Tank motoru üretmek neden zordur?

Ilgaz Bey

Hectopat
Katılım
26 Mayıs 2018
Mesajlar
631
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
D5LzgJkW4AARcsP.jpg

Savaş koşulları amacıyla tasarlanmış bir motorun sürekli kök gaz çalışmaya mukavemetli olması gerekmektedir

Bunun için hem malzeme kalitesinin iyi olması, hem de daha kalın bir blok geometrisi dökmek gerekmektedir. Bu nedenle motor hem ağır olur, hem de malzeme kalitesinin son kademeye kadar geliştirilmesi gerekir.

Tank gövdesinde hacim kısıtlı olmasından dolayı V ya da W tipi motor gövdesi kullanılır. Örneğin MTU’nun ürettiği 1500 bg motor, V12 ve 27 litre hacimli bir motordur. Yani silindir başına yaklaşık olarak 2 litrelik bir hacim bulunmaktadır.

Piston kollarının ve pistonun karşılaşacağı termomekanik stresin limitleri açısından da oldukça fazla değerlere çıkılması sebebiyle ister istemez motorun mukavemet özellikleriyle tekrar yüzleşmek zorunda kalırsınız.

Piston ve piston kollarını soğutması beklenen hidrolik sıvıya basınç uygulayacak yağ pompasından, blok boyunca ve silindir kafasını soğutacak su ceketlerinin dizaynına kadar bütün soğutma detaylarını hem termal test, hem de termal analiz yöntemleriyle doğrulamak gerekir.

Krank çıkışında net 1500 beygir gücünde maksimum güç vermesi beklenen bir motorun sahip olacağı parazitik kayıpların da düşük olmayacağı aşikardır.

550 beygir gücü CAT motorun kullanıldığı ASELSAN Korkut aracında, soğutma fanının en kötü durumda 100 beygir gücü kuvvet çektiğini dikkate alacak olursak, 1500 beygir gücü bir motorda ihtiyaç duyulacak fanın gücü göz korkutabilir. Konsept tasarımda genelde hava debisinin iki katına çıkarmak için fan gücü 8 kat artırılmalıdır. Bu durumda askeri araçlarda soğutma Ram Air katkısı kaybedilir.

Bu denli yüksek güç ihtiyaçlarında, piston ve krank milinin maruz kalacağı centrifugal stress sebebiyle çok geniş bir devir aralığı olmaz.

Buna turboşarjın efektif çalışma devir aralığı üzrindeki limitleri de eklenecek olursa, tasarlanacak olan turboşarjın optimizasyonu üzerinde seneler harcanır. Tasarlanacak olan turboşarj da standart bir turboşarj olmayacaktır.

En iyi ihtimalle çift turboşarj ve adjustable geometriye sahip preswirl edecek bıçaklar gerekmektedir. Intercooler alanından kazanılmak isteniyorsa emme mnifolduna entegre bir suyla soğutma sistemi de denenebilir.

Fakat sistem gereksinimlerini sağlamak oldukça zorlaşır. Bu sadece turboşarjın genel bir dış gereksinimlerinin sahip olması gereken kısımdır. İç performans kısmı ise başka bir uzmanlık alanına girmektedir.

Askeri standartlar gereği, motorun yükseklik sınırı olması sebebiyle dry-sump bir yağlama sistemi olacaktır. Yani motorun altında krank milinin dönüşüyle kısmen basınçlanabilen bir karter olmayacaktır.

Motorun geniş bir dış sıcaklık aralığında çalışması gerekmektedir. -45 dereceden 52 dereceye kadar oldukça geniş bir aralıkta sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi, her senaryo ve koşul için farklı uygulamaları da beraberinde getirir.

Dizel motor teknolojisinin geldiği son nokta olan ağır görev tank motorları, üretilmesi savunma sanayii için kritik ve fakat bizim gibi hiç yoktan başlayanlar için oldukça meydan okuyucudur.

Kaynak: tankterra1
İlgilisi olanlara öneririm çok donanımlı bir sayfa.
 
Kaynak sahibi arkadaşın da bir kaynağı var galiba :)

 
Son düzenleme:
Bu zamanlarda elini sallasan patent sorunu ile karşılaşıyorsun. Çakışma olan bir tasarım veya parça için lisans alınabiliyor ama bu sefer de başka ülkelere satışını engelleyebiliyorlar. Zorluklardan birinin de bu olduğunu düşünüyorum.
Sovyet motoru ve Avrupa motoru tasarımı kendini çok belli ediyor. Sallıyorum; düz yapsak slav teknoloji oluyor, yan yapsak Avrupa teknolojisi oluyor, uzun yapsak Amerikan teknolojisi oluyor. Biri bir şey bulmak istiyorsa zaten illa birisine denk getirecektir. Bundan ayrı olarak Altay tankı gelecek ambargolara takılmasın diye tank palet fabrikasını sattılar projeyi BMC firmasına verdiler. Altay'a bir çivi çakmayan firma seri üretime başlayacak (Haksızlık ama yapacak bir şey yok). Tank palet fabrikasını millet çok dillendirdi ama içinde göbekli 7/24 yatan ayılardan başka kimse yoktu. Altay'ın motoru hangi motoru temel alarak geliştiriliyor bilmiyorum ama Alman MTU motor olmaması daha iyi oldu bence. Çünkü Alman motorlarının bakımı masraflı ve zor. Ukrayna 6TD3 üzerinden geliştirme yaparak 5000 tork üreten bir motor yapılırsa hem hafif hemde bakımı kolay bir motor yapmış oluruz. 6TD3 1500 HP güç veriyor ama 3000 tork üretiyor. MTU motor 5000 tork üretiyor. Ukrayna bize motor fabrikasını satmayı teklif etti ama almadılar. Gerekte yoktu zaten BMC ile yürüyüp geliştirmek ve katmanlı mühendis yetiştirmek daha mantıklı. Çok para harcayarak mühendis devşirdiler bakalım nasıl olacak, ne olacak. Hayırlısı olsun. Altay üretilebilirse eğer çok büyük popülerlik ve stratejik güç sağlar. Ben konuyu saptırdım başka yere çektim ama artık neyse yazdık silmeyelim. :)
Kaynak sahibi arkadaşında bir kaynağı var galiba :)

O kadar detaya hiçbir konuyu açamayız. :) Ben gördüğümü alıp paylaştım sonuna da kaynağı yazdım.
Bildiğim kadarıyla tank motorlarıyla helikopter motorlarının türü aynı turboşaft olmaları dolaysıyla.
Hayır ikisi de ayrı sistem. :) Turboşaft ve Turbojet motorun çekirdek yapısı aynıdır. Pervane takarsın turboprop olur, fan takarsın turbofan olur, sıkıştırıp arka taraftan atarsan itki gücü elde edersin turbojet olur. Hava motorları ile kara motorları tamamen farklı sistemdir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu Altay tankı yılan hikayesine döndü. Yaparlar da ben görürmüyüm bilmem
Bu proje tamamlanmış bir projedir. Yıllardır prototip olarak kaldı çünkü motor yoktu. Şimdi 3 şirket ile motor üretme şansımız var ve mühendis devşirmeye başladılar. Çok para ödüyoruz bu iş olacak sorun yok. Tankın topu alman malı ama bütün namlular alman, amerikan tankları bile alman topu kullanıyor. Elektronik ve zırh sistemini, döküm ve mühimmat her şeyi Türk şirketleri üretiyor zaten. Yılan hikayesi olsaydı imza atılmazdı. Bu hükumete güvenmek, yılana sarılmaktan farksız ama bu sefer işin içinde firmalar var o yüzden güvenebilirsin. 1.5 sene sonra tank üretime başlayacak.
Rusların türbin motorları çok iyi. Dizel yerine türbin kullanmak daha iyi olabilir, mühendislerimiz ne der bilmem.
Rusların eski teknolojileri bize zarar verir. Sovyetler motor ve tank konusunda Ukrayna sayesinde gelişti. Poroşenko Tayyibe al fabrikayı sana satalım dedi ama kabul etmedi belli ki mühendis devşirmişler yoksa bu fırsatı geri tepemezlerdi. Daha çok modern bir sistem üretecekler, Ukrayna'nın pistonlu motorları kadar bakımı kolay, alman motoru kadar güçlü olsun istiyorlar çünkü bu tankı pazara sürecekler işin içinde Katar'da var.
 

Geri
Yukarı