Steam'deki hata binlerce kişiyi mağdur etti

4Ames

Centipat
Katılım
22 Mart 2020
Mesajlar
28
19 Kasım 2019 tarihinde Türkiye saatiyle 02:00'da "parçalanmış ağ /shattered web" operasyonu ile ajanlar (karakterler) ve birçok silah skini oyuna eklenmişti. Dün yani 30 Mart 2020 tarihinde biteceği söylenen operasyon hala bitmedi. Sorun burada değil, asıl sorun dün normalde 10 TL'lik ajanların fiyatının 170, 20-30 TL'lik ajanların fiyatının 350, 50 TL'lik özel ajan Ava'nın ise 590 TL'ye kadar çıkmasıydı.

Ekran Görüntüsü (7).png


Görsel 1, kaynak: Konnichiwa (YouTube)
Şimdi daha detaylı bir şekilde anlatmak istiyorum:
Operasyon başladığından beri ajanların fiyatları hep sabitti çünkü ajanları bilet alıp aşamaları tamamlayarak kazanabiliyorduk ve bunu birçok kişi yapıyordu. Burada en değerli eşya üstat ajanlardı. Üstat ajanlar (özel ajan ava, doktor romanov - sabre, binbaşı ricksaw - nswc seal, ..) Steam topluluk pazarında ortalama 25-60 TL civarındaydı ve 100 yıldız (görevlerin yaklaşık 40-50'sini yaparak 4 üstat ajandan birini elde edebiliyorduk ve çok zaman alıyordu) ile elde edebiliyorduk. Sıralama.
Şöyleydi:
25.yıldız güzide ajanlar ( 1, 50 - 4 TL ) -> 50. yıldız sıra dışı ajanlar ( 3, 50 - 8 TL ) -> 75. yıldız üstün ajanlar ( 7 - 15 TL ) -> 100. yıldız üstat ajanlar ( 25 - 60 TL )
( Elimde bunların SS'i yok keşke çekseydim burada fiyatları daha düzgün kanıtlayabilirdim )
Bu fiyatları seyreden karakterler, dün saat 09:00 civarında fiyatları yavaş yavaş artmaya başlamıştı ( özel ajan ava 55 TL'den 70 TL'ye yükseldi ).
Ardından saat 09:50'de,

8e3e4221-7b57-4c9a-8101-328f2b01fb5e.jpg


Fiyatını gördü üstat ajanlar. Görsel 2, kaynak: Kendi SS'im.

Fiyatlar böyle hızlı bir şekilde artıyordu. Artmasının iki sebebi var:

1 - oyunda ki tek kadın karakter ve nadir bulunuyor,
2 - operasyon bitimine yaklaşık 15-18 saat kaldı.

HÂL böyle olunca millet hemen bu fiyatlardan almaya başladı. Çünkü 100 TL'ye alacak, artacağını hesap ettiği için ileride belki 300TL'den falan satacaktı. Gayet mantıklı aslında basit yoldan para katlama yolu. ama fiyatı arttıran oyuncular değildi.

Saat 12:00 civarlarında üstat ajanlar hâla artıyor ve inanılmaz fiyatlara çıkmıştı. Özel ajan ava, 300TL'yi görmüştü. Diğer üstat ajanlarda aynı şekilde artıyordu, romanov 80TL idi. Saat ilerledikçe fiyatlar artıyor hiç düşmüyordu satışlar aynı hızda devam ediyor millet diğer ajanları (üstün, sıra dışı ajanlar) hızlıca satın alıyordu. Sonuçta fiyatları uygundu ( 8 - 14 TL civarlarında). Millet KÂR etmek amacıyla böyle bir işe girişmişti.

Şunu da atlamayalım, sadece ajan fiyatları artıyordu mesela parçalanmış ağ kasası hep 4.50 - 6 TL civarlarındaydı, ajanlar artarken diğer itemler (kasa, sticker, silah skinleri ) gibi şeyler hep normal fiyatındaydı.

işte her şey saat 16:00'da başlıyordu. Dolandırıcı Steam kurbanlarını belirledi. Şimdi dolandırma zamanı ...

Saat 16:00'da Steam çok değişti sanki yavaşlıyordu, sanki çökmüştü. Hayır. Steam çökmedi. Steam pazarı adeta kilitledi.
Kimse bir şey satamıyor, ama satın alabiliyordu.
Ajan fiyatları görsel 1'de ki gibi artmıştı. Herkes seviniyordu çünkü millet Steam'e abanmıştı ve ajanları kimisi 10 TL'den alıp 300 TL'ye satmaya çalışıyordu, kimisi (özel ajan ava için) artmış fiyatı yani 200 TL'den alıp 500 TL'ye satmayı hayal ediyordu.
Ama kimse yeni aldığı veya daha önceden bulundurduğu eşyayı satamıyordu. Ama ne hikmettir ki millet -yeterince parası varsa- özel ajan Ava'yı veya diğer ajanları almaya çalıştığı zaman alabiliyordu.

Bu olay böyle 31 Mart saat 01:30'a kadar böyle devam etti. Ajan fiyatları artık bıçak fiyatlarına dayanmıştı ve herkes KÂR ettiğini zannediyordu (tabii ki ben de dahil).
Ama kimse satıp bıçak alacak parayı elde edemiyordu çünkü Steam pazarı kilitledi.

Peki satan kimlerdi? O 590'lı fiyatlara kimler satıyordu? Açıklayalım.

bunlar tamamıyla bizim düşüncelerimiz yani ortada kesin bir şey yok, ama bize hak vereceğinizi düşünüyoruz. Siz de kendi düşüncelerinizi yoruma mutlaka yazın.

Şimdi, Steam topluluk pazarında ki fiyatları hep alıcılar ve satıcılar belirler.
Mesela bir eşya ileride nadirleşecek durumdaysa ( bu operasyonda özel ajan ava gibi ) o eşya ileride pahalanır. Bir eşyanın miktarı azalırsa fiyat artar, miktar artarsa fiyat azalır ( örneğin awp safari ağı veya operasyondan örnek vermek gerekirse güzide ajanlar ).

Ama bu kez böyle olmadı. Aç gözlü gaben (2. tosuncuk), satılacak olan eşyalardan daha fazla komisyon almak maksadıyla kendisi pazara kendi ajanlarını soktu ve o ajanları kendisi satın aldı böylelikle oyuncuların akıllarına şu düşünceyi soktu: " Ulan bu ajan 100TL iken 3-4 defa satın alınmış ben bunu 60 TL'den alayım bunu sonra satarım pahalıdan " bunun ardından alıcılar (daha önce, fiyat artmamışken) 60-100TL'den alabilidiklerini aldılar ileride satmak için. Sonra piyasada ajan kalmadı tabii.
Sonra Steam satıcıların önünü kesti ve kimse bir şey satamadı (saat 16:00). 2. tosuncuk, kendi eşyalarını (ajanlarını) pazara sürdü ve fiyatlarını yavaş yavaş arttırmaya devam etti 400 > 450 > 500 > 550 ... Bu işten KÂR etmek isteyen adam da 400 TL iken satın aldı ajanı. Ajanları normalde hep 590 TL'den satarken, alıcıların almasını sağlamak ve bu işten komisyon kazanarak KÂR etmek isteyen Steam, arada bazı ajanları 508 TL fiyatından koyduğu da oldu. Sonuçta adam da şu düşünce uyandı " ben bunu 508'den alırım sonra satarım 600'e falan " sonuçta pazarda amaç KÂR etmek, kim istemez ki parasını katlamayı...
Mesela ben de bu tuzağa düştüm, 6 TL'lik sıra dışı ajanı 86 TL'den aldım (Steam'in kendi sattığı botlarından tabii o vakit haberimiz yok sonradan uyandık işe) ve 141 TL olduğu diye seviniyordum 😅.
Oysa ki satamıyorum ki eşyayı, anında 141 TL'ye SATA'yım da kurtulayım diyorum ama yok işte kilitledi pazarı bizim 2. tosuncuk. Sadece onun kendi botları satış yapabiliyor ve arada koyduğu düşük fiyatlı itemleri alıcılara yutturuyordu ucuz diye.
Şimdi 31 Mart saat 12:27 güncel fiyatları paylaşıyorum:

Ekran Görüntüsü (12).png


Yani olay bu. Steam, bizi temizinden bir şekilde dolandırdı. Arkada da bir delil bırakmadı bizim 2. tosuncuk:

Ekran Görüntüsü (13).png


Tam olarak bunu kastediyorum, yani bu özel ajan ava ve diğer tüm ajanlar dahil sanki tarihte hiçbir zaman 300-600 TL civarlarına çıkmamış gibi gösteriyor, istatistikleri dün gece durdurdu (yani ajan 550 TL iken istatistik hâla 81 TL olduğunu gösteriyordu - belki de oyuncuların sattığı en son fiyat 81 idi - olabilir ). Bu da, dünkü satıcıların Steam botu olduğunun kanıtıdır.

Bu kadar büyük bir şirketin yaptığı dolandırıcılığa bak, resmen yasal dolandırıcılık gibi bir şey, fiyatı arttırıp alıcılara aldırıp, sonra zarar ettirmek, çok zekice değil mi?

Okuduğunuz için teşekkürler sizin de bu konu hakkında düşünceleriniz varsa kesinlikle yorumlara yazın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kardeşim dün Steam çöktü. Ajanların fiyatı bugta kaldi, eğer sipariş kismina bassaydiniz görürdünüz fiyatını. Aynı fiyattan aldım dun gece ben.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Steam'in sahibi Valve'ın milyarlarca dolar yıllık geliri olmasını hesaba katarak başlığınızı görür görmez ciddiyetimi kaybettim. Sanırım minimum ciddiyetle okuyacağım. Valve'ın yaptığı karı ve kaliteli oyunları bildiğimizden dolayı Technopat Sosyal olarak bu küçük bug'u dolandırıcılık suçlamasına taşımanızı gülerek izliyoruz. 🤣 Valve o kadar para kazanmaktaki 2017'den sonra açıklayamıyorlar. Valve, Steam’in 2017 yılı boyunca elde ettiği geliri 4.3 milyar dolar olarak açıklamıştı. Üstelik bu rakama oyun içi satın almalar ve indirilebilir içerikler dahil değil. Erifler kazandığı parayı sayamıyor sen 3-5 kuruş dolandırıcılık suçlaması yapıyorsun. Zaten Steam Pazar'da satılan ürünlerden sadece komisyon alınıyor! Bu komisyon eşyanın fiyatına göre belirleniyor. Yani orda yazan fiyatın ortalama olarak %95'i eşyayı satan "kişi"ye gidiyor. Görünen o ki Steam'i mahallenin korsan CD satıcısı sandınız. Bu arada, Steam dolandırsa bunu kendi kendi sitesindeki grafiğinden anlayabilir miydiniz sanıyorsunuz? Steam'e 2. Tosuncuk dediğinize göre Steam'i Türk firması sandınız sanırım. Bu tamamen ayrı bir komedi.

Valve sever bir kişi olarak size hem gülüyorum hemde sinirleniyorum. Konunun "yanlış bilgilendirme" ile işaretlenmesi için raporlamış bulunmaktayım.

Konunun başlığı şu olmalı: Yılda milyarlarca dolar kazanan Valve'a ait Steam'i dolandırıcılıkla suçladık. Az kalsın Gaben Newell bizi para ile dövüyordu.
 
Son düzenleme:
Konuyu tamamen okumadım ama steam niye böyle bir işle uğraşsınki? Sonuçta alışverişte verdiğiniz para direkt karşı tarafa aktarılıyor, steam'in tek kârı 3-5 kuruş komisyon almak. O çökmenin yoğunluktan kaynaklı olduğunu düşünüyorum çünkü dün bannerlord çıktığında sepete dahi eklenmiyordu.
 
Yani dolandırmak biraz clickbait gibi oldu ama benim anlamadığım olay şu, çökseydi pazara bile giremezdik ama bir eşyayı alabiliyoruz ama satamıyoruz, mesela 9 TL'ye üstün ajan aldım sonra fiyatı 90 TL'ye çıktı, 86 TL'ye ajan aldım 141 TL'ye çıktı ama satamadım. Almaya çalıştığımda sıkıntı yok. Yani şimdi bu bilerek yapılmış bir olay değil mi? Milyarlarca dolar para kazanıyor olabilir ama sonuçta benim bir miktar param vardı ve şuan çöp oldu. Yaklaşık 75 TL falan. 75 TL ile başka şeyler alabilirdim. Sadece ben değil, diğer kişilerle de konuştum, kimisi 9 TL'ye almış 150 TL'den satmaya çalışmış satamamış, kimisi 1500 TL yatırıp Ava'dan 4-5 tane almış, 550 olunca satamamış. Şimdi o adam satsa, tanesi 60 TL'den 300 TL. Adamın 1200 TL'si gitti. Hepimizin amacı burada kâr etmekti ama böyle bir tuzağa düştük.

Ayrıca, Üstat Ajan Ava'yı 590 TL iken normal fiyatına (60 TL) satmaya çalıştığımda, işlem onaylandı gözüküyor, fakat listelemelere baktığımda benim satmaya çalıştığım eşya gözükmüyordu. Ayrı 2 hesaptan denedik aynı, bir tanıdığımız da düşük fiyattan koydu onunkiler de gözükmüyordu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı