Star Wars Jedi: Fallen Order incelemesi

Merhaba arkadaşlar. Bugünkü inceleme makalemde Star Wars Jedi: Fallen Order adlı oyunu inceleyeceğim.
Öncelikle bu benim ilk oyun incelemem olduğu için eksikleri olabilir. İnceleme konusundaki eksiklerimi de belirtirseniz sevinirim. Bu sayede ileride yapacağım incelemelerimde önerileriniz doğrultusunda değişiklikler yapacağım.

İnceleme birkaç farklı noktadan yapılacak. Bunlar sırasıyla hikaye, oynanış, grafikler, optimizasyon ve fiyat üzerine olacak. Hazırsanız hemen başlayalım.

Star Wars Jedi: Fallen Order, Star Wars temalı bir aksiyon-macera oyunu. Oynanış konusunda Sekiro ve Souls gibi oyunlara benzerlik gösteriyor. Oyunu gerçekten çok beğendim. Oyunun bazı sıkıntılı yanları olsa da gerçekten çok iyi.

Hikaye (9/10)
Oyunda eski Jedi Padawan olan Cal Kestis'i kontrol ediyoruz. Yanında ise BD-1 adlı bir robot bulunuyor.

Oyun Star Wars'un 3. filminden (Revenge of the Sith) 5 yıl sonrasında geçiyor.
Jedi Order darmadağın edildikten sonra Jedi kimliğimizi saklar şekilde yaşıyoruz. Derken kimliğimiz ortaya çıkıyor ve macera başlıyor. Bundan sonra gezegenler arasında dolaşıyoruz ve bir nesne peşinde koşuyoruz.
Hikayenin tam halini Spoiler içinde yazmak isterdim fakat 5000 karakter sınırına takıldığım için yazamadım. O yüzden paylaşamıyorum. Onun yerine hikayenin kısa bir özetini geçtim.

Açıkçası ben hiç Star Wars filmi izlemediğim halde hikayeyi beğendim. Gerçekten oyuncuyu içine çeken bir hikaye mevcut. Özellikle de ara sahneler oldukça iyi. Ben genellikle ara sahne izlemeyi sevmeyen bir insan olduğum halde ara sahnelere bayıldım.

Oynanış (8/10)
Oynanış konusunda Star Wars Jedi: Fallen Order, Sekiro benzeri mekanikler sunuyor. Bölüm tasarımları ise Souls ve Metroidvania tarzında yapılmış. Oyun boyunca birçok gezegende yolculuk yapmanız gerekiyor. Gezegene indiğinizde göreve dümdüz gitmiyorsunuz. Aynı Souls oyunlarındaki gibi farklı yolları izlemeniz gerekiyor.
Fakat zorluk olarak eğer zor seviyede oynamıyorsanız kesinlikle Sekiro ve Souls kadar zor değil. Ben bu tarz oyunlarda zorlanan biri olarak bu oyunu bitirirken neredeyse hiç zorlanmadım. Bu arada en düşük zorluk seviyesinde oynadığımı söylemeliyim. Bir üst zorluk seviyesinde bile ikide bir ölüyordum. Umarım benim bu tarz oyunlarda ne kadar kötü olduğumu anlatabilmişimdir.
Ayrıca oyunda bir miktar platform ve bulmaca da bulunuyor. Bulmaca çözmeyi fazla sevmediğim için zorlandığım bulmacaları YouTube'dan video izleyerek çözüyorum. Eğer siz de oyunu oynamak istiyorsanız fakat bulmaca çözmek istemiyorsanız YouTube'dan video izleyerek bulmacaları yapabilirsiniz.

Grafikler (8/10)
Oyunun grafikleri gayet iyi. Sadece bazı sahnelerdeki dokuların çözünürlüğü biraz düşük kalmış. Onun dışında gayet iyi.

Optimizasyon (7/10)
Maalesef oyunun optimizasyonu biraz sıkıntılı. Oyunda ara ara FPS düşüşleri yaşadım. Üstelik Ryzen 5 3600 ve GTX 1660 Super sisteme rağmen. O yüzden 7 puan verdim.

Fiyat (7/10)
Oyunun fiyatı klasik EA politikası yüzünden pahalı. Şu anda PC için 279 TL'ye satılıyor. Fakat eğer bir kereliğine oynayacaksanız bu parayı vermenize gerek yok. EA Play ile bu oyuna erişebiliyorsunuz. EA Play ise aylık 29 TL. Üstelik yine aylık 29 TL olan Xbox Game Pass for PC'de de EA Play bulunuyor. Yani sadece Game Pass alıp oyunu bitip kenara koyabilirsiniz. Bu sayede oyunu 29 TL'ye oynayıp bitirebilirsiniz.
Eğer oyunu oynadıktan sonra sık sık Meditation Training'e girecekseniz veya oyunu bitirdikten sonra da ara ara oyuna girecekseniz indirim bekleyip almanızı öneririm. Çünkü oyun 12 ile 15 saat arası bir sürede bitiyor. Ben zamanında bu oyun 399 TL iken almıştım fakat ben indirimde Deluxe sürümünü 187.60 TL'ye almıştım. Fakat ben oyunu bitirdikten sonra New Journey+ seçeneği ile ikinci kez başladım. Eğer siz tek seferliğine bitirip kenara koyacaksanız kesinlikle Game Pass alıp oynayın.

