteleri farklı teknikler ve bilgileri kullanarak para kazanmak için insanları ürünlerle eşleştiriyor tadalafil no prescription. Bu ağlarda kullanıcılar ilgi alanlarını, sosyal ve iş hayatı geçmişini ve büyük hacimde diğer kişisel tercihlerini belirterek hakkında bilgi veriyor. Sosyal Medya devleri de sizin oluşturmuş olduğunuz bilgiye göre size özel ilanlar yayınlıyor, ve bu servis için birçok üretici büyük rakamlar ödemeye hazır.

Azalan Gizlilik
Birçok kullanıcı kendi kişisel bilgilerinin sosyal ağlarda güvende olduğunu düşünüyor çünkü güvenlik ayarlarını yüksek düzeyde tutuyorlar, lakin tüm kullanıcıların gizli tutmadıkları tek ayar arkadaş listesidir. Araştırmalar sonucunda arkadaş listesini kullanarak ulaşabileceğiniz bilgiler eğitim seviyesi, mezun olunan üniversite, memleketi ve diğer kişisel ve ya özel bilgiler olduğu belirlenmiştir.

Çoğu sosyal medya sitesi düzenli olarak güncellemeler yapar, sizinde bilgilerinizi saklı tutmak için sürekli gizlilik ayarlarınızda yapılan güncellemelere göre değişiklik yapmanız gerekir ve çoğu zaman bunu yapmak bir hayli zahmetli ve karmaşık olabiliyor. Bundan dolayı birçok kullanıcı gizlilik ayarlarında değişiklik yapmadıkları için hangi bilgilerinin gizli olduğunu bilmiyorlar, dolayısıyla her güncelleme ile beraber gizli kalmasını istediğiniz bilgilerden birisi daha gizliliğini yitirmiş oluyor.

Etiketleme özelliği de gizliliği işgal eder. Bir Sosyal medya sitesi etiketleme özelliğine sahip ise, bu özelliği ayarlardan kapatmadığınız sürece, arkadaş ve tanıdıklarınız sizi bir fotoğrafa, videoya ya da paylaşıma etiketleyebilir ve bu herkesin görmesini istemediğiniz hassas bilgileri açığa çıkarmış olur.

Sağlık Sorunları
Yapılan araştırmalara göre sosyal medya kullanıcıların sıkça karşılaştığı “hypernetworking”(günlük üç saatten fazla sosyal medya kullanımı) ve “hypertexting”(günlük 120 den fazla mesaj yazma) sağlığı olumsuz etkilediğini ortaya çıkardı. Genç nesilde oluşan davranışlardan birkaçı alkol, sigara kullanımı ve karşı cinse olan yakınlaşma isteğinin artması olarak gözlemlendi. Aynı zamanda günlük üç saatten fazla sosyal medya kullanımı depresyon, madde bağımlılığı, uyku eksikliği, eğitim hayatında düşüş ve hatta intihara bile yol açabiliyor. Diğer olumsuz etkilerini buradan okuyabilirsiniz.

Soyutlanma
Yüzeysel bakıldığında sosyal ağlar insanları internet üzerinde bir araya getirir, ama daha derine inildiğinde ise aslında bireylerin soyutlandığını görebiliriz. İnsanların sosyal ağlarda daha fazla zaman geçirmeleri yüz-yüze iletişimi büyük oranda azalttı. Bilim adamlarının yaptığı birçok çalışmada “soyutlanma” kavramınıaraştırdı ve bu kavramın birçok zihinsel, psikolojik, duygusal ve fiziksel rahatsızlıklara aynı zamanda bunaltı, somatik yakınmalar ve depresyon gibi daha birçok sıkıntıya yol açtığını bildirdiler. Bunun sebebi ise aşırı sosyal medya kullanımının yol açtığı soyutlanma beyne etki eden hormonları zayıflatır ve bundan dolayı sosyal olarak soyutlanmış insanlarda yüksek oranda stres, saldırganlık ve anksiyete görüldüğü söylenebilir.

Diğer Sorunlar
Yukarıda bahsedilen konular üzerine bilimsel araştırmalar yapılmış. Aşağıdaki listede insanlar tarafından yazılan ama üzerine bilimsel araştırma yapılmayan konular var. Araştırılmayan ama sosyal medya kullanan bireyleri olumsuz yönde etkileyen konular:

  • Yanlış dilbilgisi kullanımı
  • Yanlış bilginin hakikatmiş gibi yayılmasına imkan sağlaması
  • Çocukların sapkın düşüncelere sahip olan kişilere maruz kalması
  • Küçük bir yanlış yorumun ve ya paylaşımın geri düzeltilemez hasara yol açan bir kültürün oluşturulması
  • Şirket çalışanlarının verimliliğini düşüren sıkça sosyal ağlardaki hesaplarına girme arzusu
  • Kimlik hırsızlığı riskini arttıran aşırı kişisel bilgi paylaşımı
  • Sanal ortamda insanlara zorba davranışlarda bulunulması
Etkiyi Azaltmanın Yolları
Sosyal ağ kullanımının bireyler üzerinde yapıcı bir doğası vardır ve ebeveynler çocuklarının sosyal medya kullanımını takip etmeleri önemlidir. Bu şekilde sanal dünyanın olumsuz etkilerinden çocuklarını korumuş olurlar. Birkaç öneri:

  • Her zaman en yüksek gizlilik ayarlarını kullanın
  • Sosyal medya’da paylaştıklarınıza dikkat edin
  • Çocuklarınızın ve kendinizin sosyal ağlarda geçirdiği zamanı minimize edin
  • Sosyal ağ kullanımı konusunda ev kuralları hazırlayın ve onları uygulayın
  • Sosyal medyanın zararları hakkında çocuklarınızı bilgilendirin
  • Tanımadığınız kullanıcılara hesabınıza erişim vermeyin
  • Sosyal ağlarda yüz-yüze görüşebileceğiniz insanlarla iletişim kurun ve çocuklarınızı aynı davranışlara teşvik edin
Son Olarak
Sosyal medyanın birçok zararlı yönü ve etkisi vardır. Çocuklarınızın ve kendinizin sosyal ağları kullanması kendi vereceğiniz bir karar. Doğru kullanarak ve çocuklarınızı da buna teşvik ederek hem sosyal medyanın olumsuz etkilerinden korunmuş hem de faydalarından yararlanmış olursunuz.

Eren Burak HAPAT

SEO ve Sosyal Medya Uzmanı


Alıntı yaptım bu yazıyı. Okumadım bile. :) Birde şu link'e bakmak isteyen bakabilir. Sosyal Medya olmasaydı Hayat Nasıl Olurdu? - MediaTrend
 
Tasolarla mutluyduk.:dikkatli:

Aynen vallahi, hey gidi günler :)
Az taso kaybetmezdim oyunlarda Allahima :)

12501728_444335525761972_410415203_n.jpg
 
Hiçbir sosyal medya platformunu kullanmıyorum. Hatta WhatsApp'ta dahil. Bir eksikliğini hissetmedim. Gereksiz zaman kaybı herhangi bir bilgilendirme ve kazanç yok. Sanalda yaşamak yerine gerçek hayatta aynı hisleri ve düşünceleri yaşamak lazım. Sosyal medya şuan sadece gösteriş, kibir ve popüleriteye hizmet ediyor. Samimiyetsiz bir ortam...
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı