İnceleme Stronghold Crusader - Strateji Dünyasının Klasikleşmiş Efsanesi

1738978960667.png

Stronghold Crusader: Strateji Dünyasının Klasikleşmiş Efsanesi!​

Hani deriz ya bazen "Artık hiçbir şeyin tadı tuzu kalmadı, eskiler daha iyiydi." işte bu oyun tam olarak benim gözümde böyle oyunlardan biridir. Babacan bir strateji oyunudur ve bu konumuzda Stronghold Crusader'ı inceleyeceğiz. Daha önceki oyun inceleme konularıma gitmek için aşağıdaki ayracı kullanabilirsiniz. Yorumlarınız ve konuya gösterdiğiniz ilgi beni bu tarz konular yazmaya daha da teşvik ediyor. Bu yüzden her birinizin göndereceği bir mesaj, bırakacağı bir tepki benim için kıymetli.

Özellikle inceleme konularındaki eksiklerimi bana söylerseniz kendimi bu alanda daha da düzeltebilirim. Fazla uzatmadan konuya dönelim.

Yıllara meydan okuyan nostalji canavarı diyebiliriz. Kale kurmak, ordu yönetmek gibi oyun mekaniklerini seviyorsanız ve daha çok kaynak yönetimi oyunlarının stratejisinden hoşlanıyorsanız bu oyun tam size göre bir oyun. Tabii herkes her oyunu sevecek diye bir şey yok. Ben incelememi öznel görüşlerime dayandıracağım.

Gerçek zamanlı bir strateji oyunu olan bu oyun sizleri Ortaçağ'da bir kalenin lordu yaparak başlatıyor.

- Grafikler -​

Evet, 2002 yapımı bir oyun olmasından dolayı çok muazzam grafikleri olmayan bir oyun. Bu döneme baktığımızda eski grafiklere sahip bir oyun kendisi. Nostaljik grafikler sevenlerin hoşuna bile gidecektir. O eski 2D haritalar, kocaman çöl seması, düşmanlar kalenize saldırdığınızda kalenizin surlarının çatlaması, okçuların surlardan fırlattığı okların sesi ve havada süzülmesi... Çok betimledik sanırım. Eski de olsa bu grafikler ve atmosferin sizlere hissettirdikleri çoğu modern oyundan bile daha iyi gelebilir.

- Oynanış -​

Bu oyunun asıl yıldızı ve odaklanılması gereken noktası kesinlikle oynanışıdır arkadaşlar. Bu aşamada bizleri çeşitli mekanikler karşılayacak, oyunun başlangıcında kaynaklarımızı düzgün yönetmemiz, kalemizi düzgün inşa etmemiz ve halkımızı mutlu tutmamız gerekiyor. Halkın beslenme, barınma ve eğlence ihtiyacını karşıladığımızda üretim verimliliğimiz gibi çeşitli durumlarda da artış oluyor. Bu oyunda çoğu şeyi doğru veya doğruya yakın yapmak gerekiyor aksi takdirde bir düşmanla karşılaşıldığında hezimete uğrayabiliyoruz. Bu da klasik strateji deneyimini bizlere sunuyor.

Tüm bu ufak yönetimin ardında savunma yapmak da ayrı bir keyifli. Düşmanların size ne tür birlikler göndereceğini, nereden saldıracağını tahmin etmeniz ve ona göre strateji geliştirmeniz gerekiyor. Bir düşman saldırdığında okçularınızı surlara çıkarmak, diğer askerlerinizi düşman birliğine saldırtmak gibi çokça seçeneğimiz oluyor ve hepsi oynanış anlamında bir strateji severi tatmin edecek mekanikler. Bir düşman size saldırdığında sadece askerlerinizi değil, erzaklarınızı da yönetiyorsunuz. Düşmanın gerek farklı birlikler göndermesi, gerek farklı yerlerden saldırması oyuncuyu oyunda oldukça aktif ve dinç tutuyor.

Oyunda askerlerinizi nereye konuşlandıracağınız, düşmana nereden saldıracağınız, hatta birliğinizdeki asker tiplerine kadar savaş esnasında önemli. Okçularınızın, piyadelerinizin ve diğer birimlerinizin dengesini ve stratejisini iyi kurmanız gerek. Bu açıdan oyun bayağı sizi yoruyor ve kafayı kullandırtıyor.

Halk her şeyin temelini oluşturuyor. Halkı mutlu ve sakin tutmak için yiyecekten tutun vergi oranlarına kadar ayarlama yapılabiliyor. Dini yapıların etkisi de ilk oyuna nazaran çok büyük. Oyunda bir üretim zinciri mevcut. Bir ürünü üretmek için o ürünün hammaddesini de işlemeniz gerekiyor. Yani ekmek yapmak istiyorsanız önce buğday tarlası, sonra değirmen, sonra fırıncı yapılarını izlemeniz gerekiyor. Tabii tüm bu esnalarda da belirli zorluklar var. Çölün ortasında her yere buğday tarlası koyamayacağınız gibi, yükselti ve çöl ortamında su bulmanın zor olması gibi coğrafi şartlar da size zorluk katıyor.

1738982559958.png

- Multiplayer -​

Oyun multiplayer. Gerek arkadaşlarınızla müttefik olup, gerek arkadaşlarınızla savaşabilmeniz 2002 yılında çıkmış bir strateji oyununa göre güzel opsiyonlardan birisi. Ancak bu aşamada Hamachi ya da Gameranger'a ihtiyaç duymak kötü. Buradan puanımı kırıyorum. :)

- Sesler ve Müzikler -​

Oyunun sesleri ve müzikleri güzel. Askerlerin yaralanmasında, ölümünde çıkardığı sesler bir hayli gerçekçi. Ortam sesleri iyi hazırlanmış. Müzikler de çöl ortamını, Arap ve Ortadoğu coğrafyasını çok iyi tasvir ediyor. Nitekim oyunun geçtiği bölge. Aşağıdaki playlist üzerinden oyun müziklerini dinleyebilirsiniz:
Stronghold Crusader Müzikleri-

Kısaca:​

Eğer bu anlattıklarım kafanızda bir şeyler oluşturduysa ve oyun mekanikleri sizi kendine çektiyse kesinlikle deneyin derim. İlk başladığınızda komplike ve karışık bir oyun olacak, öğrenmeniz zor olacak. Daha önce strateji oyunu oynamadıysanız bununla başlamanızı önermem. Türden soğutabilir. Daha basit, daha yeni oyunlarla başlanılmasını öneririm. Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim.

Ayrıca size benden bir tavsiye: Ateşlere çok dikkat edin. :) Ateşli silahlar yüzünden yangın çıkıp ordunuz bir anda kül olabiliyor, koyduğunuz binalar yanabiliyor.

Profilimdeki karakter de aynı zamanda Stronghold Crusader'da bir karakter olan Wazir karakteridir. İyi Sosyaller.

indir.gif

Az önce uyarı affı konusuna bakıyordum. Profil fotoğrafınızda Wazir'i görünce heyecanlanıp profilinize girdim. Profilde en başta bu incelemeyi gördüğümde hiç düşünmeden tıkladım. Okurken keyif aldım. Genel olarak görüşlerinize katılıyorum. Multiplayer kısmında ekstra yazılımlara bağlı olmak üzücü olsa da GameRanger kullanımının kolay olması, bu durumun sinir bozucu hale gelmesini engelliyor. Müzikler ve ses efektleri güzel. Özellikle oyunun ortasında arkadan bir sesin "You are the greatest lord." demesi inanılmaz zevk veriyor. Müzikler arasında favorim "Warrior's Stronghold." Bu müzik 2:57'den itibaren muazzam bir hale geliyor. Oynarken çok zevk veriyor. Özellikle kuşatma ya da meydan muharebesi sırasında çok zevkli oluyor. Yazarken ağzım sulandı. Günlerdir oynamamak için kendimi zor tutuyordum. Şimdi oyuna dalmaya gidiyorum. Unutmadan: 2023 yılında Stronghold oyununun yeniden yapılmış sürümü (Stronghold: Definitive Edition) yayınlandı. Bu yıl Stronghold: Crusader Definitive Edition sürümünün de yayınlanacağı duyuruldu. Heyecanla 15 Temmuz'u bekliyorum. Umarım ertelenmez. Grafikteki yeniliklerden ziyade, "daha büyük haritalar" cümlesi beni benden aldı. Yıllardır hayalini kurarım. Hatta bir ara sırf daha büyük haritada oynayabilmek için oyunu kendim yapmaya yeltendim. Umarım harita boyutu konusunda tatmin edici gelişmeler olur.

Son olarak bu oyun strateji oyunlarına yeni başlayan biri için zor olur demişsiniz. Bu fikrinize katılmıyorum. Benim ilk strateji oyunumdur kendisi. Genel anlamda zorluk ayarı olmasa da rakiplerinizden daha avantajlı başlamanızı sağlayan seçenekler mevcut. Oyuna alışma sürecinde onları kullanmak işe yarar. Oyunun karmaşık bir yapısı olduğunu da düşünmüyorum. Hatta bana sorarsanız bu kadar sevilme sebeplerinden biri bu. Evet isterseniz detaya girebiliyorsunuz fakat yüzeysel oynayarak zevk almak da mümkün. Tabi bu kişiden kişiye değişir. Güzel bir inceleme olmuş. Emeğinize sağlık.

@IDaRKLoRD konuya katkınız ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Aslında oyunda belli başlı eksiklikler var ancak ufak şeyler olduğu için belirtmedim konuda. Mesela burada bir tanesinden bahsedeyim: Oyun Ortadoğu, Arabistan gibi bir coğrafyada geçmesine rağmen dini yapı olarak sadece şapel, kilise ve katedral yapabiliyor olmak. Cami gibi farklı yapılar ekleseler daha iyi olurmuş o coğrafi bölge için.

Definitive Edition'da gelmesi gereken şeylerden biri sizin de vurguladığınız gibi daha büyük haritalar, daha fazla senaryo bana göre. Grafikleri zaten biz seviyoruz, normal kalsa da oynarız. :)

Öncelikle oyun türünü fazla sevmesem de sonuna kadar okuduktan sonra oyuna bakasım geldi. Anlatımınız çok iyi olmuş. Bu akşam indirip oyunu deneyimleyeceğim. Ellerinize sağlık.

Geri
Yukarı