Arkadaşlar selam iyi forumlar. Sizlere başımdan geçenleri anlatıp fikirlerinizi almak istiyorum;
Sistemi 1 yıl önce topladım ve son günlere kadar sorunsuz kullanıyordum. 2 hafta önce bilgisayarımda ani bir yavaşlama fark ettim. Sorunun yüklediğim bir uygulamadan kaynaklandığını, PC'ye virüs bulaştığını düşünerek Malwarebytes taraması yaptım. Virüs yoktu. Sonradan tüm sürücüleri güncelledim. Sorun hala devam edince BIOS'u kurcaladım ve bir şeyle oynayınca bilgisayar açılmadı. Açılmayınca BIOS'a kalem dokundurarak BIOS'u sıfırladım ve PC açıldığında sorun düzeldi. Bilgisayarım hızlı açıldı, dosyalar hızlı yüklendi yani açıkçası sorun çözüldü. Ben de "BIOS sıfırlanması gerekiyormuş demek kiiii" diye düşündüm ancak sorun bir hafta sonra tekrarlandı. PC yine yavaş açılıp kapanmaya, dosyaları yavaş yüklemeye falan başladı. Aha gene başladık derken bilgisayarı bir gün boyunca, öyle ya da böyle kullandım ve ertesi gün müdahalem olmadan, kendi kendine sorun geçti.
Bir hafta daha sonra, yani bugün yine aynı durumu yaşadım. Geçmişte bir makaleden okuduğum "kronik sorunlu SSD'ler" başlıklı yazıda kendi SSD'm olduğu aklıma geldi. CrystalDiskMark testi yaptım ve sonuç ektedir. Muhtemelen bu değerler birkaç güne yine düzelecek.
Bu SSD yavaşlaması durumundan kurtulmanın bir çözümü var mıdır? Anlattığım sorunlar ileride SSD'nin tamamen çökmesine format gerektirmesine vs yol açar mı? Yedekleme yapmalı mıyım? Bunlar aklımdaki bazı sorular. Buraya kadar sabırla okuyan ve bilgisi dahilince cevaplamaya çalışan herkese şimdiden teşekkürler arkadaşlar.
Sistem:
- Gigabyte B450M S2H - AMD Ryzen 5 1600 ( Wraith spire soğutucu) - Corsair Vengeance LPX 8 GB 3000MHz CL16 - MSI RX570 Armor OC 4 GB - Adata 480GB SU630 - Corsair Spec Delta RGB 550W 80+
Fotoyu eklemeyi unutmuşum;