Tanrı insanları neden yarattı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Koskoca Tanrı minik insanlar yaratmamalıydı. Hani bir çocuk düşünün lego oynayan yok kale yapar yok bina yapar. Mantıksız geliyor bana. Sonsuz gücüm ve sonsuz iyiliğim olsa insan denilen doğası mükemmel derecede kötü ve iğrenç bir canlı olan insanı yaratamazdım/yaratmazdım. Teizm argümanları çok ama çok yetersiz. Sınav olayı diyorlar ama az önce dediğim çocuğun kendi kendine oynaması gibi tuhaf yani. Yahu düşünün 5 adet karıncaya özel 1 adet şehir yapıp en çok çalışkanlık edeni üşenmeden 7/24 gözlemleyip analiz edip üstüne çalışmayanları çakmakla yakar mıydınız? Bunu yapan insanı nasıl tanımlardınız? İnsanın bile yapması absürtken mükemmel Tanrı bunu yaparsa yani...
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Neden yarattı sorusuna cevap vermeyi deneyeceğim. Anlaşılması ve anlatması biraz zor olabilir. Kesin ve tek cevap olduğunu iddia etmemekle birlikte yanlış bir yaklaşım olmadığını umuyorum.

İnsan nedir, nasıl bir varlıktır? İnsan zor anlayabildiğimiz bir varlıktır. Kimimiz gerçekten çok güzel şeyleri hakeden, cennete layık varlıklar iken kimimiz ise cezayı hakederiz. Öyle şeyler yapan insanlar var ki kesinlikle yaptığının bedelini ödemeli, itiraz eden olmaz herhalde.
Peki, yıldız nasıl bir varlıktır? Maddiyatını tam olarak bilemesek de diyebiliriz ki "göklere layıktır".
"Suyun kıymeti nedir peki?" gibi daha pek çok varlığın durumuna bakabiliriz. Evet, nereye mi bağlamak istiyorum?

Eğer atomdur, elementtir, ettir, kemiktir, ruhtur; bildiğimiz bilmediğimiz pek çok maddeler sonucu insan oluşabiliyorsa, yıldızlar oluşabiliyorsa ve bunların hak ettiği yer gökyüzü ise dünya ise cennet ya da cehennem ise insanın var edilip hakettiği yere konmasında bir gariplik görüyor musunuz?

Bir de şu mantığa sahip olmanızı isterim. Ben tahmin edebileceğiniz gibi müslümanım, elhamdülillah. Allah'tan, Yaratıcı'dan, İlah'tan bahsediyoruz. Bir devlet başkanın bildiği her şeyi bilemezken, alanında uzman bir yazılımcının veya marangozun veya herhangi bir konuda bilgili birinin bildiklerini bilemezken, şuan benim yazdığım senin ise okuduğun cihazın tüm içeriğini, çalışma prensiplerini tamamen bilemezken; Tanrı'nın bildiği, yaptığı şeylerde de anlamadığımız, kavrayamadığımız, bilmediğimiz şeyler olması oldukça normaldir. Ve's Selam.
 
İslam'da Adem elmayı yediği için.
Kardeşim, Tanrı yoktan var etmiş seni, yanına bir de eş vermiş.
Senden bir tek şey istiyor; Elmayı yeme. E yeme kardeşim?
Ne güzel cennette takılacaktık şimdi.
Allahım vallahi bu mesaj güldürdü.
 
Normalde mesaj atmayı tercih etmeyecektim şubatın 5'ine kadar rastgele takılıyordum buralarda azcik. Şunu söyleyeyim, herkesin Allah'a ınanmak için kendince sebepleri var zaten. Benim de var inanmayanla tartışmaya girmem. Kolay gelsin size. Tartışmayın böyle ciddi konularda bir çözüme ulaşamazsınız adam olduğunu düşündüğü bir kanıtı yazar sen zittini söylersin adamin akli karisir sadece.
 
Allah var ve geleceği bilir. İnsanların kulluğuna asla ihtiyaç duymaz. Allah geleceği bilir. şeytan Hz Adem e secde etmedi şeytan insanları kötü yola çekmeye çalışır insanlar ise şeytana uyumayıp iman etmelidirler ki Hak dinde olmalı
 
Normalde mesaj atmayı tercih etmeyecektim şubatın 5'ine kadar rastgele takılıyordum buralarda azcik. Şunu söyleyeyim, herkesin Allah'a ınanmak için kendince sebepleri var zaten. Benim de var inanmayanla tartışmaya girmem. Kolay gelsin size. Tartışmayın böyle ciddi konularda bir çözüme ulaşamazsınız adam olduğunu düşündüğü bir kanıtı yazar sen zittini söylersin adamin akli karisir sadece.

Forumu bıraktım konunu favorilere eklemiştim. Zamanı gelince bakacağım.😅
Konuya gelirsek nasıl mutlu oluyorsanız öyle yapın. Ama kendinizi imtihan dünyasındayız diye zevklerden mahrum bırakmayın bence.
 
Kendisinin bilinmesini istedi. Bu kudreti, bu gücü bize göstermek istedi. Egosunu tatmin etmek için de diyebilirsiniz ama ben pek öyle düşünmüyorum. Ben inançlı bir birey olarak şahsi düşüncemi paylaşayım:

Tanrı, bu dünya hayatının sonunda ona inanmamız karşılığında güzel bir cennet bahşediyor. İnanmayıp kendi bildiğimizi okursak veya gayrimüslim takılırsak cehenneme gideceğimizi ima ediyor.

Tanrımız, yani Allah şöyle buyurmuştur. Ben kulumun zannı üzereyim. Ayet katmak gibi olmasın ama bunu açıklamak isterim. Yaratıcımızı nasıl bilirsek karşımıza öyle çıkar. Mesela benim için Allah, oldukça merhametli, cehennem ile bize blöf yaptığını ve her kulunu cennette koymak istediğini düşünüyorum. Tabii hak edenler cezasını yine çeksin.

Ben de 2-3 yıl öncesine kadar bu tür vesveselere girmişimdir. Ama çok araştırdım, mealler okudum, sohbetlere dahi katıldım. Ben yolumu bulduğumu düşünüyorum arkadaşlar. Bu yazıyı okuyanlara teşekkür ediyorum İyi Sosyaller.
 
Hocam öncellike Allah'a tanrı diye hitap etmişsin. Demekki bazı anti muhafazakar düşüncelere sahipsin saygı duyuyorum. Bunları bende araştırdım. Yine bu sorulara yanıt bulunacak bir din varsa, emin ol oda İslam'dır. Hristiyanlık 3 şey üzerine kuruludur; baba ( tanrı),oğul(Hz. İsa) ve kutsal ruh. Hristiyanlığa göre ilk başta her şeyden önce sevgi gelir. Yani onlara göre insan sevmeye göre yaratılmıştır. Hz. İsa hatta ve hatta ona ihanet edip onun yerini ifşa eden yehuda iskaryota bile sevgiyle yaklaşmıştır. Musevilikte ise çok saçma şeyler var. Onlara göre dünya sadece israiloğulları ( yahudiler ) üzerine kuruludur. Hz. Yehuda yahudilerin kurucusu sayılır. Hatta onlara göre insanlara zulum ettiği için değil sadece israiloğullarına zulum ettiği için Hz. Musa dönemindeki firavun helak edilmiştir. Kısaca özetlemeye çalıştım, bana göre bu konuda felsefi dinler özellikle konfüçyüsçülük daha mantıklı geliyor. Düşüncemi desteklemek içinde hristiyanlıkla alakalı birkaç şey bırakayım(tam ayet diyemiyorum çünkü incildeki çoğu şey ayet değil ) bırakayım;
Tanrı ise bizi sevdiğini şununla kanıtlıyor:
Biz daha günahkarken, mesih(Hz. İsa) bizim için öldü.

Yavrularım,
Sözle ve dille değil,
Eylemle ve.
İçtenlikle sevelim.-Yuhanna.
 
Öncelikle merhaba. Dünya tarihinde her bölgede bir çok inanç sistemi bulunur. Bu inanç sistemleri içerisinde bir çok tanrı ve tanrıça bulunur. Fakat hiç bir inanç içinde ana yaratıcılar tanrı değildir. Çoğu inanç evrim geçirerek buna da el atılmıştır. Bu yüzden günümüzde ki inançta tanrı değil yaratıcı kavramı vardır.

Yaratıcı Kimdir: Yaratıcı hiç bir şeye ihtiyaç duymayan, güç faktörünün biz yaşayan varlıklar içinde ifade edilemeyecek düzeyde olan ve bununla birlikte zeka ve mantık kabiliyeti bizlere göre tıpkı gücü gibi olan varlıktır. İnsan düşünleri yaratıcı düşüncesi ile bir olamaz. Neden olarak sorduğumuz sorular aslında çok saçma olmakla birlikte anlamsızdır. Buna örnek olarak ''karıncanın insan yapımı olan uçakları anlayıp algılaması'' gibidir. Bizim sorduğumuz sorular mantık isteyen ve arayan sorulardır. Fakat çoğu şeye yetmeyen zekamız bu konularda da sınırlıdır.

Yaratıcı Var Mı: Yaratıcı varlığı inanç sistemi üzerine bağlı kalmadan bilimsel olarak da var diyoruz. Hiç bir inanç ve anti inanç toplulukları yaratıcı yoktur demezler. Yaratıcı olarak görülecek temel noktalar vardır. Atomların birleşerek molekülleri oluşturması, onların birleşerek hücreleri oluşturmaları, hücrelerin maddeyi oluşturması ve bunların zamanla gelişip değişerek bilinci oluşturması. Bu süreç yaratıcı olan etkeni bize gösteren bilimsel konudur. Dinen olan süreçte yaratıcı çok net olmasa da, bilimsel olarak baktığımızda izlerini daha net görürüz. Bu etkiyi evrim, zaman, mekan, dış etken ve cisim terimlerinin bir araya gelmesi ile görebiliriz.

Yaratıcı İnsanı Neden Yarattı: Yaratıcının insanı yaratması bitkileri, taşları, suyu, ateşi, hayvanı ve havayı yaratması kadar normal bir şeydir. Buna özel bir anlam yüklemek insanın doğasında olan bir arayış sürecidir. Yani ''Neden her şeyi biliyorken bizi yarattı'' terimi bir arayış ve boşluk doldurmadır. Yaratıcı varlığın veya yaratıcı etkenin bizi oluşturması/yaratması bir sebebe bağlı olmadan yaptığı bir şeydir. Yani inanç sistemi burada bir çok cevap verecektir. Semaviler ve paganizm kültürü taşıyan her inanç buna bir cevap bulmuştur.

(Semavi)İnanca Dayalı Yaratılış Nedeni: İnsanlık boyut ve mekan taşıyan dünyaya cinni varlıkların ve imam iblisin testi ve halifeliğini yapmaları için yaratılmıştır. Cinni olan varlıklar kendi aralarında sürekli bir taşkınlık içinde olmaları yüzünden üst varlıkların onları düzeltme veya korkutma aracı olarak kullanılmasıdır. Üst varlıkların yaratıları cinni varlıkların dünya üzerinde sahip oldukları çoğu şeyin ellerinden alınması ve rütbelerinin düşürülmesi bunda etkili olmuştur. Böylece İnsan oğlu yer yüzünün hakimiyetini alarak yaratıcıya daha yakın olmaları sağlanmıştır.

(Metafizik)İnanca Dayalı Yaratılış Nedeni: Son büyük savaştan sonra Raziel cennete eklediği anıtta cennette olacak bir karışıklığın haberini vermiştir. Cennetin liderliğini yapan Samael cehenneme sürgün edildiğinde sancağını Azaziel'e bırakmıştır. Fakat yaratıcı Azaziel'in içindeki cinni duygularını gördüğü için onu sınamak için İnsanı (Adem) yaratmıştır. Onun içindeki büyüklük duygusu İnsanın yaratılması ile ortaya çıkmıştır ve sona olan (kıyamet) vakte kadar insanlarla sınanmaya mahkum edilmiştir. Eğer ki oğul, insan oğlu ile başa çıkabilir ve liderlik edebilirse zaafı yok olacak ve tekrar cennete kabul görecektir. Ve insanlar da cinniler ile birlikte yargılanıp Azaziel'in liderliğinde cennete yaşamlarına devam edecektir.

Yukarıda ki hikayenin devamında; Azaziel cinni olan duygularını bastıramadığı için kötülüğe yenik düşmüş ve kanatlarını kaybetmiştir. Ona biat eden 72 melek de onunla birlikte dünyaya düşmüştür. Böylece Demonlar İblis ile birlikte yaşamaya devam etmiştir. Bu olayların arkasında Neferler doğmuş ve Nuh'un tufanında yok olmuşlardır. Fakat 72 Demon'dan 31 tanesi sağı ve 31 tanesi sol yolu seçerek yaşamlarına devam edip kült inançları (Tanrı ve Tanrıçaları) oluşturmuşlardır.

Bilimsel olarak Yaratılış: Bilimsel olarak bir hikayeye gerek yok. Gözlerinizi kapattığınızda büyük patlamadan, dünyanın oluşum sürecine, moleküllerin balık olmalarına, balıkların sürüngen olmalarına ve en sonunda sürüngenlerin primatlardan farklı türlere evirilerek şuan biz insanların oluşmalarını düşünmeniz yeterli olacaktır. İllaki bir elin yardımı ile oluşmak olarak düşünmeyin. Bir taşın oluşumundan daha karmaşık yaşayan bir topluluğun oluşması gibi normaldir.

Anlam karmaşalarının olmaması için çok fazla terimlerle konuşmadım umarım bu kafanızda ki boşluğu veya soruları cevap olarak karşılar. Karşılamazsa mesajıma cevap yazarsanız görüp yardımcı olabilirim. Şuanda dünyanın en inatçı bilgisayarına format atmaya çalışıyorum ama başaramadım. O yüzden boş vaktim çok şu sıralarda. İyi günler herkese.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı