Sporda kalp çarpıntısı yaşayan biri ne yapmalıdır?

228522

Kilopat
Katılım
8 Eylül 2018
Mesajlar
1.382
Makaleler
4
Çözümler
4
Arkadaşlar, vücut geliştirme sporcusuyum. Bugün biraz daha ağır gireyim dedim çünkü programım verdiği ağırlıkla 12 tekrar çıkartabiliyor isek ağırlığı arttırmamı söylüyordu. Barbell row yapmaya başlamadan önce bana ani bir heyecan geldi. Normalden ağır girecektim ve çok istediğin bir şey olunca gelen o his oldu. 57.5 kiloyla barbell row yaptım ve ilk set bitince kalp çarpıntısı yaşadım. Normalde böyle bir şeyi takmam ama biküspit açılım gösteren triküspit yapılı bir aort kapağına sahibim. Daha basit bir dille aort damarımın kapakçıklarından 1 tanesi açılmıyor diğer ikisi açılıyor. Bu spora başlamadan önce doktorum ileri seviyelerde sıkıntı olabileceğini söyledi. En büyük problem ise kontrole gelen ve kendisinden izin alıp (Bu hastalığa sahip kişiler düzenli olarak takip ediliyor.) spora başlayan kişiler 5-6 yıl sonra ciddi bir vücut yapıyormuş ve artık kalpte sıkıntılar olmaya başlıyormuş ve bu seviyeye geldikten sonra ya bırakamıyorlarmış ya çok zorlanıyorlarmış. Benim bir sonraki kontrolüm 2023 Nisan ayında olacaktı sanırım. Tekrar kontrole gitmeyi düşünüyorum ama aileme söylemek istemiyorum çünkü çok panik geçirirler. Ayrıca idmandan sonra hatta demin gene oldu fakat beni aşırı duygu karmaşasına sokabilecek başka bir şey olmuştu.
 
Kendi ağzınla söylüyorsun fakat nasıl bir cevap istiyorsun bilmiyorum. Doktoruna git ve durumdan bahset. Belki o an için kan basıncın az veya çok duruma gelmiş olabilir. Buradan bir şey söylemek zor.
 
Çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı vs yaşamayacak kadar yapmanız lazım sporu. Bunları yaşıyorsanız o ağırlığı zorlamamalısınız, kesinlikle sakıncalı.

Normal insanlara göre daha dikkatli olmanız, daha yavaş bir hızda vücudunuzu geliştirmeniz lazım maalesef. Başkaları ayda 20-30 kg yükseltirken siz 5-10 kg yükseltmelisiniz. Başkaları 12 tekrarda ağırlığı yükseltiyorsa, siz 15-18 yapabildiğinizde yükseltmelisiniz vs.

Yüksek ağırlıklarla vücudunuzu zorladığınızda, vücuda gidebilen kan azalır çünkü damarların direnci yükselir. Sizin aort kapağınızda zaten darlık var, vücuda zaten zorlanarak gidiyor kan. Dolayısıyla kendinizi zorladığınızda, kalbin pompalayabildiği kan iyice düşüyor, tansiyonunuz hızlıca düşüyor ve cevap olarak çarpıntı yaşıyorsunuz. "tek seferde yeterince kan gönderemiyorum, bari hızlanayım" gibi düşünebilirsiniz.

Ama kalbinizi bu şekilde zorlamak sakıncalı. Hem zamanla kalpte büyümeye (hipertrofi), ve iyice ilerleyen dönemlerde kalp yetmezliğine sebep olacaktır; hem de çok abartırsanız kalbin beslenmesi bozulup kalp krizi geçirebilirsiniz, çünkü kalp hızlandıkça beslenmesi bozulur. Bu çarpıntı atakları yeterince uzun sürer, kendinizi daha da zorlarsanız sonucu kalp krizi olabilir.

Kontrole gidene kadar kesinlikle kendinizi bu şekilde zorlamamalısınız, mutlaka da daha yakın zamanda bir randevu alıp doktora gitmelisiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı