Sen tokluğun kıymetini bil diye birileri açlıktan ölsün yani? Korkum olsa bunları söylüyor olmazdım. Ben aç olmasam bile aç insanın hakkını adil olmayan yaratıcıya karşı savunurum. Yaratıcı herkesten hesap sormayacak mı? Açlıktan, sefaletten ölen çocuğun da soracak hesabı var diyorum. Başka insanların kötü olması o çocuğun suçu değil. O topraklarda doğmak da genel olarak doğmak da onun tercihi değil. Kimi coğrafyalardaki insan yapımı kanunlar bu kitaplardan daha adil. İnsandan iyisini yapamayan yaratıcıya saygı duymak kişinin tercihi.
Birileri açlıktan ölmesin diye zaten insanlara o
paylaşmadıkları hatta
çöpe attıkları bir sürü yemek alma imkanları veriliyor. İnsanlara
paylaşsınlar diye verilen imkanlar ve yemekler
israf ediliyor! Dünya çapında Afrika'yı baştan sona defalarca doyurabilecek kadar fazla çöpe atılan yemekleri gördükten sonra bile açlıktan ölen insanlar için hâlâ Tanrıyı suçluyorsan bu gerçekten mantığa aykırı. Kendi beynine, aklına, zekasına ihanet eden bir tür olan insan; ve onun suçlarının, aptallıklarının, israflarının arkasını neden toplamıyor diye inanmadığın Tanrıya kızan sen.
İnsan insanı aç bırakıyor, Tanrı değil. Hesap sorman gereken kişiler dünyada. Sen var olduğuna inanmadığın bir varlıktan hesap sormaktan söz ediyorsun. Açlıktan ölen çocuğun soracağı hesap, öldüğü çoğrafyadaki başa gelen liderin ülkesini neden sattığıdır, neden sömürülmesine göz yumduğudur, neden paraları alıp kaçtığıdır, neden ülkesini batırdığıdır. Bu yalnızca tek bir neden. Daha bir çok neden sayılabilir. Normalde dünyada herkesin eşit şartlarda doğması beklenir. Coğrafyadan ötürü bu tarz sorunlar yaşanmasının sebebi savaş çığırtkanları, din tüccarları, yalancılar, sahtekarlar, ikiyüzlüler, dolandırıcılar ve bunlara oy verip başa getiren aptal insanlardır. Ben başından beri kutsal kitaplardan veya dinden bahsetmedim mesela. Ben doğrudan sana, tüm sefaletin insanların suçu olmasına rağmen Tanrıyı suçlayan sana tepki gösterdim çünkü yaptığın yanlış ve daha doğrusu gereksiz ve zaman kaybı. Benim arabamı yavaşlatıyor diye rüzgarı suçlamam, rüzgara küfür etmem ile aynı şey. Boş yere engel olamadığım bir şeye sövmek yerine, zekamı kullanıp arabanın aerodinamik yapısını geliştirebilirsem rüzgar sorunum kalmaz mesela, değil mi? Ufak bir metafor sadece.