Sosyal Medya Şirketlerine Otuzar Milyon TL Ceza Kesildi

Peki şirketler neden temsilci atamıyor?


Çünkü, bu şirketler verilerini paylaşmak, hukuki anlamda sorumluluk almamak ve hukuki yaptırımlardan uzak kalmak için temsilci bulundurmuyorlar.

Mesela Twitter'ın sadece 18 ülkede temsilcisi var. Ancak, o ülkelerden gelen taleplerin hepsini karşılamıyor. Amerika'nın ki de dahil. Hukuki olmayan veya siyasi sebeple yapılan talepleri reddedebiliyor. Buna karşın, temsilciliği olmayan ülkelerin hukuka uygun taleplerini karşılayabiliyor.

Twitter'ın her sene açıkladığı şeffaflık raporunda, temsilci olmaması rağmen Türkiye'nin taleplerinin bir kısmını karşıladığı görülebilir. Türkiye, Rusya ile birlikte en çok talepte bulunan ülke. Asıl mesele; mahkemeden gelse bile taleplerin -hukuki gerekçelerle değil- siyasi gerekçelerle yapılıp yapılmadığı karmaşası. Şayet temsilci bulundurursa, gelen talepleri reddetme imkanı olamayacak. Temsilcisinin gözaltına alınması veya tutuklanması gibi riskler de cabası.

Mesela, Twitter'ın ofisinin olduğu ülkelerden biri Almanya. Üstelik Almanya'nın sosyal medya düzenlemesi, bizimkine oldukça benziyor. Ancak, Twitter Almanya'nın bazı taleplerini karşılamayabiliyor. Almanya Twitter'a bu yüzden ceza da kesti. Twitter cezaya resmi yoldan itiraz etti. Ancak, Alman hukukuna güvendiği için, temsilcisinin tutuklanmayacağını bildiği için Almanya'da temsilci bulunduruyor.

Yani asıl mesele; GÜVEN!
 
Neden açsın? En ufak bir eleştiri görseler platformda temsilcinin gırtlağına yapışır bizimkiler. Dertleri de bu zaten. Kontrol edemedikleri tek platform: sosyal medya.

Hadi diyelim ödemiyoruz dediler. Ne olacak? Kapatmaya cesaret edebilir mi hükümet? Instagram'ın Türkiye'de milyonlarca kullanıcısı varken kapatmaya cesaret edebilir mi? Twitch'i, YouTube'u kapatmaya cesaret edebilir mi? Bu işler artık çocukları geçti, 7'den 70'e bir çok insan kullanıyor bu platformları. O hiçbir şeyi umursamayan "aptal sarışınlar" bile yerden yere vurur hükümeti böyle bir şey yapılırsa.
 
Aşı parası çıkıyor. Sessiz olun, çaktırmayın. :D

Keşke çıksa. Çin aşısının deneği olacağız ülkece. Türkiye ve Endonezya dışında bu aşıyı sipariş veren ülke yok daha. Tüm Avrupa ve Amerika Pfizer, Moderna ve Az aşılarını sipariş çekti biz Sinovac.
 
Keşke çıksa. Çin aşısının deneği olacağız ülkece. Türkiye ve Endonezya dışında bu aşıyı sipariş veren ülke yok daha. Tüm Avrupa ve Amerika Pfizer, Moderna ve Az aşılarını sipariş çekti biz Sinovac.
Maalesef ki o aşının lojistiğini ve depolamasını yapacak alet edevatlara sahip değiliz. Bir de bakan Eczanelerde satılacak diyor fakat Eczane'nin o aşıyı -70 derecede saklaması çin 15K Dolara aşı dolabı alması lazım. Bunu da alacak çok Eczane olduğunu sanmıyorum.
 

Geri
Yukarı