Sürü Psikolojisi

Akkuşlu

Centipat
Katılım
8 Temmuz 2020
Mesajlar
4.939
Makaleler
1
Çözümler
18
Yer
İstanbul
Arkadaşlar hepimiz az çok hayatın her yerinde ve özellikle sosyal medyada olan sürü psikolojisine tanık olmuşuzdur.

Örneğin: Sevilen veya büyük bir kitleye hitap eden insanlar, sayfalar veya herhangi bir kuruluş bir şeye tamamen 'öznel' bir şekilde eleştiri yapıyor ve çevresindeki herkes bir anda bu eleştiriyi tamamen doğru kabul ediyor ve ölümüne savunuyor. Bir diğer örnek olarak yine büyük bir kitleye hitap eden biri doğru veya yanlış kesin bir yargı ifade ediyor ve insanlar bunu sorgulamadan katılıyor, örneğin bunu farklı bir kişi dese kale dahi almazlar fakat o kişi toplumda öyle bir yargı oluşturuyor ki karşıdaki taraf bundan çok kötü bir şekilde etkilenebiliyor.

Size sorum insanları bu psikolojiye ne itiyor, ne oluyor da insanlar hiçbir şekilde düşünmeden bu gibi yargılara varabiliyor?
 
Bazen çok sevilen ve sayınlar insanlar mesele İbrahim ZDemir (örnek olsun diye yanlış anlamayın) bir fikiri savunuyor diyelim. Fikir yanlış olabilir, sonuçta o da insan. Sonra Sosyal'de mesela ben görüyorum o fikri ve İbrahim hocam dediyse doğrudur diyorum. Genelde böyle olur.
 
Bir olay tasarlamak, üstüne düşünüp kafa yormak, beyin zorlamak, akıl süzgecinden geçirerek etraflıca araştırma yapmak ve doğru/yanlışı ortaya çıkarmak herkesin yapabileceği bir süreç aşaması değil çünkü.

İnsanlar beyinlerini yönettirmeye, önüne konulan hazır düşünceye inanmayı, bir lider bularak ona tapmayı daha çok seviyor çünkü inanmak, düşünmekten çok daha kolaydır. Bu sebeple en mutlular, cahillerdir.

Çok şey bilen insan çoğu zaman çok mutlu olamaz. Gerçekler acıdır çünkü.
 
Araştırmak herkesin yapacağı ya da yapmaya zaman ayırmak isteyeceği bir şey değil. Haliyle insanlar bunu yapmak istemiyor ve yapan kişilerin fikirlerini, uzun zamanlar araştırdığı ve elde ettiği kendi fikriymiş gibi savunuyor.

Bundan sonraki kısım kısa sürede yaptığım bir gözlem sadece.
Kendisinden üstün biri gördüğünde insanlar ya o kişiyle yakın seviyede görünmek için ona katılırlar ya da o üstün kişinin üstünlüğünü tamamen kabul edip asla onu geçemeyeğini düşünüp rahatlamak için.
 
Doğası gereği insan topluluğun parçası olmak ister, mesela çoğumuz boş bir restoran yerine dolu olan bir restoranı tercih eder. Bunu hayatımızın her anında yaşıyoruz sadece düşünceler üzerine indirgenemez bu.
 

Geri
Yukarı