Rehber SSD Yazılımları: Corsair SSD Toolbox

-SSD Yazılımları: Corsair SSD Toolbox-
Hepinize merhabalar arkadaşlar, SSD yazılımlarının bu bölümünde Corsair SSD Toolbox'ı inceleyeceğiz. Öncelikle bu yazılımın tamamen Corsair tarafından unutulduğunu söylemekte fayda var. Adamlar senelerdir yazılıma bir tane çivi çakmamışlar. Öyle ki indirme linki olarak bilinen yer çürümüş durumda şu an. 2013 yılından kalma bir blog sayfası sadece. Birçok Corsair SSD sahibi yazılımı indiremiyor bu yüzden. O yüzden öncelikle nasıl indirebileceklerinden bahsedelim.

>Corsair SSD Toolbox nasıl indirilir?<
Öncelikle indirmek için ekstra bir uğraşa girmenize gerek yok. Aşağıdan @hakan yaeger hocamın konusundan Corsair SSD Toolbox kısmına gelip üzerine basarak direkt indirebilirsiniz.

İncelemeye geçmeden önce görseller için @Trcitor hocama çok teşekkürler. Görseller için teşekkür ettiğimize de göre incelemeye atlayabiliriz artık. :)

>Corsair SSD Toolbox İncelemesi<
1613733618436.png

Yazılım açılır açılmaz karşımıza "Drive Information" kısmı geliyor. SSD hakkında bilgiler yer alıyor. Açıkçası gözüm kanıyor şu an. Patriot'un yazılımının tasarımı daha iyi bence bunun yanında. Görsellikten aşırı yoksun bir arayüzü var yazılımın. Buradan bir eksi aldı bile benden. Ayrıca sağlık değerini göstermiyor. Neyse buradan eğer Firmware güncellemesi falan gelirse güncelleyebiliyorsunuz. Firmware güncellemek için Technopat'ın rehber videosunu izleyebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şimdi biz diğer seçeneklere de bir göz atalım.

-Overprovision-
1613733636346.png

Yazılımda OP ayarı yapabileceğiniz bir kısım bulunuyor. Bu hoş bir şey. İsterseniz OP ayarı yapabilmenize olanak tanımış Corsair. Bu kısımdan benden bir artı aldı. Ama tasarım hâlâ bir facia.

-S.M.A.R.T Status-
1613733676657.png


Yine her SSD yazılımında mecburen olması gereken S.M.A.R.T ekranı da mevcut. Lakin büyük bir saçmalık var burada. Fark ederseniz "Vendor Specific" yazıyor bazı S.M.A.R.T değerlerinde. Yani üreticinin sadece kendi yazılımında gözükebilen değerler. Peki saçmalık nerede başlıyor? Bunu Corsair'in kendi yazılımında görememenizde başlıyor. Düşünün üreticinin belirlediği değerleri üreticinin kendi yazılımında göremiyorsunuz. Komik. :)



Eğer kritik bir durum varsa kırmızı, bilgilendirme içeren bir durum varsa mavi, sorun yoksa yeşil yanıyor değerlerin başında.


-Disk Clone-
1613733693363.png

Yazılımın içerisinde HDD'den SSD'ye verileri klonlamak için bir seçenek olması güzel açıkçası. Lakin bu seçeneğin düzgün çalışıp çalışmadığı hakkında herhangi bir bilgim yok. Bir de çok anlaşılır bir arayüzü yok klonlama kısmının. Ben açıkçası yine üçüncü parti bir klonlama yazılımı ile klonlama yapardım. Pek anlamadım burayı.

-Optimize-
1613733710055.png

Yazılımda TRIM işlemini uygulayabileceğimiz bir kısım bulunması çok güzel. Bazı SSD yazılımların da yok çünkü bu özellik. Buradan TRIM'ın ne sıklıkla yapılacağını bile ayarlayabiliyoruz. Bu yönüyle benden bir artı aldı.

-Secure Wipe-
1613733729706.png

Yazılımda güvenli silme kısmı da bulunuyor. Diğer yazılımlar da hep Secure Erase olarak gördüğümüz bu seçenek, Corsair SSD Toolbox'da Secure Wipe olarak karşımıza çıkıyor. Lakin önyükleme yapılan disklerde bu işlemi yapamıyoruz. Göreceğiniz üzere yapılamıyor zaten bu işlem. Yazılım izin vermiyor. Ki USB ile bu işlemi gerçekleştirmek için bir imkan tanımamış bize yazılım. Eh yani olması yine iyi.

İnceleme bu kadardı. Şimdi gelelim artılarına ve eksilerine.

+Artılar+
  • TRIM işlemi yapabileceğimiz bir kısım bulunması.​
  • OP ayarı bulundurması.​
  • Eğer gerçekten işini iyi yapıyorsa disk klonlama aracı olması.​
  • S.M.A.R.T değerlerinin durumunu renklerle belirtmesi.​
-Eksiler-
  • Tasarımı tam bir facia. Patriot SSD Toolbox ile yarışırlar bu noktada.​
  • S.M.A.R.T kısmında sadece üretici yazılımında gözükebilen değerleri üretici yazılımı olmasına rağmen göstermemesi.​
  • SSD sağlık değerini göstermemesi. Ne bir yüzdelik var ne de bir iyi veya kötü olduğuna dair ibare var.​
  • Corsair'in bu yazılıma hiçbir şekilde özen göstermemesi. Senelerdir bir adım ileri gidememiş program.​
  • İndirme linki olarak bilinen yerin çürümüş olması ve bunun Corsair'in umurunda bile olmaması.​
Benim gözlemlediğim artılar ve eksiler bunlar. Şimdi değerlendirme kısmında bu artılar ve eksilere daha detaylı değinip konuyu bitirelim.

>Değerlendirme<
Öncelikle yazılımın tasarımı gerçekten berbat. Yani Patriot SSD Toolbox'dan bile daha kötü bence. Ki yazılım hâlâ birinci sürümünde. 2.0 için hiç uğraşmamış bile Corsair. Yani Corsair gibi bir firmaya asla yakışmayacak bir yazılım. Diğer yazılımı İCUE mesela gayet iyi bir yazılımken bu SSD yazılımı neden bu kadar berbat hiç anlamadım. Corsair SSD pazarında tutunmak istiyorsa şu yazılımı oturup adamakıllı tekrar yapmalı. Hiç estetik durmuyor çünkü. Bir de o sadece üretici yazılımında gözükebilen değerleri üretici yazılımı olmasına rağmen göstermemesi gerçekten çok komik. :D Google'a bu yazılımı indirmek için arattığınız da 2013'ten kalma çalışmayan fosilleşmiş bir blog sayfası çıkması da cabası. Onun dışında TRIM ve OP ayarı için kullanılabilecek bir yazılım. O S.M.A.R.T kısmında ki saçmalık olmasa S.M.A.R.T kısmı da güzel ama yapacak bir şey yok işte. Disk klonlama hakkında bir bilgim olmadığından yorum yapamıyorum. Bana güven vermedi ama yine de bir artı olarak saydım.

Yazılıma puanım 4/10 olacak. Onu da TRIM ve OP ayarı kısmı bulunduğu için verdim. Yoksa asıl puanı bence 2/10 olurdu. Corsair'in bu konuda daha çok gelişmesi gerekiyor. Neyse umarım yazımı beğenmişsinizdir arkadaşlar. SSD yazılımlarının bu bölümünde Corsair SSD Toolbox'u inceledik ve artılarını eksilerini sizlere aktardık. Yazılım hakkında ki görüşlerinizi yorumlar kısmına yazarsanız sevinirim. Hepinize iyi günler diliyorum. :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arayüz çok acelece yapılmış aşırı kötü duruyor, ve bunun orijinal linkini bulmak biraz zor.
İşte hocam aratınca karşınıza taa 2013 yılından kalma bir sayfa çıkıyor. Bu gerçekten saçmalık. Adamların hiç umurunda bile değil yazılımları. Yazılımı yapamıyorsan SSD'de üretmeyeceksin. Bu kadar basit. Patriot SSD Toolbox'ın günahını aldık boşuna yani. :D
Arayüze bak Windows 98'de tasarlanmış sanki. Ayıp koskoca Corsair'sin sen.
Windows 98'de tasarlansa daha iyi hocam. :D Adamlar bir tane yazılım yapalım yeter kafasıyla yapmışlar. En son 2019'da güncelleme almış. Adamakıllı güncelleme gelmiyor yazılıma. Corsair'in ara sıra kafasına eserse geliyor sanırım güncelleme. :)
 
Hocam Patriot’un yazılımını inceler misiniz?
Zaten inceledim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı