Technopat Sosyal kurallarını seviyor musunuz?

Technopat kurallarını seviyor musunuz?

  • Evet

  • Hayır


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Dikkat ediyorum fakat gözümden kaçmış. Zaten cümlenin devamı alt satırdaydı ve alt satıra emoji koydum. Emoji nokta yerine geçiyormuş. Moderatöre bunu söylediğimde böyle dedi.

Eki Görüntüle 985843
Doğru; emoji, nokta yerine geçiyor. Siz noktayı alt satıra mı koyuyorsunuz? Hayır, o zaman emojiyi de koymayacaksınız.
 
Geçmişim yüzünden hayır. Arka arkaya 2 büyük ceza ile 3 ay uçtum.
Saat gibi işlemesi yüzünden de evet. Birkaç sinir olduğum üye uçmuştu zamanında.
 
8 yıldır buradaysam bunun sebebi Technopat'ı Technopat yapan kurallarıdır.

Kurallara uymak zor değil bu arada. Buyurun, normal üyeyken (Mayıs 2013 - şubat 2021) aldığım uyarılar:
Eki Görüntüle 985717

Gözünüzde büyütüyorsunuz. Eskiden olsa hiç dayanamazdınız herhalde. Yazım denetimi yoktu ve cezalar 1 günden başlıyordu.

Hocam ne yaptınız? Benimki sizden fazla. Türkçem iyi değildi, acaba ondan mı?
 
Bu biraz da kullanıcının web tarayıcısını nasıl kullandığına bağlı olarak değişiyor. Son zamanlarda forumun ''yardım arayan'' ve sorununa çözüm bulabilmek için üye olan kullanıcı sayısı da gayet iyi ve yüksekti. İstatistiğe döküldüğünde son durum nedir bilmiyorum yine de.

Yani insanların Türkçe kaynak arayışında tekel konumunda bile sayılabilir hatta sayılır bana göre Technopat.

Forumun bu kitleye ihtiyacını da sorgulamak gerekiyor. Sosyal medya olarak kullanan üyelere gerçekten ihtiyaç var mı? Bence yok.

Bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum. Moderatörlük dönemimde birkaç moderatör bazlı önerim olmuştu, yapmamaktan ziyade yapılamadığı söylendi. Çok detaya inmiyorum, görünüşe göre iş kurallarda bitiyor ne yazık ki.

Cevaplamak zorunda değilsiniz ama herhangi bir öneriniz var mı? Sadece sizin ağzınızdan da duymak isterim.

Sosyal medya olarak kullanan kitle dediğim genellikle vaktini buraya ayıranlar. Konu dışı kategorisini hiç sevmediğimi fırsat buldukça belirtirim. Donanım haber ya da belirli sohbet forumlarının ölmesi ile gelen kitlenin bulunduğu bir kategori. Ölen forumlar ya da belirli bir görüşe saygısı olmayan yeri kötüleştiren şeyleri onlar da buraya gelip uygulamaya çalışıyorlar. Neyse konumuz bu değil.

Bildiğim kadarıyla belirli sürelerde kişiler denetim yapılıyor. Atıyorum A adlı moderatör 3-6 saatleri arası foruma vakit ayırıyor. Bu vakitler tespit edilip, her moderatöre sadece raporları kontrol etmesi gibi bir görev verilebilir. Foruma ayırdıkları vaktin 1-2 saati sadece rapor okuma gibi yapılabilir. Yani biraz daha insanlara yardım etmeyi bırakıp, o vakitlerde sadece raporlara odaklanabilirler.

Bir şeyi yöneten kişilere aynı anda 2-3 tane farklı görev vermek pek verimli değil.

Konu açma sistemine uyarısı az olanlar ya da aktiflik durumuna göre otomatik konu açma getirilebilir. Bu tarafta hata yapanlar ise daha ağır cezalar alabilir. Konu açma olayı için moderasyon ekibine daha az yetkili farklı rolleri olan kişiler getirilebilir. Mesela ben İnternet araçları kategorisinde tarayıcı karşılaştırma konusu görmekten açıkcası bıktım. Bu kitle Konu dışına sırf mesaj kasma için konu açan genç arkadaşlardan farksızlar.

Bu Discord üzerinden üyelerin birbiri ile sidik yarıştırması konularına mesaj yazmayıp, tüm açıklamaları ''Yönetici'' olanlara bırakmaları gerektiğini düşünüyorum. Ben uslüplerini sevmediğimi belirtiyorum. Daha önceden bu tiplerle yaşadıkları sorunlar yüzünden beni onlardan biri gibi algılıyorlar. Ya da bu konulara mesaj yazdılar diye onlar ile alakası yoksa bile adam kayırma tarzı bir kafa yapısı oluşmaya başlıyor.

Ayrıca bu tartışmalar gereksiz uzuyor ve bence denetim tarafındaki aksamalara da sebep oluyor.
 
Bildiğim kadarıyla belirli sürelerde kişiler denetim yapılıyor. Atıyorum A adlı moderatör 3-6 saatleri arası foruma vakit ayırıyor. Bu vakitler tespit edilip, her moderatöre sadece raporları kontrol etmesi gibi bir görev verilebilir. Foruma ayırdıkları vaktin 1-2 saati sadece rapor okuma gibi yapılabilir.

Bir şeyi yöneten kişilere aynı anda 2-3 tane farklı görev vermek pek verimli değil.
Verimli olmadığı kesinlikle ortada. Ama bunun çözümü ne yeni moderatör almakta, ne de görevdeki aktif moderatörlerin denetim saatleriyle, işleyiş biçimleriyle oynamakta. Moderatör alımı ek bir gider kaynağı oluşturuyor. Oturmuş gelir-gider tablosu ile de oynamak mümkün değil.

''Şu moderatör raporlara baksın, şu da konulara baksın'' gibi sistemler de oturmuş vaziyette. Buna rağmen sonuç ortada.

İlginç olan, sanırım üst yönetim gidişattan memnun. Oturmuş olmasına karşın iyi işlemeyen bir sistem ile memnunlar sanırsam. Yine de dediğim gibi, moderatör bazlı öneriler işleme alınamıyor. Elde olan bir şey değil.
Konu açma sistemine uyarısı az olanlar ya da aktiflik durumuna göre otomatik konu açma getirilebilir. Bu tarafta hata yapanlar ise daha ağır cezalar alabilir. Konu açma olayı için moderasyon ekibine daha az yetkili farklı rolleri olan kişiler getirilebilir.
Bu birkaç kez gündeme gelmesine rağmen reddedildi. Yetki arttıkça, yetkili kullanıcıların denetlenmesi de bir o kadar zorlaşıyor gibi bir düşünce vardı en son. Örnek vermek gerekirse, pek de uzak olmayan tarihlerde bile yetkisini kötüye kullanan moderatörlere rastlamak mümkün. Hâlâ görevde olmalarına şaşıyorum sadece.

Giden bir moderatör yerine yenisini bulmak biraz zorlu bir iş, anlıyorum ama bu tutum onların sadece daha da özgür takılmalarına olanak sağlıyor. Bu duruma konu, rapor gibi detaylıca ilgilenilmesi gerekip ama ilgilenilmediği durumları da katabiliriz. Küçük bir sözlü uyarıda bitmemeli bazı şeyler.
 
Genel anlamda memnunum, kuralsız bir forumda az çok neler olduğunu gördüm. Başlıklar bile burası bir forum mu yoksa ilkokul sınıfı grubu mu dedirtiyor. Bu yüzden burayı daha çok seviyorum. Ama bazı kurallar cidden canımı sıkıyor. Bir keresinde bir konuda konu dışı bir şey yazmıştım ve ban yemiştim. O an öyle bir muhabbet döndü ve yazdım işte geleceği bilemezsin ki, bu yüzden insan ban yememeli. Ama genede burası diğer forumlara nazaran çok daha iyi ve derli toplu.
 

Geri
Yukarı