SSD nedir? Ne kadar hız artışı sağlar?

Katılım
12 Haziran 2011
Mesajlar
14.298
Makaleler
3
Çözümler
6
Yer
Nebuchadnezzar
Daha fazla  
Meslek
Judge Dredd
Birkaç video izlerken SSD’nin bilgisayarı inanılmaz bir şekilde hızlandırdığını duydum. Bu SSD nedir ve gerçekten de söylendiği kadar hız artışı sağlayabiliyor mu? Benim i7-2600 işlemcim, MSI P67A-GD65 andakartım ve 8 GB RAM’im var. Buna SSD takabilir miyim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
SSD’yi sana nasıl anlattılar bilmiyorum ama SSD bir NOS değildir. Yani bunu bilgisayarına takıp bir tuşa basıp PC’ni uzaya fırlatmıyorsun. SSD’yi anlatmak için öncelikle sabit diski bilmen gerek. Sabit Disk, bugün bilgisayarlarımızda kullandığımız, içerisinde metal plakalar yer alan ve bu metal plakalara verilerin kaydedildiği kayıt ortamlarıdır. Bu metal plakalar bir motora bağlıdır. Bu motor dakikada 7200 devir ile döner. Bir de okuma-yazma kafası vardır. Plakalar dönerken okuma-yazma kafası da hareket ederek verilere ulaşır. Bunu aynı bir plağa benzetebilirsin. Plakta şarkı sırayla giderken sabit diskte tek fark, şarkının istediğiniz kısmına anında ulaşabilmenizdir. Şarkıyı verileriniz olarak düşünmeniz gerektiğini söylememe gerek yok diye düşünüyorum. Fakat şöyle bir sorun var: motor her ne kadar hızlı dönse de, okuma-yazma kafası her ne kadar çok hızlı hareket etse de plakanın üzerindeki bir veriye ulaşmak genelde 8 ila 14 milisaniye sürer. İşin daha da kötü yanı, verilerin dağınık bir biçimde kaydedilmiş olmasıdır. Örneğin sabit diskine bir film kopyaladın. Bu filmin bir parçası ilk plakanın başında yer alırken diğer parçası dördüncü plakanın sonunda yer alabilir. İşte bu yüzden sabit disklerde sık sık disk birleştirmesi yapılır. Fakat bu da pek bir işe yaramaz açıkçası.

Bütün bileşenler nirvanaya ulaştı. İşlemciler 22nm’ye indi, bir ekran kartında bugün 1500 çekirdek var, bellekler desen DDR4 yolda fakat gel gör ki sabit diskler PC dünyası için tam bir ayak bağı. 1954 yılında icat edilen bu teknoloji belki de PC’de hala yerini koruyan en eski teknoloji. Bu teknolojiye son verecek icat ise SSD. Peki SSD’yi sabit diskten ayıran nedir? İlk olarak SSD’nin içinde hiçbir mekanik parça yok. Mekanik parça olmayınca verilere elektronik yöntemle erişiliyor. Sabit disk verilere 10 milisaniye erişirken SSD’de bu değer 0.1 milisaniye. Yani söz konusu veri erişim hızı olduğunda SSD 100 kat daha hızlı.

Okuma ve yazma hızında da SSD’ler çağ atlamış durumda. Sabit diskler 80 ila 100 MB okuma yazma hızları sunarken SSD’ler saniyede 500MB okuma yazma hızlarına ulaşmış durumdalar. Bir diğer fark da aynı anda birden fazla veriye erişirken ortaya çıkıyor. Okuma-yazma kafası hareket edene kadar saniyeler geçiyor. Bu yüzden sabit disk saniyede ancak 70 ila 100 veriye birden aynı anda erişebiliyor. Oysaki girdi/çıktı değeri çok daha yüksek olan SSD, saniyede 85.000 veriye birden erişebiliyor. Hatta yeni nesil SSD’lerde bu oran saniyede 125.000’lere çıkıyor. Hal böyle olunca Windows kurarken, güncellerken, oyunları kurarken, çalıştırırken, oynarken ara sahneler yüklendiğinde, oyun save yaparken, program kurarken, kullanırken ve kaldırırken bu hız farkını iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
 
Bilgisayarınızın donanımları ne kadar güçlü olursa olsun, HDD mutlaka sekte vuruyor peformansa, bu bağlamda SSD iyi bir çözüm olabilir ama ilk piyasa çıktığı dönemlerde hayal kırıklığı yaratan modeller fazlaydı. Son dönemlerde takip etme şansım olmadı SSD gelişimini, fiyatlar hala tuzlu galiba...
 
Daha da ucuzlayacağını düşünüyorum. 1954'ten bu yana sabit disk kullanıldığı için bir devrim niteliğinde oldu SSD kullanımı. Bunun da pahalıya mal olacağı gayet açıktır.
 
Ben hala floppy disket sürücüsü kullanmaktayım. Ayrıca SSD lere de sıcak bakmıyorum. Benim yönergelerim hala SCSI ya da SAS adı verilen HDD lerdir. İsterseniz bir araştırma yapınız. Ne tür avantaj ya da dezavantajları vardır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı