Tanrı insanları neden yarattı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Gencolar Hayalhanem adlı YouTube kanalına bakmanızı tavsiye ederim. Orada aradığınız çoğu cevabı bulabilirsiniz.
Konuyu açan arkadaş kadar kesif soruları sorabilen bir zihin için hayalhanem ya da sözler zamazingosu gibi grupların yaptığı içerikler masal anlatıcılığından öteye nadiren geçebiliyor maalesef. (bkz. Evrimi Bitiren Sözler Köşkü videosu ve Evrim Ağacı'nın Külli Cevabı) Gençler gerçekten soru soruyorlarsa ana kaynaklara bakmalı, yani Kur'an ve Kütüb-i Sitte yani Bugün Sünni İslam'ının kaynak olarak aldığı altı hadis kitabına. (Sahih-i Buhari, Sahih-i Müslim, Sünen-i Nesai, Sünen-i Tirmizi, Sünen-i Ebu Davud, Sünen-i İbn Mace) Çünkü Türkiye'de Müslüman olduğunu söyleyen güruhun aslında neredeyse hiç ama hiç yaşayıp haberdar olmadıkları İslam bizatihi kendi kaynaklarında kendini açık açık anlatırken, sağdaki soldaki şarlatanların anlattığı seçmelerle ancak sevgi pıtırcığı bir anlayış görülebilir. Gerçekliği sorgulayan, soruları ciddi ve büyük olan zaten bunun farkında lakin henüz nereden başlayacağını bilemeyen herhangi birisi için şarlatanları hedef göstermek pek doğrı gelmiyor bana. Gerçekten samimi olup merak eden açsın okusun, başkalarının filtreleyerek yazdığı kitapları değil direk ana kaynağı okusun. Hele şarlatanların yer yer filtreleyerek yer yer israiliyattan alarak yer yer de uydurarak anlatımını yaptığı hikaye videolarından uzak dursun. Tabi bu bir öneri, herkes kendi gideceği yolda, kendi yaşadığı hayatta kendi karar verir.
 
Konuyu açan arkadaş kadar kesif soruları sorabilen bir zihin için hayalhanem ya da sözler zamazingosu gibi grupların yaptığı içerikler masal anlatıcılığından öteye nadiren geçebiliyor maalesef. (Bkz. Evrimi Bitiren Sözler Köşkü videosu ve Evrim Ağacı'nın Külli Cevabı) gençler gerçekten soru soruyorlarsa ana kaynaklara bakmalı, yani kur'an ve kütüb-i sitte yani bugün sünni İslam'ının kaynak olarak aldığı altı hadis kitabına. (Sahih-i buhari, sahih-i müslim, sünen-i nesai, sünen-i tirmizi, sünen-i ebu davud, sünen-i ibn Mac'e) çünkü Türkiye'de müslüman olduğunu söyleyen güruhun aslında neredeyse hiç ama hiç yaşayıp haberdar olmadıkları İslam bizatihi kendi kaynaklarında kendini açık açık anlatırken, sağdaki soldaki şarlatanların anlattığı seçmelerle ancak sevgi pıtırcığı bir anlayış görülebilir. Gerçekliği sorgulayan, soruları ciddi ve büyük olan zaten bunun farkında lakin henüz nereden başlayacağını bilemeyen herhangi birisi için şarlatanları hedef göstermek pek doğrı gelmiyor bana. Gerçekten samimi olup merak eden açsın okusun, başkalarının filtreleyerek yazdığı kitapları değil direk ana kaynağı okusun. Hele şarlatanların yer yer filtreleyerek yer yer israiliyattan alarak yer yer de uydurarak anlatımını yaptığı hikaye videolarından uzak dursun. Tabi bu bir öneri, herkes kendi gideceği yolda, kendi yaşadığı hayatta kendi karar verir.

