Takılan her şeyi yakmaya çalışan PSU'ya ne yapılmalı?

Ark_Us

Megapat
Makaleler
1
Herkese merhaba.

Az kalsın bu PSU hard diski güzelce kızartacaktı ucu ucuna kurtardım; ne yazık ki ufakta olsa bir yanma gerçekleşti.
Neyse ki çok ciddi bir yanma olmamış olsa gerek ki HDD çalışıyor. Bu neden böyle oldu? Bu PSU eski bilgisayardan kalma bir PSU, ve yıllarca bu hard diski sorunsuz çalıştırmıştı şimdi ne oldu da hard disk yanmaya başladı?

Düzeneği şöyle anlatayım: SATA'dan USB çeviri aparat ile HDD PC'ye bağlı. HDD USB gücüyle çalışmadığı için PSU 12v çıkışına + ve - kabloları takarak aparatın ek güç beslemesine taktım.(kabloyu bir adaptörden kesip aldım; şu modem için kullanılan adaptörden)

Olay da şu şekilde gerçekleşti: İlk denememde HDD neredeyse yanıyordu ucu ucuna çekip kurtardım. Bu ilk denemede HDD zarar görmedi, kullandığım kablo çok ısındı dış plastiği neredeyse eriyecekti. 2. denemede(normalde denemeyecektim sonradan bir şans daha vermeye karar verdim) başka bir 12v çıkışa kabloyu takarak deneme yaptığımda bir sorun çıkmadı HDD sorunsuz çalıştı kablo da da herhangi bir ısınma da olmadı, ama PSU bağladığım kablo çok sağlıklı değildi bu yüzden söküp daha iyi bir bağlantı yapmaya karar verdim 3. deneme de bu sefer daha iyi bir bağlantı yaptım, ama PSU bu sefer HDD yakmayı başardı. HDD çıt sesini duyar duymaz elektiriği kestim, ne yazık ki bu sefer HDD yanık kokusu geldi çok ciddi bir yanık olmadı neyse ki ama bu sefer yandı.

Bu neden oldu? 2. bağlantımda bir sorun yokken 3. bağlantıda HDD neden yanmaya başladı?

Ek bilgi: Aparatın içini açtığımda SATA güç pinlerin birkaç tanesi birbirlerine lehimliydi. Bu yanma olayı bununla bir ilgisi olabilir mi?

HDD'ler 12v kanalından beslenmez ki? 5v kanalını kullanır HDD'ler. 12v kanalına bağlaman demek HDD'ye yanlış voltaj vermen demek.

Yanma olayı da bu yüzden olmuş olabilir gibi, 12v kanalının girişleri farklı iken bir HDD'yi 12v kanalına nasıl bağladın onu da merak ettim doğrusu.

Ha 5v olup da yanlış söylediysen, o halde PSU'nun ripple değerleri ve voltaj regülasyonu çok kötü demektir.

Hocam HDD üzeridneki etiketde hem 5V hem de 12v ile çalışabileceğini belirten ibare var başta bahsetmeyi unutmuş olabilirim 3.5 inç bir HDD bu.
Şu an 12v 1A ile çalıştırıyorum ama voltaj biraz yetersiz.

SATA güç kabloları 5V ve 12v olarak ayrılıyor diye biliyorum(ya da düz 5V veriyor olabilir)

@Ark_Us

Hayatımda hiçbir HDD'nin 12v kanalından beslenip de voltajın yetersiz kaldığına rastlamadım, 5v kanalı kullanılır HDD'ler için.

12v kanalından beslenen cihazlar işlemci ve ekran kartıdır, dolayısı ile onların girişleri de 4+4 ve 6+2 güç kabloları. SATA güç kabloları 5v için olan kablolar.

PSU modeli nedir?

Everse EPS-1400a( 2010 beri kullanılan PSU[tabi şuan boşta])
HDD etiketini de atıyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_20220224_143633.jpg
    109,5 KB · Görüntüleme: 38
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…