Oyuna verdiğim puan 10 üzerinden 8 oldu. Oyunun hem EA yüzünden pahalı olması hem de optimizasyon sorunu yüzünden bir miktar puan kırmak zorunda kaldım. Fakat optimizasyon ve fiyatı saymazsak oyunu gerçekten çok beğendim. Eğer optimizasyon sorunu olmasaydı benden 10 üzerinden 8.5 alacaktı. Eğer aksiyon-macera oyunlarından hoşlanıyorsanız ve Star Wars evrenine karşı bir nefretiniz yoksa bu oyunu tavsiye ederim.
 
Son düzenleme:
Güzel inceleme. Ben oyunu hem PS hem PC üzerinden en düşük ve bir yükseği zorlukta toplamda iki defa bitirdim. Bilgisayar olarak 8 GB RAM-R3 1200 AF-GTX 1050 Ti ile FPS düşmesi yaşamadım. Epic ayarlarda 40 45 civarı oynadım. Sizin FPS düşüşlerinizin kaynağı oyun olmayabilir.
 
Güzel inceleme, eline sağlık. Ancak örnek verirken verdiğin örnekten yola çıkarak karşılaştırma yapabilirsin. Yani Sekiro ve Star Wars oyununu bazı konseptlerde karşılaştırabilirsin, bölüm dizaynı olsun, oynanış olsun, bulmaca olsun. Ayrıca bulmaca derken, bazen incelemelerde öznel davranmamak gerekir. Bulmacayı her ne kadar sevmesenizde, bulmacalarin genel kafa yapısını anlatarak ve neden sevmediğinizi dile getirerek incelemenizi daha uzun tutabilir ve okuyucuya bilgide verebilirsiniz.
 
Güzel inceleme, eline sağlık. Ancak örnek verirken verdiğin örnekten yola çıkarak karşılaştırma yapabilirsin. Yani Sekiro ve Star Wars oyununu bazı konseptlerde karşılaştırabilirsin, bölüm dizaynı olsun, oynanış olsun, bulmaca olsun. Ayrıca bulmaca derken, bazen incelemelerde öznel davranmamak gerekir. Bulmacayı her ne kadar sevmeseniz de bulmacaların genel kafa yapısını anlatarak ve neden sevmediğinizi dile getirerek incelemenizi daha uzun tutabilir ve okuyucuya bilgide verebilirsiniz.
Bu benim ilk inceleme konum olduğu için bu tarz eksikler olabilir. Sonraki incelemelerimde önerilerinizi dikkate almaya çalışacağım, teşekkürler.

Bulmacaları sevmememin sebebi bir bulmacayı çözmek için uzun uzun düşünmek istememem. Yani oyunda normal bir şekilde ilerlerken bulmaca yüzünden ilerlemem yavaşlayabiliyor. Aslında oyunun süresinin uzaması için iyi olabiliyor fakat ben genel olarak bulmaca çözmek için düşünmekle uğraşmayı pek sevmiyorum.

Oyundaki bulmacalar da aslında zor değil. Yani biraz düşünme kabiliyetiniz varsa düşünüp kısa sürede geçebiliyorsunuz.

Dediğim gibi sonraki incelemelerimde önerilerinizi dikkate almaya çalışacağım. Önerileriniz için teşekkürler.
 
Bu benim ilk inceleme konum olduğu için bu tarz eksikler olabilir. Sonraki incelemelerimde önerilerinizi dikkate almaya çalışacağım, teşekkürler.

Bulmacaları sevmememin sebebi bir bulmacayı çözmek için uzun uzun düşünmek istememem. Yani oyunda normal bir şekilde ilerlerken bulmaca yüzünden ilerlemem yavaşlayabiliyor. Aslında oyunun süresinin uzaması için iyi olabiliyor fakat ben genel olarak bulmaca çözmek için düşünmekle uğraşmayı pek sevmiyorum.

Oyundaki bulmacalar da aslında zor değil. Yani biraz düşünme kabiliyetiniz varsa düşünüp kısa sürede geçebiliyorsunuz.

Dediğim gibi sonraki incelemelerimde önerilerinizi dikkate almaya çalışacağım. Önerileriniz için teşekkürler.

Bulmaca aslında inceleme için güzel bir detay bende çok sevmesemde incelememi uzatıp daha da detaylandırmama yarıyor, eğer inceleme konusunda yardım almak isterseniz Steam hesabimi verebilir incelemelerime bakabilirsiniz. Bende bir gazetecilik okuyan biri olarak inceleme yazmaktayım, bir şeyler öğretebilirsem insanlara ne mutlu bana.
 
Ellerinize sağlık hocam oldukça güzel bir inceleme olmuş. Oyun ise şahsen beğendiğim bir oyun. Özellikle SW konusunda bu tarz bir oyunu yıllardır görmemiştik. Sırf açık dünyada gezip çift ışın kılıcını açmak için uğraşmak bile keyifliydi. Amazon Prime ile 8 TL'ye kütüphanemize katmaksa daha efsaneydi bence. 😂
 

Geri
Yukarı