Kral, senin derdin İnternet'te denk geldiğin bir iki bilgiyle insanlara sataşmaktan başka bir şey değil. Ben din anlatan her kanalı izleyin demedim, farkındaysan özellikle bir kanal belirttim. Hayalhanem'de senin yazdığın kaynakları kullanmakta. Ben de bu kanalı izliyorum ve bir sıkıntı görmedim.

Bunun üzerine umarım insanlara ana kaynak diye ağlamaz ve o kaynaklara gidip kendin bakarsın.

Bir de neden herkes benim yazdığım mesajları alıp altına bir ton yazı yazıyor hala anlamış değilim. :)
 
Tanrı - eğer var ise - insanları neden yarattı? İnsanları imtihan etmek için yarattığı doğru ise, tanrı geleceği bilmiyor mu? Yani geleceği biliyorsa neden bizi sınasın?

Tanrı o kadar yüce bir varlık ise, neden hiçbir vasfı olmayan, yoktan var edemeyen, geleceği bilmeyen biz küçük insanların ona kulluk etmesine ihtiyaç duysun ki?

Neden durduk yere insanları yarattı? Ortada hiçbir şey yokken aniden aklına insanları yaratmak mı geldi? Bizi yaratmadan önce sonsuz boşlukta ne yapıyordu? Amacı insanları yaratıp kendini eğlendirmek miydi?

sizce sonucu belli bir sınavın yapılmasının amacı ne?

Neden? Neden? Neden? Bir cevabı olmalı.

Yoksa "tanrı" insanların bir yaratıcıya inanma ihtiyacından Doğan bir uydurmaca mıydı?

herkesi birbirine saygı duyarak, objektif olarak, seviyeli bir tartışmaya davet ediyorum.

Teşekkürler.

Tanrı kavramında amaçsız bir dünya olması muhtemel değil. Dini kitapları okuyunca 1-2 tane küsur bulman bile tanrı yazıtı olmadığının kanıtıdır. Gelismis bir ırkın deneyi bile olabilir, simülasyon da yaşıyor olabilirsin. Kafana takma hayatını yaşa.
 
Kral, senin derdin İnternet'te denk geldiğin bir iki bilgiyle insanlara sataşmaktan başka bir şey değil. Ben din anlatan her kanalı izleyin demedim, farkındaysan özellikle bir kanal belirttim. Hayalhanem'de senin yazdığın kaynakları kullanmakta. Ben de bu kanalı izliyorum ve bir sıkıntı görmedim.

Eğer Kur'an'ı açıp okumuş olsaydı "Bakara Suresi, 30. ayet: Hani Rabbin meleklere: "Muhakkak Ben, yeryüzünde bir halife var edeceğim" demişti. Onlar da: "Biz Seni şükrünle yüceltir ve (sürekli) takdis ederken, orada bozgunculuk çıkaracak ve kanlar akıtacak birini mi var edeceksin?" dediler. (Allah:) "Şüphesiz sizin bilmediğinizi Ben bilirim" dedi." ayetinden de anlaşıldığı üzere bu sorunun cevabını yalnızca Allah biliyor. Bunun üzerine umarım insanlara ana kaynak diye ağlamaz ve o kaynaklara gidip kendin bakarsın.

Bir de neden herkes benim yazdığım mesajları alıp altına bir ton yazı yazıyor hala anlamış değilim. :)
:)
Bu önyargı biraz aşırı oldu zannımca ama olsun neleri okuduğumu neleri okumadığımı her hangi birine kanıtlamakla gereksiz bir çabaya girerek kendimi de seni de yormayacağım. Lakin tek bir şeye değinmek istiyorum ve şunu bil ki yalnızca farklı bir bakış açısından bakmana sebep olma ümidiyle bunu söylüyorum; Bahsettiğin ayete dikkat edersen eğer Nefs taşımayan, emre itaat ile programlanmış bir bilgisayar gibi çalışan Meleklerin dahi "Orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?" sorusunu sormak suretiyle itaat etmek üzre programlandıkları tek tanrıyı sorguladığını fark edebilirsin. İnsan olarak bizler "irade" adını verdiğimiz bir olguya inanırız. İnanırız diyorum zira irade özünde epey karmaşık bir yapıya sahiptir, filozofların, bilginlerin irade konusunda epey çıkarımları olmakla birlikte iradenin bir ilizyon mu bir gerçek mi olduğu hakkında hala net bir sonuca varmak mümkün olmamıştır. Yine de burada İslam'ı baz alarak Cüz-i iradeye sahip biz "Adem Oğullarının", kendisine itaat etmekle programlanmış Meleklerin dahi tek tanrıya soru sorabiliyor olmasına dayanarak, tanrı ve ötesi hakkında soru sorması, muhakeme yapması gayet doğaldır. Üslübun maalesef biraz ukalaca, dolayısıyla şunları yazarken içimden zerre gelmeyerek yazdığımı bilmeni isterim. Seni cevap vermeye değer biri olarak görmüyor olsam da buna rağmen bahsettiğin "Hayalhanem" isimli, diğerlerinin aynısı şarlatan platformlarının sırf sen dedin diye başka insanları ağına düşürememesi için bu cevabı yazıyor ve ekliyorum. Bu ve benzeri oluşumların hiç birinden Kütüb-i Sitte'de bulunan saçma sapan, vahşet ve ahlaksızlık dolu, bugünün değerlerinin, ahlak yapısının kenarından dahi geçemeyecek kadar aşağıda kalmış hadisleri asla duyamazsınız. Halbuki bu tür hadisler de en az namaz,oruç,hac ve zekat ibadetlerinin nasıl yapılacağını Müslümanlara öğreten hadisler kadar sağlam rivayet zincirlerine sahiptir. Buna karşın bu arkadaşlar yalnızca sevgi pıtırcığı bir İslam'ı anlatır, bunun üzerinden pirim kasar, kitap basar, rahat yaşarlar. Son olarak ekleyeyim, 4 Yılım Yatılı Kur-an Kursunda geçti, Hafız oldum, sınava girdim belgemi aldım. Akabinde 4 Yıl İlahiyat Fakültesi maceram oldu. Sorgulama döneminde senin o önerdiğin arkadaşlar yüzünden çok çalkantılı dönemler atlatarak bir kaç yıl daha kaybettim. Bu saçmalıklar benden neredeyse bütün hayatımı aldı, en önemli zamanlarımı boşa harcamama sebep oldu. Büyük bir bedel ödettirdi bana. Lütfen karşıdakini tanımadan etmeden bu tip bir ön yargıda bir daha bulunma, gerçekten samimi bir şekilde rica ediyorum senden. Doğru değil, karşıdakine neler hissettirdiğini bilemezsin.
 
:)
Bu önyargı biraz aşırı oldu zannımca ama olsun neleri okuduğumu neleri okumadığımı her hangi birine kanıtlamakla gereksiz bir çabaya girerek kendimi de seni de yormayacağım. Lakin tek bir şeye değinmek istiyorum ve şunu bil ki yalnızca farklı bir bakış açısından bakmana sebep olma ümidiyle bunu söylüyorum; Bahsettiğin ayete dikkat edersen eğer Nefs taşımayan, emre itaat ile programlanmış bir bilgisayar gibi çalışan Meleklerin dahi "Orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?" sorusunu sormak suretiyle itaat etmek üzre programlandıkları tek tanrıyı sorguladığını fark edebilirsin. İnsan olarak bizler "irade" adını verdiğimiz bir olguya inanırız. İnanırız diyorum zira irade özünde epey karmaşık bir yapıya sahiptir, filozofların, bilginlerin irade konusunda epey çıkarımları olmakla birlikte iradenin bir ilizyon mu bir gerçek mi olduğu hakkında hala net bir sonuca varmak mümkün olmamıştır. Yine de burada İslam'ı baz alarak Cüz-i iradeye sahip biz "Adem Oğullarının", kendisine itaat etmekle programlanmış Meleklerin dahi tek tanrıya soru sorabiliyor olmasına dayanarak, tanrı ve ötesi hakkında soru sorması, muhakeme yapması gayet doğaldır. Üslübun maalesef biraz ukalaca, dolayısıyla şunları yazarken içimden zerre gelmeyerek yazdığımı bilmeni isterim. Seni cevap vermeye değer biri olarak görmüyor olsam da buna rağmen bahsettiğin "Hayalhanem" isimli, diğerlerinin aynısı şarlatan platformlarının sırf sen dedin diye başka insanları ağına düşürememesi için bu cevabı yazıyor ve ekliyorum. Bu ve benzeri oluşumların hiç birinden Kütüb-i Sitte'de bulunan saçma sapan, vahşet ve ahlaksızlık dolu, bugünün değerlerinin, ahlak yapısının kenarından dahi geçemeyecek kadar aşağıda kalmış hadisleri asla duyamazsınız. Halbuki bu tür hadisler de en az namaz,oruç,hac ve zekat ibadetlerinin nasıl yapılacağını Müslümanlara öğreten hadisler kadar sağlam rivayet zincirlerine sahiptir. Buna karşın bu arkadaşlar yalnızca sevgi pıtırcığı bir İslam'ı anlatır, bunun üzerinden pirim kasar, kitap basar, rahat yaşarlar. Son olarak ekleyeyim, 4 Yılım Yatılı Kur-an Kursunda geçti, Hafız oldum, sınava girdim belgemi aldım. Akabinde 4 Yıl İlahiyat Fakültesi maceram oldu. Sorgulama döneminde senin o önerdiğin arkadaşlar yüzünden çok çalkantılı dönemler atlatarak bir kaç yıl daha kaybettim. Bu saçmalıklar benden neredeyse bütün hayatımı aldı, en önemli zamanlarımı boşa harcamama sebep oldu. Büyük bir bedel ödettirdi bana. Lütfen karşıdakini tanımadan etmeden bu tip bir ön yargıda bir daha bulunma, gerçekten samimi bir şekilde rica ediyorum senden. Doğru değil, karşıdakine neler hissettirdiğini bilemezsin.
Mümkünse, o hadislerden bir tane örnek rica etsem.
 
Mümkünse, o hadislerden bir tane örnek rica etsem.
Bunun yerinin burası olduğunu zannetmiyorum, muhtemelen daha önce hiç denk gelmediniz yahut göz atmadınız, çünkü bir kaç tane bile biliyor olsaydınız burada paylaşmam için örnek istemezdiniz. Bu hadislerle alakalı çalışmalar yapıp insanları bilgilendirmeye çalışan bir zatı muhteremin vahşice katledildiğine de değinerek burada bu tip bir paylaşım yapıp kendimi riske atmayacağım, lütfen araştırınız ve okuyunuz internette dahi yeterince aramayla bir çoğuna erişebilirsiniz, şayet gerçekten samimi olarak ilgileniyorsanız müsait olduğum ve müsait olduğunuz bir gün e-posta üzerinden yazışabiliriz.
 
Bir sürü video mevcut ama ben böyle uzun bir tane atayım.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Bunun yerinin burası olduğunu zannetmiyorum, muhtemelen daha önce hiç denk gelmediniz yahut göz atmadınız, çünkü bir kaç tane bile biliyor olsaydınız burada paylaşmam için örnek istemezdiniz. Bu hadislerle alakalı çalışmalar yapıp insanları bilgilendirmeye çalışan bir zatı muhteremin vahşice katledildiğine de değinerek burada bu tip bir paylaşım yapıp kendimi riske atmayacağım, lütfen araştırınız ve okuyunuz internette dahi yeterince aramayla bir çoğuna erişebilirsiniz, şayet gerçekten samimi olarak ilgileniyorsanız müsait olduğum ve müsait olduğunuz bir gün e-posta üzerinden yazışabiliriz.
Kral, eğer bana sayfa bilgilerini verirsen ben bir şekilde bakmak isterim.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı