SSD sağlığı neden düşer ?

Kaday Tegin

Hectopat
Katılım
4 Haziran 2020
Mesajlar
803
Çözümler
5
Yer
Ötüken
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Laptopu alalı 1 sene falan oldu bu kadar düşmesi normal mi ? Bir de SSDlerin sağlığı neden düşüyor ve düşme hızı neye bağlı ?
 

Dosya Ekleri

  • ssd.png
    ssd.png
    78,8 KB · Görüntüleme: 1.176
Laptopu alalı 1 sene falan oldu bu kadar düşmesi normal mi? Bir de SSD'lerin sağlığı neden düşüyor ve düşme hızı neye bağlı?

SSD'lerde yazma mikrarına göre ömür biçmişler mesela bende kingsyon A2000 500 GB var ve 300 Terabyte yazma ömrü biçilmiş.
 
SSD sağlıkları genelde o aygıta biçilen yazma-okuma değerlerine göre değişkenlik gösterir. Örneğin bir SSD'ye 100 TB okuma ömrü biçilsin.
Sen 1 TB yazarsan %99'a düşme olasılığı çok yüksek. Ancak, bu sadece ekranda gözüken teorik bir değer
yani SSD'ninin sağlığının azalması yada tamamen sıfıra inmesi o depolama birimini kullanamayacağın anlamına gelmiyor.
 
SSD'ler hastalandığı için ya da arızalandığı için sağlığı düşmez. Her SSD'nin bir TBW değeri yani üretici firma tarafından verilen bir veri yazma garantisi vardır. Her SSD'ye göre bu değer değişir. Farzedelim ki elimizdeki SSD'nin 1.000 TBW ömrü olsun. Siz bu SSD ile 1000 Terabayt veri yazdığınız zaman uygulama SSD sağlığını %0 gösterecektir. Bu demek değildir ki SSD daha kötü çalışıyor ya da arızalı. Sadece garanti süreci bitmiş oldu. Bu TBW değerleri SSD'lerin kaç TB veri yazdıktan sonra sorun çıkarttıklarına göre belirleniyor. Kısacası sağlık %0 olduktan sonra sorunlarla karşılaşma olasılığınız artar ama illaki sorun olacak değildir. Siz belki 1000 değil 10000 TB veri yazsanız ve sağlığı %0 olsa bile bir şey olmayabilir.
 

Geri
Yukarı