Sosyalizm mi kapitalizm mi?

Zenginsen kapitalizm, fakirsen sosyalizm.
Kendini kurtatırsan kapitalizm yoksa sosyalizm diyorsun. İşte hepimiz kurtulalım. Dünyayı, doğayı, denizleri, yaşamı, bütün canlıları kurtaralım. Böylesi daha iyi değil mi?
@ilhaniko hayır değil. Sosyalizm, komünizm denemeleri hep baskıcı devletler yarattı. Geride milyonlarca ölü bırakıp çöktü hemen hepsi. Bu saatten sonra özel girişim olmasın demenin gerçekçi olmadığını kabul etmek gerekiyor. Hem girişimcinin elinden girişimini hem halkın elinden inandığı değerleri zorla almadan sosyalist bir sistem mümkün değil. Bunun yerine halkın her bireyinin ihtiyaçlarının karşılandığı, bulunduğu sistemi denetleme bilincine sahip olacağı, bilgiye ulaşmasını mümkün kılacak daha adil bir düzen gerekiyor. Başka insanların hayat standardını, düşüncesini bastırarak yapılmış her sistem sonunda çöküyor.
Nasıl milyonlarca ölüm? Ekim Devrimi'nde kaç kişi ölmüş? Aklınızdaki sayısal veri nedir? Bahsettikleriniz Kapitalist propoganda. Sadece kapitalizmin emperyalizm aşamasına bakın. Yolaçtığı pazar savaşları kaç milyon insanın ölümüne sebep vermiş. Sosyalizm kusursuz değilki. İnsan geliştikçe gelişecek bir sistem. Peki insan nasıl gelişir? Kısaca eşit olanaklara sahip oldukça, hayata eşit başladıkça gelişebilir.
Kendini kurtatırsan kapitalizm yoksa sosyalizm diyorsun. İşte hepimiz kurtulalım. Dünyayı, doğayı, denizleri, yaşamı, bütün canlıları kurtaralım. Böylesi daha iyi değil mi?

Nasıl milyonlarca ölüm? Ekim Devrimi'nde kaç kişi ölmüş? Aklınızdaki sayısal veri nedir? Bahsettikleriniz Kapitalist propoganda. Sadece kapitalizmin emperyalizm aşamasına bakın. Yolaçtığı pazar savaşları kaç milyon insanın ölümüne sebep vermiş. Sosyalizm kusursuz değilki. İnsan geliştikçe gelişecek bir sistem. Peki insan nasıl gelişir? Kısaca eşit olanaklara sahip oldukça, hayata eşit başladıkça gelişebilir.
Neyse, sosyalizmden korkmayın. Araştırmaktan ve günlük yaşananları da ''acaba başka bir dünya mümkün mü'' diyerek bakmaktan çekinmeyin. Sevgiler.
 
Kapitalistlerin propaganda aracı olarak kullanması, öyle olayların yaşandığı gerçeğini değiştirmiyor. Kapitalizmin daha az ölüme yol açtığını falan da söylemedim ayrıca. Dünyanın her tarafında silah üretiliyor, birçok yerinde hala kan dökülüyor. Anahtar kelimeleri kendin belirtmişsin, ''insan geliştikçe'' bu aşamayı atlayarak yaratmaya çalıştığın her sistem baskıcı oluyor zaten. Günümüz dünyasında baskıyla bir şeyleri gösterme son bulmalı. İnsanların eşit şartlarda bilgiye ulaşması sağlandığı durumda verecekleri kararlara güvenmeli. Var olan, insanlar için hak olması gereken her şeyi herkese ulaştırma imkanı bulduğumuz gün huzur zaten gelecek. Kişinin kendi hakkını savunamadığı bir düzende, adı ne olursa olsun, adil bir şey olmayacak.
 
Soma'da ölen 301 madenciyi düşünün. Orada yeterli güvenlik önlemlerini patron daha fazla masraf yapmamak için almamış ve 301 madenci ölmüştür. Neden? Dediğim gibi daha fazla kar daha fazla kazanç için bir kapitalistin yapmayacağı şey yoktur. ''Basmakalıp sözler'' ifadesi yazılanlara bir cevap değildir. İnsanlar neden yine kapitalizmin yol açtığı Covid 19'dan kurtulmak için kapitalistlere para ödüyor? Aşı neden patenlenip satılıyor? Aşıyı neden sadece parası olanlar alabiliyor? Oysa hepimiz biliyoruz ki, salgınının ortadan kalkması ancak bütün insanların sağlığına kavuşması ile olabiliyor. Yoksa siz kendi ülkenizi aşılamışsınız, bu yeterli mi? Siz özel hastaneye mi gidiyorsunuz? Peki bunu ne kadar yapabilir ve o pahalı ücretleri ne kadar karşılayabilirsiniz? Peki bu özel hastanelerin pandemi dönemi faydası ne olmuş? Bilen var mı? Tabiki somut yaşadıklarımız üzerinden hareket edecek ve böyle düşüneceğiz. Evde kalın deniyor. Evde kalabilenler kim? Kalamayanlar kim? Evde kalınca geçinebiliyor musunuz? Bir işçi neden evde kalamıyor? Bu dönemde başınızın çaresine bakın dendi mi denmedi mi? Dünyada en zengin 26 kişinin toplam serveti dünya nüfusunun yarısının servetine eşit düşüyor. Şimdi bu 26 kişiyi mi bütün canlıların yaşam hakkını mı savunacaksınız? Bir daha düşünün.
Türkiye'de yapılan büyük devlettir. Madencilerin ölüm sebebi mesajımda açıkladığım gibi devletin yandaşlıkla işlettiği şirketlerin bir sorunudur. Devlet her açıdan egemen olduğundan denetlemelerde ve ekonomik olarak yandaş şirketini kayırabilir. (Bunun ceremesini yine vatandaş çeker.) Devlet işletmelerinin rekabet gibi bir düşüncesi olmadığından işçi güvenliği, maaş, sosyal güvenlik gibi dertleri de bulunmaz. Bu durumda akla gelebilecek her türlü felaket ortaya çıkabilir. (Bkz: Chernobyl)
Aşılar neden satılıyor? Aşıların satılmaması ve patentleri alınmaması durumunda "sahte aşı" dediğimiz pazarlar ortaya çıkıyor. Aşıyı üretmek için birebir uğraşmış bilim adamları ile merdiven altı aşıları bir tutmuş oluyorsun. Covid-19 aşıları pahalı da değil ayrıca.
Karantinayı desteklemeyebilirsin. Eğer herkesin self-distancing dediğimiz şeye uymak gibi bir bilinci olsaydı bu sorun teşkil etmezdi. Türkiye'de yaşadığın için diğer ülkelerin para yardımı yaptığından haberin yok.
26 kişinin servetini alıp tüm dünyaya dağıtırsan sorun çözülecek mi? Hayır. İnovasyonla uğraşan insanların, büyük şirketler kuranların elindekileri alıp sürekli fakirlere verirseniz (robin hood economics) kimse yatırım yapmaz. Birilerinin sürekli risklere girip uğraşarak büyüttüğü şirketlerin önüne devlet duvarı örersen hiçbir yatırımcı yatırım yapmaz. Zaten kendisinin parasının sürekli fakirlere dağıtılmasını kimse istemez. Tüm insanlar eşit değildir, birileri az çalışıyorsa ve iş yapmıyorsa benim param o insanları sadece tembelleştirir.
 
Ben hiç ''Robin Hoodçuluk'' oynamaktan bahsetmedim. Aşı konusuna gelirsek devletler bunun için var. Uygun aşının, uygun koşullar altında üretilip insanlığın hizmetine sunulması için kontrol mekanizması oluşturmak çok zor değil. Diğer türlü o risk birçok ilaç için geçerli ve denetimler sayesinde belli mekanlarda, dozlarda, yetkili kontrolünde insanlara veriliyorlar.

Az çalışmak, çok çalışmak gibi şeylerin bir gerçekliği yok. Neredeyse hiç izin yapmadan çalışan insanlar bile refah içinde yaşamanın yanından bile geçemiyor. Sistemdeki çarpıklığı görmemek insanları tembellik ile suçlamak kolay olan yol. İlk mesajımda zaten detaylıca anlattım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı