Stock fanın devirsiz çalışması

Skorpi

Megapat
Fare ile PC yenileme yaptığımda veya Google'ye girdiğimde daha doğrusu bir program vs açtığımda stock fanin sesi yükselip alcaliyor. Sanki voltajinda bir sorun var diyorum ama nasıl anlarız? PSU 600W ondan oldugunu sanmıyorum, stock fanin fanini durdurunca ses vs ortadan kalkıyor. Sizce fan mi değişmeli yoksa daha farklı sorun mu var? PC arkadaşımın, su an bende format vs atmak için. @Recep Baltaş.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende de benzer bir şikayet vardı. Hatta az evvel bir şeyler denedim. İşlemci Ryzen 7 3700x ve Wraith Prism stok fanı ile kurulu. Sistem boşta iken bazen 40-50 derece bazen de 50-60 derece arası dalgalanma oluyor ve bu da fan hızında değişikliğine sebep olarak gürültü yapabiliyor. Asus Tuf x570 plus anakartın ayarlarını kurcaladım. Overclocktan pek anlamam ama mecburen denedim. Performans modunu Asus optimalden normale çektim fayda etmedi. Elle değiştirmeye çalıştım. D.O.C.P (XMP) açık bırakıp, 40.5x olan işlemci çarpanını otomatiğe aldım ve undervolt işlemi yaptım. vddcr cpu voltage kısmında manuel seçip 1.25 ve 1.30 volt gibi değerleri denedim. Bu işlem sıcaklık dalgalanmasını tam olarak durdurmadı ama aralığı aşağı çekti. 34-44 arası gidip geliyor. Bu aynı zamanda fan gürültüsünü de azalttı. Bu haliyle AIDA64 kararlılık testinde CPU 57 derece sıcaklık, 41x çarpan (4097.5 MHz) görüyor en fazla.

Demek istediğim, anakart hız aşırtma ayarlarına bir göz atın isterseniz.

Bende de benzer bir şikayet vardı. Hatta az evvel bir şeyler denedim. İşlemci Ryzen 7 3700X ve Wraith prism stok fanı ile kurulu. Sistem boşta iken bazen 40-50 derece bazen de 50-60 derece arası dalgalanma oluyor ve bu da fan hızında değişikliğine sebep olarak gürültü yapabiliyor. ASUS TUF X570 PLUS anakartın ayarlarını kurcaladım. Overclocktan pek anlamam ama mecburen denedim. Performans modunu ASUS optimalden normale çektim fayda etmedi. Elle değiştirmeye çalıştım. D. O.C. P (XMP) açık bırakıp, 40.5X olan işlemci çarpanını otomatiğe aldım ve undervolt işlemi yaptım. Vddcr CPU voltage kısmında manuel seçip 1.25 ve 1.30 Volt gibi değerleri denedim. Bu işlem sıcaklık dalgalanmasını tam olarak durdurmadı ama aralığı aşağı çekti. 34-44 arası gidip geliyor. Bu aynı zamanda fan gürültüsünü de azalttı. Bu haliyle AIDA64 kararlılık testinde CPU 57 derece sıcaklık, 41X çarpan (4097.5 MHz) görüyor en fazla.

Demek istediğim, anakart hız aşırtma ayarlarına bir göz atın isterseniz.

0'Ladim anakartın ayarlarını yok Intel stock fan var.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı