Sunucu ne işe yarıyor?

Makaleler
49
Sunucuyu araştırdım ama anlamadım. Ne işe yarıyor, hiç bilmiyorum.

Bir web sayfasını açık tutmak için geçerli bir şeymiş. Veri depolama gibi bir özelliği var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

İyi Sosyaller.

Bir web sayfasını açık tutmak için geçerli bir şeymiş. Veri depolama gibi bir özelliği var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

İyi sosyaller.

Sunucu sitenin durduğu hep açık bilgisayar.
verileri de depolar sen girince siteyi sana o gönderir.

İyi Sosyaller.
🖥️ Sunucu nedir?
Sunucu, internet üzerindeki içeriklere ulaşmamızı sağlayan özel bir bilgisayardır. 7/24 açık kalır ve başka bilgisayarlara (bizim gibi kullanıcıların telefon, tablet, PC’lerine) veri gönderir.

🌐 Web sayfası açık tutmakla ne alakası var?
Bir web sitesine girdiğinde (örneğin Technopat), aslında o sitenin verileri bir sunucuda tutuluyor. Senin tarayıcın da bu sunucuya bağlanıp sayfanın verilerini istiyor. Sunucu da “buyur” diyerek sana sitenin içeriğini gösteriyor. Yani, sunucu olmazsa web sitesi internette gösterilemez.

💾 Veri depolama özelliği var mı?
Kesinlikle evet! Sunucular sadece yayın yapmaz, aynı zamanda veri de depolar. Örneğin:

• Web sitelerinin yazılarını, resimlerini
  • Kullanıcı bilgilerini
  • Videoları, oyun dosyalarını
  • Kısacası dijital dünyaya dair ne varsa

hepsini kendi içinde saklar. Hatta bazı sunucular sadece veri depolamak için kullanılır (bunlara “veri sunucusu” denir). örneğin google drive'a bir dosya yüklediğinde google'ın sürekli açık duran bir bilgisayarına dosya yükleyip onu istediğin zaman indirebildiğini düşün

🔧 Özetle:

Sunucu, bilgileri saklayan ve isteyenlere internet üzerinden veren bir bilgisayardır.

İyi Sosyaller.

Sunucu, bir merkezdir hocam. İçinde olan hizmetin kullanabilir olması için 7/24 açık olması gerekir. Veri depolayanlara NAS veya veri tabanı sunucusu denir. Birkaç çeşit sunucu var ayrıca. Sadece web sunucusu yok.

Sunucu = Bilgisayar
Kabinlere yerleştirildiği için görünümü farklı genelde 1u ve 2u boyutunda oluyorlar. İçerisinde bilgisayarda olduğu gibi anakart ram işlemci(2 adet) bulunur. Psu(2 adet) bulunur. Yani bildiğin bilgisayar işte. İçerisine centos v.b işletim sistemleri kurularak web panellerinin kurulumları yapılır (cpanel&plesk gibi). Yada önce sanallaştırma yapılarak vds şeklinde satışda yapılabilir.

Geri
Yukarı