Rehber SSD sağlığının düşmesi hakkında bilinmesi gerekenler

hakan yaeger

Megapat
Katılım
22 Ekim 2016
Mesajlar
8.676
Makaleler
21
Çözümler
91
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selamlar, forumda maalesef ki SSD'lerde sağlık düşmesi hakkında büyük yanılgılar var. Daha önceden yine böyle bir konu açmıştım ama güncel bir konuyla daha iyi bir şekilde olayı izah etmek istedim.

Konuyu izah etmek için öncelikle bu SSD'lerde sağlığın neden düştüğünü açıklamaya çalışacağım. Bilindiği gibi SSD üreticileri piyasaya sürdüğü SSD'lere belirli bir ömür biçiyor. 100 TB, 200 TB gibi. SSD'lerin büyük çoğunluğu da sağlık ölçümünü yazılan veri boyutunu bu SSD ömrüne oranlayarak yapıyor. Açıklaması şöyle;

Siz SSD'yi kullanıp yazma yapmaya devam ettikçe SSD'nin yazılımlarda gözüken sağlığı gittikçe azalıyor. Örneğin 100 TB ömür biçilmiş bir SSD'miz olsun. Bu SSD'ye 20 TB yazma yaptığımızda SSD sağlık yazılımlarında gözüken sağlığı %79-80 olacak. Çünkü SSD'nin tek dikkate aldığı parametre SSD'ye yazılan verinin boyutu oluyor. Yıllar sonra 100 TB yazma yapacaksınız, sağlık %1 olarak gözükecek ama belki de bahsi geçen SSD'de 1 tane dahi Bad Block veya hızında bir düşüklük olmayacak.

Piyasada bu sağlık ölçüm yöntemini kullanan SSD'lerin sayısı oldukça fazla olsa da %90'ı ucuz fiyatlı SATA veya NVMe SSD'ler oluyor. Samsung SSD'lerde veya Kingston, WD gibi üreticilerin üst seviye disklerinde farklı bir ölçüm yöntemi kullanılmakta. Eğer piyasada adı "sağlık düşme sorunlu" olarak geçen bir SSD'ye sahipseniz, %99 bu üstte bahsettiğim ölçüm yöntemine sahip bir SSD kullanıyorsunuzdur.

Anlatmaya çalıştığım şey, bu SSD'lerdeki sağlık yüzdesinin tek başına bir anlam ifade etmediğidir. Peki nasıl kontrol edelim?
• S.M.A.R.T verilerine bakarak
• Hız testi yaparak

Üstte bahsettiğim iki maddeye sadık bir şekilde SSD'nizini sağlık kontrolünü sağlarsanız daha doğru bir sonuca ulaşmış olursunuz.
SMART verilerinin teker teker ne anlama geldiğini açıkladığım konu:
Hız testi yapabileceğiniz birkaç yazılım:
Ayrıca SSD ile yaptığınız hız testlerini de direkt sağlık düşmesiyle bağdaştırmamak gerekiyor, çoğu durumda önbellek dolması gibi durumlardan dolayı testte SSD'nin özellikle yazma hızları düşük çıkabiliyor.

Bunun dışında işletim sistemi SSD'ye kurulu olmasına rağmen sistemde kilitlenmeler, donma sorunları yaşıyorsanız SSD'nizde problem olma olasılığı yüksektir ancak bunu sorunlu ikincil bir depolama aygıtı da yapabilir.

Sağlık düşmesinin SSD'nin sağlığı hakkında doğru bir bilgi vermediğini kendi kullandığım SSD olan Patriot Burst üzerinden de anlatayım;
1670159731441.png

SSD'ye 19.000 GB yazma yapmışım, buna oranla da sağlığı %19 düşürmüş. Ancak görüyoruz ki SSD'de herhangi bir bad block veya bir hata söz konusu değil. Bir de hız testine göz atalım;
1670159901014.png

Görüldüğü gibi 530-510 MB/s arası bir okuma yazma hızı alıyorum.

Yani SSD'nizin sağlığı düştü diye endişelenmenize gerek yok. SMART verilerine bakın, hız testi yapın, keyfinize bakın. Bu konuda söyleyeceklerim bu kadardı, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Reis ben 17,500 GB veri yazdırmışım CrystalDiskInfo'dan baktım disk sağlıyı %100 gözüküyor program yanlış mı söylüyor yoksa gerçekten %100 mü?
 

Geri
Yukarı