Sosyalizm mi kapitalizm mi?

Fikir ayrılığı yaşıyorum ve karar veremiyorum. Kendimi bunlardan birini seçmek zorunda hissediyorum nedensizce. Sizce hangisi daha iyi? Kapitalizm mi sosyalizm mi?

"Sosyalizm tatlı bir rüyadır. Kapitalizm ise acı bir gerçek. Tatlı bir rüyayı, acı bir gerçeğe tercih ederim."

Zenginsen kapitalizm, fakirsen sosyalizm.
 
Sosyalizm kapitalizme karşı olmak gibi bir şey kapitalizm ise dünya 20 defa baştan kurulsa yine egemen sistem olacak olan doğal sistem. Niye aklın sınırlarını zorlayıp hala boş boş bir şeylerin farkındayım bende "ğ" diye boş boş aktivistlik yapıyorsunuz.
 
Taraf seçmeye gerek duymadan, isimlendirmeye gerek duymadan bazı şeyleri açıklığa kavuşturmak gerekiyor.

  • Dünyanın büyük bölümünde mevcut olan sistem insanlara adil bir düzen kurma konusunda yetersiz kalıyor. Bir taraftan aşırı zenginlik yaratırken diğer tarafta hala barınma, karnını doyurma gibi temel ihtiyaçlardan bile mahrum kalan milyonlar var.
  • Birileri harcamakla bitiremeyeceği kadar servet biriktiriyor. En lüks otomobiller, evler, adalar, uçak ve helikopterlere sahip olmanın yanında hala milyarlarca dolar serveti olan insanlar var. Bu servet yatırıma dönmediği takdirde hem manipülasyon aracı oluyor hem de rakipleri ezici bir güç. Kimsenin bu derece servete sahip olmamalı. Belli bir miktarın üstü insanlığın ihtiyacı olan alanlarda yatırıma dönüştürülmeli.
  • Eğitim, barınma, sağlık hizmetlerinin adil olmadığı düzende suç başta olmak üzere hiçbir sorunu çözemiyorsunuz. Bilgiye ulaşma imkanı olmadan yetişmiş insanın 8 çocuk yapması da bir başkasının suça karışması da beklenir gerçekler oluyor.
  • Mevcut düzende çalışanın hakkının yeterince olduğunu düşünmek patron değilseniz günü gelince sizi de üzecek şey olur. Toplumlarda emeği veren kişinin hakkı yeterince korunmadığında, dünyanın büyük bölümünde olduğu gibi, o insanlar iyi bir yaşamdan uzak şekilde sürünüp, günü geldiğinde ölüyor. Kolayca yerine yenisinin geçebileceği, ülkemizde olduğu gibi ''Kod-29'' gibi bahaneler ile salgın döneminde bile işsiz bırakılacağınız bir düzende huzur mümkün değil.
  • Haftanın 60 saatini çalışarak geçiren insanlar, izin günlerinde gidip bir tiyatro bile izleyemiyor, yılın bir 15 günü aile yanına gitmek dışında tatilini yapamıyorsa orada bir sorun olduğunu kabul etmek gerek.
  • Birileri ada satın alıyor, bir diğeri uzaya otomobil gönderiyor; diğer tarafta her işi yapmaya hazır insanlara bile iş yok, sağlık güvencesi yok, eğitim yok.
  • Tüm dünyayı etkileyen bir hastalık ortaya çıkıyor, tedavi için gereken aşıyı parayla satıyorsunuz. Hatta güç dengeleri gereği kimileri parayla bile ulaşamıyor. Herkesle paylaşılması gereken bilgiler bile saklanıp sahte kahramanlar nişanlar ile ödüllendiriliyor.
Özel sektör olmasın demek bu saatten sonra gerçekçi değil. Diğer taraftan sınırlamalardan bağımsız, yeterince denetlenmeyen, ulaştığı büyüklüğü toplumla paylaşmayan bir özel sektör de zamanla tehlikeli bir hal alıyor. Devlet bir sözleşmedir. İçinde yaşayan toplumun huzur, mutluluk, güvenlik ve refahı için vardır. Bunu sağlayamadığı noktada varlığı anlamsızlaşır. Var olmasını devam ettirebilmek için milliyetçilik, din, toprak gibi örneklerini çoğaltabileceğimiz şeylere ihtiyaç duymaya başlar. Bu da savaş, ölüm, yıkım, yoksulluk, hastalık gibi yine örneklerini çoğaltmanın mümkün olduğu birçok kötü şeye yol açar.

Devletin aşırı güçlenmesi de özel sektörün güçlenmesi kadar kötü şeylere yol açıyor. Tarih boyunca bunu da çok gördük. Devlet ve özel teşebbüsün birbirini denetlediği daha adil bir şeye ihtiyacımız var.
Daha adil bir şeye ihtiyacımız var dediğiniz şey. Şu aşamada sosyalizm. Bunun yerine henüz konulmuş başka bir şey yok. Siz sosyalizm demişsiniz ya da başka bir tanım getirmişsiniz. Değişmez. Kapitalizm sürdürülebilir değildir.
Kapitalizm şu ana kadar gelmiş en iyi sistemdir. Ben bundan daha iyi bir sistem görmedim.
Madem görmüşsünüz. Anlatın Kapitalizmi hepimiz faydalanalım.
 
Daha adil bir şeye ihtiyacımız var dediğiniz şey. Şu aşamada sosyalizm. Bunun yerine henüz konulmuş başka bir şey yok. Siz sosyalizm demişsiniz ya da başka bir tanım getirmişsiniz. Değişmez. Kapitalizm sürdürülebilir değildir.

Madem görmüşsünüz. Anlatın Kapitalizmi hepimiz faydalanalım.
Sosyalizm her zaman çökecek bir sistemdir. İnsanın ne düşüncesine ne de hakkına sahip çıkılır. Sosyalizm de refah seviyesi yerlerde idi. Kapitalizm de ise durum belli anlatmaya gerek yok.
 
Soma Eynez bölgesindeki maden, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından Eylül 2009'da Ciner Grubu'ndan devir alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan bilgilere göre Soma Kömür İşletmeleri AŞ, 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez, 2014 yılında ise 13, 14, 17 ve 18 Mart'ta iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden teftiş edilmiş, mevzuata aykırı bir durum olmadığı belirlenmişti. İşyerinde 25 Temmuz 2013'ten bu yana 9 iş güvenliği uzmanı ve 3 işyeri hekimi çalıştığı belirtildi.[6]

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Temmuz 2013'te aynı işletmenin farklı bir ocağının açılışını yapmış, örnek bir işletme olduğunu belirtmişti.

16 Mayıs tarihinde, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, basın toplantısı düzenledi. Gürkan, kazanın oluş sebebinin trafo patlaması olmadığını, asıl sebebinin 140 kodunda dördüncü bantta tespit edilmesi mümkün olmayan kızışmanın ve buna bağlı olarak hızlı havanın etkisiyle tutuşan kömür korlarının sebep olduğu yangının kazayı meydana getirdiği yönünde tahminlerinin olduğunu söyledi.
Arkadaşım normalde 301 kişinin öldüğü bir olayda istifa etmesi gereken ve ceza alması gereken kişilerin argümanları bunlar. Zaten ceza aldılar. Yargıtay kendi verdiği kararı yine kendi bozdu. Neden bozdu? Çünkü oraya yeni karar öncesi üç yeni üye atandı. Konuyu basından takip edin bence, yargılama yeniden başladı.
 
Fikir ayrılığı yaşıyorum ve karar veremiyorum. Kendimi bunlardan birini seçmek zorunda hissediyorum nedensizce. Sizce hangisi daha iyi? Kapitalizm mi sosyalizm mi?

"Sosyalizm tatlı bir rüyadır. Kapitalizm ise acı bir gerçek. Tatlı bir rüyayı, acı bir gerçeğe tercih ederim."

Sosyalizm. Çünkü sosyali seviyorum. :D
 
@ilhaniko hayır değil. Sosyalizm, komünizm denemeleri hep baskıcı devletler yarattı. Geride milyonlarca ölü bırakıp çöktü hemen hepsi. Bu saatten sonra özel girişim olmasın demenin gerçekçi olmadığını kabul etmek gerekiyor. Hem girişimcinin elinden girişimini hem halkın elinden inandığı değerleri zorla almadan sosyalist bir sistem mümkün değil. Bunun yerine halkın her bireyinin ihtiyaçlarının karşılandığı, bulunduğu sistemi denetleme bilincine sahip olacağı, bilgiye ulaşmasını mümkün kılacak daha adil bir düzen gerekiyor. Başka insanların hayat standardını, düşüncesini bastırarak yapılmış her sistem sonunda çöküyor.
 

Geri
Yukarı