seriouspotato
Centipat
Daha fazla
Bana sormadılar sanırım bir yanlışlık olmuş ama-Dostum bunun sebebi aslında bizim meleklerden daha üstün bir varlık olmayı seçmemiz.
Bu konu hakkında yapılan bir açıklama şu şekilde; insanı bu dünyaya gelmeden önce yaratılmış ruhuna soruldu; sen melek mi olmak istersin yoksa melekten daha üstün bir yaratık mi? Bildiğin gibi meleklerin iradesi yoktur sadece tanrının söylediklerini yaparlar fakat insanların iradesi özgürdür ve özgür irade ile doğru yolu seçenler, iradesiz olan kişilerden daha üstün sayılır. Sen her ne kadar zihnimizden silinmiş olsa da melekten üstün bir varlık olmayı seçtin bundan dolayı da imtihana sokuldun.
Ben daha doğmadan cennete mi cehenneme mi gideceğim yazılıydı. Tanrının tayin ettiği kaderi değiştiremem. Dilediğini hidayete erdiren, dilediğini yanlış yola saptıran da tanrı. Benim tabiatım, ruhum, doğduğum dönem, aile yapım, genlerim her şeyim tanrı tarafından belirlendi.
Senin bilip bilmemenin bir önemi yok. Kaderi kabul ettiğiniz zaman özgür irade olmadığını da kabul etmeniz gerek. "Benim özgür iradem var binadan atlayabilirim" demek zaten sana çizilmiş olan kaderi yerine getirmektir. Çünkü tanrı senin oradan atlayacağını biliyor ve kaderini öyle yazmış, bunun dışına çıkamazsın, tanrı ne istiyorsa o olur. İnsanın istediği şeyin hiçbir önemi yok.Peki ben bir gökdelenin 50. katından atlayınca öleceğim belli mi? Bilim açısından belli, evet ölürüm. Peki bu binaya çıkıp atlama iradesi benim elimde mi? Tanrı atlayacağımı veya atlamayacağımı bilebilir. Ancak benim onun bildiğini bilmem mümkün değil. Dolayısıyla onun bildiklerinin benim iradem üzerinde etkisi yok. Binaya çıkıp çıkmamam, çıksam dahi atlamamam benim iradem.
Ben daha doğmadan cennete mi cehenneme mi gideceğim yazılıydı. Tanrının tayin ettiği kaderi değiştiremem. Dilediğini hidayete erdiren, dilediğini yanlış yola saptıran da tanrı. Benim tabiatım, ruhum, doğduğum dönem, aile yapım, genlerim her şeyim tanrı tarafından belirlendi.
Öyle bir olay olucaksa bunu yazan tanrıdır ve böyle bir olay olucağını zaten biliyordur. Her şekilde mantıksız.Dediklerinin hepsinde sonuna kadar haklısın kimse inkâr edemez zaten. Ama bana göre bardağın boş tarafından bakıyorsun biraz, doğru tanrı senin cennet ya da cehennem akıbetini şu an kesin olarak biliyor fakat belki şu an kesin olarak cennete gireceğin yazılı belki de cehenneme yazılı ismin ama günün birinde susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe su verip başını okşarsan bu tanrının o kadar hoşuna giderki tüm günahlarını silip seni her şeye rağmen cennetine alır? Tanrının sonsuz merhamet sahibi olduğu da 4 kutsal kitapta da anlatılır.
Tanrı senin seçimlerini seçmiyor. Evet aileni sen seçemiyorsun. Ama hangi ailede yaşarsan hangi koşulları yaşarsan yaşa yolun değişmiyor. Kaderin senin seçimlerinden yazılı çünkü. Mesela sen şu an fakirsin ve bu senin seçimin değil. Zengin bir ailede doğsan bile yapacağın seçimler değişmeyecek. İki farklı sınava da girsen ancak kendi bildiğin kadarını yapacaksın.Öyle bir olay olucaksa bunu yazan tanrıdır ve böyle bir olay olucağını zaten biliyordur. Her şekilde mantıksız.
Tanrı benim ne seçeceğimi biliyor. Bana bu seçimleri yaptıran da kendisi. Bana verdiği iradeyi yaratan tanrı olduğuna göre seçimleri yaptıran da o.Tanrı senin seçimlerini seçmiyor. Evet aileni sen seçemiyorsun. Ama hangi ailede yaşarsan hangi koşulları yaşarsan yaşa yolun değişmiyor. Kaderin senin seçimlerinden yazılı çünkü. Mesela sen şu an fakirsin ve bu senin seçimin değil. Zengin bir ailede doğsan bile yapacağın seçimler değişmeyecek. İki farklı sınava da girsen ancak kendi bildiğin kadarını yapacaksın.
Öyle bir olay olacaksa bunu yazan tanrıdır ve böyle bir olay olacağını zaten biliyordur. Her şekilde mantıksız.