SR-71 Katili - MiG 25 Foxbat

ABD çoğu Mig-25'i havada değil yerde imha etti :) Mig-25'in şu an caydırıcılığı kalmasa da dönemine göre batıya korku salmış bir uçaktır. ABD karşısında F-14, F-15 koydu ancak hava karşılaşmalarında Mig-25 çok can yaktı. F-18 falan da düşürdü.

Çok hızlı olmasına karşın çok uzun mesafede de etkili olduğundan can yaktı aslında. Yerden atılan füzeler ise kendisine yetişemiyordu.
 
Mig 25'in çıktığı yıllar soğuk savaş zamanlarıydı. Rusya ve Amerika uzay, bilim, askeri, havacılık vs. birçok konuda birbirleriyle yarışıyordu. Bu dönemlerde bir sürü çılgın projeler ortaya çıktı. Amerika havacılık konusunda üstündü. Yaptığı b2(bombardıman), u2(casusluk) ve SR-71(keşif) uçakları ile soğuk savaş yıllarında havacılıkta Amerika üstündü.

Amerika sesüstü hızlarda uçabilen ve çok yüksek irtifalarda uçabilen bir bombardıman uçağı yapma kararı almıştı. Bu olay mig 25'in doğması için tetikleyici unsur oldu. 10 Mart 1961 yılında mikoyan gurevich firması mig 25 için çalışmalara başladı. Amerika sonradan bu projeyi iptal etsene SR-71 gibi uçaklara etkili bir güç oluşturacağı düşüncesiyle çalışmalara devam edildi.

Uçak mach 2 üzeri hızlarda ısınma sorunları nedeniyle alüminyum kullanılamamaktaydı. Amerikan'lar bu sorunu titanyum ve gözenekli çelik gibi egzotik malzemelerle çözerken mig 25 çoğu yerde çelik ve nikel karışımlı malzeme kullanmıştır. Uçağın gerekli yerlerinde titanyum ve alüminyum kullanılsada geneli ucuz malzemelerden imal edildi. Uçağın çoğu parçası kaynakla birleştirilmiştir. Uçağın aerodinamiği etkilemeyen kısımlarında perçin kullanılmıştır. Bu tarz ucuz yöntemlerin kullanılması dayanıklılık konusunu akıllara getirse de herhangi bir sağlamlık sorunu yaşanmamıştır.

Uçağın ilk keşif için tasarlanan prototipi YE-155-R1 kodlu uçak 6 Mart 1964 yılında, avcı için tasarlanan 9 Eylül 1964 yılında ilk uçuşlarını tamamlamışlardır. Mig 25'in tasarım ve geliştirme çalışmaları 6~ sene sürmüş ve avcı ve keşif olmak üzere iki model seri üretime geçmiştir. Ardındaki senelerde uçak Sovyet hava kuvvetlerine teslim edilmeye başlanmıştır.

Uçak parçalarının çoğu elle ve kaba bir şekilde kaynaklanmıştır. Uçakta ucuz malzeme ve perçinler bolca kullanılmıştır. Uçağın çoğu sistemi vakum tüpü teknolojisi ile üretilmiştir. Hatta radarı 600 kW gibi bir güce erişebilmektedir. Söylentilere göre radarın yaydığı mikrodalga ışınları yüzünden pist çevresinde bir sürü ölü tavşan bulunmuş ve uçak belli bir irtifaya ulaşmadan radarın kullanımı yasaklanmıştır. Mig 25 için 400km menzilli özel füzeler geliştirilmiştir.

Uçak 3.2 mach hıza çıkabilmektedir ancak yüksek yakıt tüketimi nedeniyle 2.8 mach hıza limitlenmiştir. Uçakta 2 adet tumansky r-15B-300 turbofan motor kullanılmıştır. Her motor artyakıcısız 73.5 kn, artyakıcı ile beraber 100 kn itki üretebilmektedir.
Uçak 80 bin feet irtifaya kadar çıkabilmektedir.

NATO tarafı uçakların kabiliyetlerini 1974 yılına kadar öğrenememişlerdir. 1974 yılında Sovyet hava sahasına giren bir SR-71 mig 25 tarafından karşılanmış ve mig 25 ona radar kilidi atmıştır. Mig 25 füze fırlatmıştır ve SR-71 pilotu tehlikeli bir manevra yaparak füzeden kurtulabilmiştir. Bu olaydan sonra hiçbir SR-71 Sovyet hava sahasında görev yapmamıştır. Bu uçak sornasında F-14 uçağının geliştirilmesine vesile olmuştur.

Uçak bunun haricinde körfez savaşı'nda kullanılmıştır. 10'dan fazla ülke bu uçağı satın almıştır. Mig 25 hala Azerbaycan, Ermenistan, Cezayir, Rusya ve Suriye'de sınırlı olarak kullanılmaktadır.

Bazı mig 25 görüntüleri:
Eki Görüntüle 406300
Eki Görüntüle 406301
Eki Görüntüle 406302
Eki Görüntüle 406303

Hocam konuyu hortlatmak istemiyorum ancak bazı düzeltmeler yapayım.
1.düzeltme perçinler birçok yerde kullanılmıştır fakat aerodinamiği etkilemeyen yerlerde uçağa gömülmemiştir. Yani sadece aerodinamiği etkilemeyen yerlerde değil diğer yerlerde de kullanılmıştır.
2.düzeltme mig25 karşın tasarlanmış olan ilk NATO uçağı F15'dir. F14 mig25 karşın üretilmemiştir.
 

Geri
Yukarı