Süper PC 2009

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
E-posta kutumuza sizlerden gelen extreme sistem tavsiyesi istekleri ve yeni çıkan LGA 1366 mimarisinin de etkisiyle bu ay sizlere bir Süper PC rehberi hazırlama gereği duyduk. Kesenin ağzını sonuna kadar açmanıza hatta yırtmanıza neden olacak bu sistem sizi üç yıl boyunca başka bilgisayar parçası satın almaktan –bu süre içerisinde belinizi doğrultamayacağınız için- kurtaracaktır. Oyunların ayarlarını sonuna kadar “kökleyebilecek”, anti-aliasing, anistropic filtering, v-sync ve texture detail gibi ayarları artık eliniz korkmadan arttırabileceksiniz. Tüm bunların sonucunda görsel şöleni en üst seviyeye çıkararak gerçek oyun deneyimini yaşayabileceksiniz. Oyun firmalarının geliştirmek için senelerini harcadıkları (bkz. Görsel şölen S.T.A.L.K.E.R.- 6 Yıl) grafik harikalarından sizi mahrum bırakan sisteminizi değiştirmenin vakti çoktan geldi de geçiyor bile. Hazır değiştirmişken de en iyisini alayım diyorsanız sizi rehberimizi okumaya davet ediyoruz.

İşlemci
Intel Core i7 965 Extreme Edition 3.20 Ghz

Sistem tavsiyemize en önemli bileşenlerden biri olan işlemci ile başlıyoruz. Burada belki de birçoğunuz Core 2 Extreme ya da Core 2 Duo bir işlemci beklerken biz Core i7 ile (“Kor Ay Sevın” diye okunur) çıka geldik. Bunun tabii ki birçok nedeni var. Öncelikle geleceğe dönük bir sistem topluyoruz ve Core i7 da şu an piyasadaki en son mimari olma özelliğini taşıyor. Aslında burada AMD Phenom II model bir işlemci de görüyor olabilirdiniz fakat Phenom II’nin çıkmasına daha iki ay gibi bir süre olduğu için kendisi rehberimize yetişemedi. Nerde kalmıştık? Evet, Core i7 diyorduk, bu mimari beraberinde yeni bir soket yapısı olan LGA 1366’yı getiriyor ki bu eski mimarinin neredeyse iki katı daha fazla pin yani işlemci bacağı anlamına geliyor. Burada kafanız karışmasın, zira bu iki katı performans anlamına gelmiyor. Performans artışı LGA 775’e göre %20. Fakat bizim seçtiğimiz işlemci serinin şu an en üst işlemcisi ve dört adet 3.20 Ghz’lik çekirdekten oluşuyor. Beraberinde yeni komut setleri, dâhili bellek denetleyicisi ve QPI teknolojisini - eski FSB’nin yerini alan, işlemci ile kuzey köprüsü arasında çok daha hızlı iletişim sağlayan bağlantı- getiren Core i7, süper PC’niz için en şu an en doğru seçim.

Alternatif: Intel Core i7 940 2.93 Ghz

Anakart
Asus Rampage II Extreme

Tasarruf edeceğimizi bekliyorsanız hemen bu sayfaları kapatıp eski sayılarda yaptığımız fiyat/performans PC’si rehberine bakmalısınız. Burada en extreme bileşenlerden oluşan sistemi topluyoruz ve bu sistem için en uygun anakartın Rampage II Extreme olduğuna karar verdik. Bu tercihi tabii ki kartın adında “extreme” kelimesi geçtiği için yapmadık. Rampage II Extreme yeni mimari için üretilmiş en üst yonga seti olan X58 yonga setini taşıyor. Bunun yanında üç kanal bellek mimarisi ve hem nVidia Üç Yollu SLI hem de ATI CrossFireX desteği de kartın diğer özellikleri. Fakat tüm bu özellikler bir kenara, Ranpage II Extreme Asus’un kendine has bir ton özelliği ile birlikte geliyor. Anakart üzerinden doğrudan voltaj artırımı, doğrudan voltaj ölçümü yapabilmek için bağlantılar, Japon malı çok katmanlı polimer kapasitörler, kolay sistem yönetimi için donanım temelli OC yongası iROG, hatalı BIOS flash koruması, LED gösterge ve buraya sığmayacak daha birçok özellik. Tüm bu özellikler Rampage II Extreme’in süper PC’mizin temelini oluşturması için fazlasıyla yeterli.

Alternatif: Gigabyte GA-EX58-EXTREME

Bellek
OCZ 1600MHz DDR3 Platinum XTC Üç Kanal 6GB Kit (3x2 GB)

Süper PC’miz için şimdiye kadar seçtiğimiz bileşenler en son mimariyi temel alırken bellek konusunda da bu eğilime devam ederek üç kanallı bellekleri tercih ediyoruz. Yapılan testlere baktığımızda 3 GB’lık kitler ile 6 GB’lık kitler arasında bazı oyunlarda gözle görülür farklar olduğu ortaya çıkıyor. Yine ileriye dönük bir sistem yaptığımız için ileride 64 Bit işletim sistemi kullanacağınızı varsayıyoruz. Böylece bu bellekleri tam kapasite kullanabileceğinizi düşünüyoruz. Bundan da öte yeni çıkan oyunların bellek gereksinimi gittikçe artıyor. Ayrıca yine süper PC’mizde oyunların grafik ayarlarını en üst seviyeye çekeceğimiz için bellek kullanımı da en üst düzeye çıkacaktır. Bu gibi durumlarda takılmayı engellemek için yüksek bellek boyutu ve işlemci ile bellek arasında yüksek bir veri aktarım hızı (üç kanallı) gereklidir.

Alternatif: Corsair 1600MHz DDR3 Dominator Üç Kanal 6GB Kit (3x2 GB)

Ekran Kartı
Sapphire ATI Radeon HD 4870 X2

Süper PC’mizden oyunlarda en üst düzeyde görsellik istiyorsak ekran kartı konusunda da kesenin ağzını açmalıyız. Dünya’nın en hızlı ekran kartı olan HD 4870 X2 kurduğumuz sistem için doğru bir seçim olacaktır. Kartın üzerinde yer alan iki adet RV770 grafik yongası, GDDR5 2 GB bellek ve PCI Express 2.0 desteği sayesinde bu kart oyunlarda adeta şaha kalkıyor. Kartın bir artısı daha ise siz bu satırları okurken gerçekleşmiş olacak olan Stream desteği. AMD’nin bu yeni teknolojisi sayesinde kartın 2 teraflop işlem gücünü sadece oyun dışında daha birçok işlem için kullanabilecek olmanız. Örneğin bu teknoloji sayesinde video dönüştürme işlemlerini yaklaşık 20 kat daha hızlı yapabileceksiniz. Şifre kırma işlemleri ise (!) yaklaşık 200 kat daha hızlı olabilecek.

Alternatif: ZOTAC GeForce GTX 280 AMP Edition

Sabit Disk
OCZ 120 GB CORE V2 SATA II SSD FLASH

“DVD’den Sabit Diske” Recep Baltaş olarak burada da sizleri şaşırtarak klasik sabit disklerin aksine SSD disk öneriyorum. Öncelikle SSD disk önermedeki en büyük nedenin bu disklerin erişim sürelerinin çok düşük olmasından kaynaklandığını belirtmek istiyorum. Mekanik disklerde diskin erişim süresi 10 milisaniyenin (ms) üstünde iken SSD’lerde bu rakam 0.3 milisaniye civarında kalıyor. Yine okuma ve yazma hızlarında da SSD’ler mekanik disklere çelme takıyorlar.170 MB okuma hızı olan bu disk sayesinde oyunlar en az iki kat daha hızlı yüklenecektir. 98 MB olan yazma hızı ise oyunlarınızı veya programlarınız kurarken zamandan fazlasıyla tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Sıkı durun zira bu diskin bir başka özelliğinden daha bahsedeceğiz. USB bağlantısı sayesinde bu diski harici bir sabit disk olarak da kullanabilirsiniz. Diskin içinde herhangi bir mekanik parça olmadığını ve flash bellek mantığı ile çalıştığını da belirtmeden geçmeyelim. Son olarak Windows 7 ile birlikte SSD disklerin altın çağını yaşayacağını ve sizin de bu çağdan çok karlı çıkacağınızı belirmek isteriz.

Alternatif: Western Digital VelociRaptor 300 GB 10.000 RPM 16MB SATA II

Güç Kaynağı
Thermaltake Toughpower 1500 Watt

Bu denli üst uç bileşenlerden sonra güç kaynağına şaşırmadığınızı gayet kolay anlayabiliyorum. Aslında içinde iki adet 750 Watt’lık bileşen yer alan bu ürün toplamda 1500 Watt güç sunabilmesi ile en aç sistemleri bile kolayca doyurabiliyor. Burada yine üstünde durmak istediğimiz bazı noktalar var. Zira bu güç kaynağı sunduğu güç çıkışından da öte birçok özelliği içinde barındırıyor. Dört adet 12V çıkış, çoklu ekran kartına sahip sistemler için 8 pin ve 6 pin PCI Express bağlantıları, sökülebilir kablolar, bağımsız voltaj devresi ile yük altında dahi kararlı çalışma, %87’ye varan yüksek verimlilik, 14 cm sessiz fan ve endüstriyel bileşenler bu özellikler arasında. Yine üç yollu SLI desteği için sertifika ve 120.000 saat çalışma ömrü de Toughpower’ın diğer özellikleri.

Alternatif: Enermax Galaxy 1000W DXX

Kasa
COOLER MASTER COSMOS S 1100

Bu kadar bileşeni koyacak büyük bir kasaya ihtiyaç duyacağınız su götürmez bir gerçek. Yine geleceğe dönük bir kasa diyoruz ve listemize Cooler Master Cosmos’un spor modelini ekliyoruz. Tamamen el ile monte edebileceğiniz kasanın yan kısmında büyük yapraklı ve sessiz çalışan 200 mm’lik bir fan bulunuyor. Su soğutma sistemine sahip sistemler için radyatör montajına da imkân veren kasanın güç kaynağı kısmı ise altta yer alıyor. Yine kasanın arka panelinde yer alan kablolama sistemi sayesinde kasa içi kablo salatasına son verebiliyorsunuz. Kasanın USB, Firewire, ses ve diğer bağlantı noktalarının üst kısımda yer alması ise sizi bel fıtığından kurtarıyor. Yan paneli de şeffaf olan kasanın açma tuşu ise dokunmatik.

Alternatif: Thermaltake Armor VH6000BWS
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı