Suudi Arabistan GP

Geçen sene Verstappen'in kazanması bir anlam ifade etmiyor. Son yarış idi Mercedes güncelleme yapmayı çoktan bırakmıştı ve ayarlarda da yanlış yöne gitmişti. Ancak hızlı pistlerde Mercedes daha hızlı genel olarak. Pist hızlanmasaydı benim de favorim Red Bull olurdu.

Pirelli elindeki en yumuşak lastikleri bu pistte getirdi. Red Bull yumuşak lastikleri daha çok seviyor. Umarım lastik avantajını kullanır, Mercedes de lastiklerini daha uzun dayandırıyor.

Hamilton'un 7 şampiyonluğu var. Bu defa da şampiyon olursa tarihin en fazla şampiyon olan pilotu olacak. Şu an ki rekoru schumacher ile paylaşıyor. İstatistik olarak F1 tarihinin en başarılı pilotu lewis hamilton.

Yanlış bilmiyor muşum o zaman. S Sport'tan takip ediyordum birkaç sene önce.
 
Verstappen öyle bir kurnazlık yaparsa o da yapar. Burada Hamilton'un bir suçu yok. Ani frenleme nedeniyle de cezasında bir sorun yok. Telemetri verilerine bakılarak bu ceza verildi, verilerde ani fren yaptığı görülüyor. Verstappen'in kurnazlık yapması yasal, Hamilton'un mu kurnazlık yapması yasak olsun. Böyle bir şey olamaz.
Ver'in o virajı beklemesi stratejiydi çünkü virajlarda Ham'a hepinizinin izlerken göreceği üzere fark atıyordu.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Burada görüldüğü gibi, Ver fren yapıyor ancak başlarda Ham'de buna uygun olarak yavaşlıyor. İnatla da arkada kalmaya devam ediyor. Zaten pozisyon vermesi lazım ama Ham inatla arkada kalmaya devam ediyor. İki tarafta da burada bir anormallik var ama Ham geçmesi gerekmesine rağmen arkada kaldığı için böyle oldu.
 
Ver'in o virajı beklemesi stratejiydi çünkü virajlarda Ham'a hepinizinin izlerken göreceği üzere fark atıyordu.
Hamilton'un yaptığı da strateji bu kadar basit. Adama DRS almak için bu şekilde yavaşlarsan o da seni geçmez. O da kurnaz.
 
Geçmemesi saçmalık işte, Verstappen'in pozisyon verdiğini Ham'ın bilmesi gerekiyor.
Saçmalık değil, Verstappen'in strateji hamlesine o da stratejik hamle olarak cevap verdi. Verstappen'in ki strateji ise bu da strateji. Saçmalık olan her iki pilotun da buna yeltenmesi, Verstappen öyle yapmasaydı, Hamilton da böyle bir yol izlemezdi.
 
Saçmalık değil, Verstappen'in strateji hamlesine o da stratejik hamle olarak cevap verdi. Verstappen'in ki strateji ise bu da strateji. Saçmalık olan her iki pilotun da buna yeltenmesi, Verstappen öyle yapmasaydı, Hamilton da böyle bir yol izlemezdi.
Cezayı aldıktan sonra rahatça geçebileceği bir yeri beklemesi strateji ama Ham'ın arkada kalması bana göre değil. Asil tehlikeli sürüş burada Ham'dan dolayı. Böyle saçma bir kazayı rahat bir şekilde engelleyebilirdi ama o çarpmayı tercih etti.
 
Verstappene verilen 10 saniye cezasını saçma buluyorum, verilen ceza belli zaten adam sana pozisyon vermek için yavaşlıyor sen inatla arkasında kalmaya devam ediyorsun. Kurnazlık sonda belli zaten.
Yol verecek pilot kenara yanaşıp gaz kesmeli prosedüre göre, Verstappen ise yolun ortasında frene basarak duruyor arkasında rakibi varken. Prosedür dışı bir hareketi, çakallık yapıp DRS kazanmak için yaparsan ve rakibin de bunu yemezse senin arkanda kalıyor. O hareket tehlike yarattığı ve normal bir yavaşlama olmadığı (2.4G fren yapıyor bir anda) için yarış güvenliğini gereksiz yere tehlikeye atıyor. Ceza gelmesi çok normal. Ortada bir çakal var ama o Hamilton değil.

Böyle saçma bir kazayı rahat bir şekilde engelleyebilirdi ama o çarpmayı tercih etti.
Adam yarış dışı kalsa ya da pite girse şampiyonluğu komple kaybediyor. Nasıl çarpmayı tercih edebilir? Birkaç metre önünde bir araba yolun ortasında 2.4G ile kural dışı sert fren yaparsa çarparsın, bundan kaçış yok. Hamilton 0.1 saniye daha sola açılmasaydı komple ön kanadı kırılıp şampiyonluğu veriyordu. Hâlâ çarpmayı tercih etti diye yorumlar yapılıyor. İlkinde anlaşılmadıysa tekrarlayayım; Hamilton yarış dışı kalırsa, bir kaza sonucu ek bir pitstop yapmak zorunda kalırsa şampiyonluğu %95 Verstappen'e kaybediyor.
 
Son düzenleme:
Böyle saçma bir kazayı rahat bir şekilde engelleyebilirdi ama o çarpmayı tercih etti.
Ortada bilerek bir çarpma yok. Çarpışma sonucunda zarar görecek kişi doğrudan Hamilton, Hamilton yarış dışı kalsaydı direkt şampiyon Verstappen. Hamilton öndeki araca bilerek çarpıp nasıl kendi aracına zarar gelmeyeceğini tatmin etsin. Saçma sapan komplo teorilerini bırakın. Komplo teorisi burada görmek istemiyoruz.

Cezayı aldıktan sonra rahatça geçebileceği bir yeri beklemesi strateji ama Ham'ın arkada kalması bana göre değil. Asil tehlikeli sürüş burada Ham'dan dolayı.
Ne güzel ya adam yapınca strateji rakibi yapınca strateji değil tehlikeli sürüş. Ani fren yapan burada Verstappen, Hamilton değil.
 
Sen ciddi misin? Burada yaşanacak ciddi kaza ve ikisinin de yarış dışı kalması sadece Verstappen için üstünlük sağlardı. Kaldı ki o hızlarda aracın alacağı hasarı nasıl hesaplayabilir de kendisini nasıl avantajlı çıkarabilirdi?
F1 bu sezon çok kirli bir şeye dönüştü, bunlar beni pek şaşırtmıyor artık. Micheal Masi bu yıl takım farketmeksizin herkesi şaşırtan ilginç kararlar verdi. Bence Masi istifa etmeli, sırf bunun bile F1'e tekrardan nefes aldıracağını düşünüyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı