Technopat üyeleri hangi dine mensup?

Dininiz nedir?

• Oy verenlerin toplamı
    120
Böyle konular genellikle tartışma çıkarmak için açılıyor. “herkesin dini kendine, kimse kimseye karışmasın” deniyor ama bir kişi kendi görüşünü açıkça ifade edince, mesela “ben müslümanım” dediğinde, hemen kalkıp tek bir kişi üzerinden bütün bir dini kötüleyenler çıkıyor. Sözde herkes birbirinin inancına saygı duyuyor ama işine geldiğinde bu “saygı”, “siz zaten şöylesiniz, böylesiniz” noktasına dönüyor.

Mesela ben elhamdülillah Müslüman'ım ve diğer bütün inançlara da saygım var. Ama şimdi sırf bunu söylediğim için, İslam'a karşı nefreti olan bazıları burada gelip bana nefret kusacak. Sorsan hepsi çok “saygılı”. Saygı lafla değil, tavırla belli olur.

Böyle konular genellikle tartışma çıkarmak için açılıyor. “herkesin dini kendine, kimse kimseye karışmasın” deniyor ama bir kişi kendi görüşünü açıkça ifade edince, mesela “ben müslümanım” dediğinde, hemen kalkıp tek bir kişi üzerinden bütün bir dini kötüleyenler çıkıyor. Sözde herkes birbirinin inancına saygı duyuyor ama işine geldiğinde bu “saygı”, “siz zaten şöylesiniz, böylesiniz” noktasına dönüyor.

Mesela ben elhamdülillah Müslüman'ım ve diğer bütün inançlara da saygım var. Ama şimdi sırf bunu söylediğim için, İslam'a karşı nefreti olan bazıları burada gelip bana nefret kusacak. Sorsan hepsi çok “saygılı”. Saygı lafla değil, tavırla belli olur.

4080 tane mesajı olan bir üyenin açık açık islama hakaret ettiğinin SS'i var elimde mesela.

4000 mesaj atmış ama "saygı" kavramını ne ailesinden öğrenmiş ne de forumdan.

Ya da ezan Türkçe olsun diye insanlarla tartışan kişinin bu konuda dinsiz olduğunu öğrendim sözde din özgürlüğü vardır laiklikte ama dinsiz adam ezanın arapça olmasına karışıyor 🧐

4080 tane mesajı olan bir üyenin açık açık islama hakaret ettiğinin SS'i var elimde mesela.

Ya da ezan Türkçe olsun diye insanlarla tartışan kişinin bu konuda dinsiz olduğunu öğrendim sözde din özgürlüğü vardır laiklikte ama dinsiz adam ezanın arapça olmasına karışıyor 🧐
Bunların laiklik anlayışı İslam düşmanlığı.

Ne garip ki, insanlar birbirinin inanış veya seçimlerine hep karışır.

Ne garip ki, bağlı olduğu fikir eleştirilince önce kendini sonra da "birkaç kişinin hatası yüzünden geneli kötüleyemezsiniz" diyerek genel için takdis yolunu seçer.

Merak ediyorum. Hangi birkaç kötü?
Adam ben Müslüman'ım diyor, ama İslam'ı şartlarında kaç tanesi kendisinde var? Şehadet kelimesini de bayramdan bayrama oda namaza katılırsa tekrar ediyor.

Çok güzel bir benzetme var.
Müslüman, elinden ve dilinden zarar gelmeyendir.

Çok beğenmiştim. Ama etrafıma baktığımda bu iki özelliği barındıranı göremiyor. Aksine %99.99'un hem eli hem de dili ile çevresindeki zarar vereni görüyorum. Bu sadece Müslüman için değil, dindar olduğunu veya bir din inanış olarak gördüğü fikre bağnazların hepsinde var. Çok yakın zamanda hindular, sayısız Müslüman'ı katletti. Bu katl sonucunda ise şu an iktidar koltuğunda oturuyor.

Yahudiler, cidden toprak sebebi ile mi Filistin'i öldürüyor? Yoksa dinleri gereği mi? Birçoğunuz hatırlamaz, sinagog bombalaması oldu. Sessizce üstü kapatıldı. Sence İsrail kendi parmağı olmayan bir olayın üstünün kapatılmasına izin verir miydi?

Öncelikle kendini ve sonra o birkaç kötü örnek haricini takdis etmekten vaz geçin.

Yok öyle bir guruh. Çünkü gerçek bir örnek yok.
Dindar geçinen biri bugün için örnek biri olabilir. Ama yarını şüpheli. Eninde sonunda ötekileştirme yapacak. Ve kendisine - akaribine maddi çıkar sağlamak için kullanacak.

