Suyun kaldırma kuvveti nasıl anlaşılır?

canberk3123

Hectopat
Yer
konya
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, fizikte bu suyun kaldırma kuvveti konusunu ne kadar çalışırsam çalışayım anlamıyorum. Normalde derslerle aram iyidir hatta fizikte suyun kaldırma kuvveti dışında bu kadar sorun yaşadığım bir ders olmadı. YouTube'dan videolar dinledim, bir sürü kurallarını da biliyorum ama bir türlü mantığıma oturmuyor. Üniteyi ezbereyim ama soruları çözemiyorum. 3 test kitabı bitirdim temel şeyler dışında anlamadım. Ben bunu nasıl düzelteceğim?

Neyini anlamiyorsun?

Bunun nesini anlamiyorsun anlaminda degil de, tam olarak hangi kisim mantigina ters geliyor anlaminda soruyorum.

Merhaba. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde yüksek tonajlı gemiler ve insan yüzme biliyorsa eğer batmadan suda ilerleyebiliyor. Amerikan aksiyon filmlerinden birisinde orada oynayan film kahramanımız pratik zekasını o anda kullanıp suya batan arabasının araç lastiklerinin supaplarını açıp oradan çıkan basınçlı havayla doldurabildiği 4 ayrı balonla suyun içine batan arabasını bu sayede su (nehir) üzerine çıkarıp başarıyla kurtarmış oluyordu. Suyun kaldırma gücü bu film sahnelerinde çok güzel bir örnek verilip işlenmişti.

Herhangi bir cisim tahta parçası, starafor (kimyasal köpük), mantar, vb. sudan daha hafif (öz kütlesi olarak yani özgül yoğunluğu olarak) olduğunda batmadan suyun içinde bir kısmı kalacak (kısmen batarak) şekliyle yüzebilir, suyun içine batmamış olur. Burada suyun kaldırma kuvvetinin sadece cismin özgül ağırlığıyla direk ilgisi bulunur, o anki şekli, suya temas yüzeyi, ağırlık merkezi veya hacmi hiç önemli değildir.

Bir de suyun kaldırma kuvvetinin cismin özgül ağırlığı ne olursa olsun (sudan ağır bile olsa) normalde suya metal kütle olarak bırakıldığında hemen suya batacak olması durumunda bu durum biraz değişiyor, zaten bu özellikten (kaldırma kuvvetinden) dolayı büyük kütlelerdeki (ağırlıktaki) çok ağır tonajlı ve metal gemiler denizlerde batmadan kolayca yüzebiliyor. Yüzme şartı ağırlık merkezinin kaldırma kuvvetiyle moment oluşup iki yana dönerek batmaması için bu merkezin mümkün olduğunca aşağıya doğru kaydırılması sihrinde (veya batmamanın fiziğinde) yatıyor. Bu metal gemi Titanik gibi dev bir translantik olup da kazayla buz dağlarına çarpıp yara aldığında suların belli bir seviyeden daha çok alınmasıyla batma işlemi gerçekleşiyor.

Metal kütleli ağır gemiler ne kadar ağır olsalar bile sudaki geniş temas yüzeyleri (uçakların kanadı ve arka kuyruk kanatçıklarının oluşturduğu havanın, uçak motor veya pervanesiyle öne doğru çekilmesiyle oluşan yukarı doğru kaldırma kuvveti bileşimindeki gibi suda da gemilerde ayni prensip hava yerine su akışkanında gerçekleşmiş oluyor) ve ağırlık merkezleri ile kaldırma kuvvetinin uyumlu olmasında, kaldırma kuvvetinin düz ve yukarı (ağırlık merkezi üste doğru olursa momentle gemi yana kayabilir ve suyla dolup yine batabilir) (moment oluşup yana yatmadığında veya alabora olamadıklarında) olduğu konumlarında başarıyla suda yüzebilmiş ve alabora olup batmamış oluyorlar. Tüm olay sadece budur.

Bunu ilk defa bulan bilgin de iyi bildiğimiz üzere Arşimet idi, hamamdan yarı çıplak halde elinde hamam tasıyla fırlayıp (Buldum, buldum, euroka!, euroka!) şeklinde bağırıp suyun kaldırma kuvvetini keşfettiğini bütün dünyaya ilan ederek haykırabilmişti. Arşimet'in metal tası sudan daha ağırdı, suyla dolu olsa küvetin içine batması gerekiyordu, ama Arşimet suyun üzerinde onu suyla doldurmadan bir gemi gibi yüzdürebilmiş ve bunun kaldırma kuvveti olduğunu o anlarda anlayarak büyük buluşunu bütün dünyaya açıklamıştı. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Kanka bunda sorun yok benim sorunum tyt konusu olan kaldırma kuvveti,hacimle ilişkisi ve ötekileri.

Kanka bunda sorun yok benim sorunum tyt konusu olan kaldırma kuvveti,hacimle ilişkisi ve ötekileri.
Bak şimdi, sen aslında bu konunun metin olarak (teoride) aslını öğrenmişsen onunla ilgili soruları çözmek de çok büyük sorun olmasa gerek Canberk, demek ki konuyu çözebilecek kadar pekiştirme olmamış bazı açılardan. Değişik sorularla daha farklı kaynaklardan konuyla ilgili soruları çözmeye çalış, pes edersen kolay kaybedersin, pes etmemelisin. Soruların çözümü de bilimle ilgili olup onun sayısal bir uygulaması olduğundan önce konuyu ne kadar anladığını kendince soruştur ve konunun üzerine inatla gidip soruları öyle çözmeye çalış. Bizler üniversite sınavlarını nasıl kazandık, matematikte çok zorlanıp yapamayacağımıza kanaat getirip özel dersleri inatla hocalardan gerekirse bu konuda saat ücreti olarak büyük paralar ödeyerek almakla, bu konunun üzerine inatla giderek.

Çok hasta olanlar (ölüm döşeğindekiler) ve bu konuda iyileşme inancı olamayanlar çok kolay pes edenler daha kolay kaybediliyor, hastalığa daha kolay yenik düşüyorlar. Sen de azimli ol, iradeli ol ve inanıp kendine çok güvenerek "ben bu işi başarabilirim, başaracağım!" de ve sonuca kolayca ulaş. Bunun başka bir yolu yoktur, inanmak ve pes etmemek.

Biz Türk milleti olarak Kurtuluş Savaşını nasıl kazandık, kolayca pes etmeyerek silahsız, topsuz, tüfeksiz başka milletlere, devletlere göre çok yetersiz olan teçhizatlarla, ama çok büyük olan inançla bu savaşımızı yeniden var olmayı böyle kazandık, özünü ve atalarını unutma, azmet ve kazan. Bunu yapabilmek için gereken güç damarlarındaki asil kanda zaten mevcuttur, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün yıllarca önce bizlere net olarak söylediği gibi. Kolay gelsin.

Hocam eyvallah haklısın sağ ol önerin için uygulamaya çalışacağım ama galiba sonda biraz gaza geldin.

suyun özkütlesi 1 dir özkütlesi 1 in altındaysa batarsın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…