İslam'ın fikir veya coğrafik yayılımı, abbasi ve emevi zamanında oldu. Bunu da, peygamere ait has daireyi öldürerek yaptılar. Fikri ise, kendilerinin atadıkları din adamları adındakilere yazdırdıkları kitaplar (daha çok mezhep - fetva) ile yaydılar.

Daha da ilginci tüm dinlerin içinde çok uzun süre devam eden mezhep savaşlarıdır. Bugün o günleri konuşmak istediğinizde, her iki taraf da haklı. İçtihad farkı olduğu için, iki tarafda cennetliktir.
Bastı mührü verdi tapuyu şakıdak.

Al sana birbirini tekfir edenlere cennet tapusu.

Yahıdiler, Harun'un çocukları ile yönetiliyor. Musa'nın çocukları yok oldu gitti.
Hristiyan'lık, kendisine hıyanet edenlerin masalları ile oluşturulan mistizm ile devam ediyor.
Yani hepsinde ortak nokta bir mistizm. Sisli ve neticesi belli olmayan, muğlak ve süslü sözler ve gerçekliği şüpheli olan vaadler.

İnanmanızda sorun yok. Cidden sorunum yok.
Sorun şu. İnandığınız o mistizmi bana zulum aracı olarak kullanmanız ve sizin inandıklarınıza saygı göstermem ve biat etmem konusunda zulmunüz sadece.
Ben inandığınızı iddai ettiğiniz dini sizden çok daha iyi bilip okudum.

Ama siz, inandığınızı - bağlı olduğunuzu iddia ettiğiniz din için sadece üfürüklerden ibaret.

oku, oku, oku. İkra.

Birileri olayı laikliğe çekiyor. Evet o laik kelimesi ile de bu vatan da birçok kişi farklı sebepler ile kendi çıkarları için zulum yaptı.
Şu anki durum, onların size yaptığından daha da kötü.

Din ve ırk.

Bu iki bahane, birbirinizi öldürmek için kullanabileceğiniz en kolay araç.

Onbinlerce insan öldürüldü bu ülkede. Hem de ırkçılık ve birilerinin maddi - siyasi çıkar sebebi ile. Sayısız iktidarın beceriksizliği ile, o binlerce canı öldürenler serbest bırakılıyor.
Öldürülenlerin hepsi asker veya polis değil. Oran olarak sayısallaştırdığımızda, öğretmenler en fazla olanıdır.
Öğretmenler, öğretmenler öldürüldü bu ülke. Hala da öldürülüyorlar.
Sosyal hizmetler görevlileri öldürüldü. Okula - hastaneye - kışlaya servis yapan insanların evleri bombalandı.
Doktorlar öldürüldü din adına ırk adına.
Dünyanın her yerinde öldürülmeye de devam ediliyor.

Siz hala bir din bir ırk adına onları takdis etmeye, ötekileştirmeye devam ettiğiniz sürece, milyonlarca öğretmen doktor öldürülmeye devam edecektir.

Afferin sizin dininize de inanışınıza da.

Son düzenleme:

Ya da ezan Türkçe olsun diye insanlarla tartışan kişinin bu konuda dinsiz olduğunu öğrendim sözde din özgürlüğü vardır laiklikte ama dinsiz adam ezanın Arapça olmasına karışıyor 🧐

Zaten çoğunun amacı bu tarz konular üzerinden İslam'a saldırmak. Saçma sapan meseleleri bahane edip saldırmaya çalışıyorlar. Senin de dediğin gibi, biri çıkıyor “ezan Türkçe olsun” diyor. Kardeşim, niye Türkçe olsun diye soruyorum, “en azından ne anlatmak istediğini anlarız” cevabını veriyor. Gören de sanır ki orta çağda yaşıyoruz. Yıl olmuş 2025, ezanın anlamını öğrenmek isteyen biri için bu sadece bir dakikalık bir iş. Ama buna rağmen böyle bir talepte bulunmak bana göre fazlasıyla saçma.

Ayrıca ezan Türkçe olunca sanki namaz kılmayan herkes bir anda namaza başlayacak ya da Müslüman olacakmış gibi bir algı oluşturuluyor. Oysa mesele bu değil. Dediğim gibi, bazı insanlar kendini “müslümanım” diye kamufle edip aslında kilitli bir şekilde İslam'a saldırıyor. “ben bütün dinlere saygı duyuyorum, ben İslam'a da saygı duyuyorum” diyenlerin bir kısmı da, işin gerçeğinde İslam'a nefret kusmak için sadece doğru zamanı bekliyor.

Ne garip ki, insanlar birbirinin inanış veya seçimlerine hep karışır.

Ne garip ki, bağlı olduğu fikir eleştirilince önce kendini sonra da "birkaç kişinin hatası yüzünden geneli kötüleyemezsiniz" diyerek genel için takdis yolunu seçer.

Merak ediyorum. Hangi birkaç kötü?
Adam ben Müslüman'ım diyor, ama İslam'ı şartlarında kaç tanesi kendisinde var? Şehadet kelimesini de bayramdan bayrama oda namaza katılırsa tekrar ediyor.

Çok güzel bir benzetme var.
Müslüman, elinden ve dilinden zarar gelmeyendir.

Çok beğenmiştim. Ama etrafıma baktığımda bu iki özelliği barındıranı göremiyor. Aksine %99.99'un hem eli hem de dili ile çevresindeki zarar vereni görüyorum. Bu sadece Müslüman için değil, dindar olduğunu veya bir din inanış olarak gördüğü fikre bağnazların hepsinde var. Çok yakın zamanda hindular, sayısız Müslüman'ı katletti. Bu katl sonucunda ise şu an iktidar koltuğunda oturuyor.

Yahudiler, cidden toprak sebebi ile mi Filistin'i öldürüyor? Yoksa dinleri gereği mi? Birçoğunuz hatırlamaz, sinagog bombalaması oldu. Sessizce üstü kapatıldı. Sence İsrail kendi parmağı olmayan bir olayın üstünün kapatılmasına izin verir miydi?

Öncelikle kendini ve sonra o birkaç kötü örnek haricini takdis etmekten vaz geçin.

Yok öyle bir guruh. Çünkü gerçek bir örnek yok.
Dindar geçinen biri bugün için örnek biri olabilir. Ama yarını şüpheli. Eninde sonunda ötekileştirme yapacak. Ve kendisine - akaribine maddi çıkar sağlamak için kullanacak.

İslam'ın fikir veya coğrafik yayılımı, abbasi ve emevi zamanında oldu. Bunu da, peygamere ait has daireyi öldürerek yaptılar. Fikri ise, kendilerinin atadıkları din adamları adındakilere yazdırdıkları kitaplar (daha çok mezhep - fetva) ile yaydılar.

Daha da ilginci tüm dinlerin içinde çok uzun süre devam eden mezhep savaşlarıdır. Bugün o günleri konuşmak istediğinizde, her iki taraf da haklı. İçtihad farkı olduğu için, iki tarafda cennetliktir.
Bastı mührü verdi tapuyu şakıdak.

Al sana birbirini tekfir edenlere cennet tapusu.

Yahıdiler, Harun'un çocukları ile yönetiliyor. Musa'nın çocukları yok oldu gitti.
Hristiyan'lık, kendisine hıyanet edenlerin masalları ile oluşturulan mistizm ile devam ediyor.
Yani hepsinde ortak nokta bir mistizm. Sisli ve neticesi belli olmayan, muğlak ve süslü sözler ve gerçekliği şüpheli olan vaadler.

İnanmanızda sorun yok. Cidden sorunum yok.
Sorun şu. İnandığınız o mistizmi bana zulum aracı olarak kullanmanız ve sizin inandıklarınıza saygı göstermem ve biat etmem konusunda zulmunüz sadece.
Ben inandığınızı iddai ettiğiniz dini sizden çok daha iyi bilip okudum.

Ama siz, inandığınızı - bağlı olduğunuzu iddia ettiğiniz din için sadece üfürüklerden ibaret.

oku, oku, oku. İkra.

Birileri olayı laikliğe çekiyor. Evet o laik kelimesi ile de bu vatan da birçok kişi farklı sebepler ile kendi çıkarları için zulum yaptı.
Şu anki durum, onların size yaptığından daha da kötü.

Din ve ırk.

Bu iki bahane, birbirinizi öldürmek için kullanabileceğiniz en kolay araç.

Onbinlerce insan öldürüldü bu ülkede. Hem de ırkçılık ve birilerinin maddi - siyasi çıkar sebebi ile. Sayısız iktidarın beceriksizliği ile, o binlerce canı öldürenler serbest bırakılıyor.
Öldürülenlerin hepsi asker veya polis değil. Oran olarak sayısallaştırdığımızda, öğretmenler en fazla olanıdır.
Öğretmenler, öğretmenler öldürüldü bu ülke. Hala da öldürülüyorlar.
Sosyal hizmetler görevlileri öldürüldü. Okula - hastaneye - kışlaya servis yapan insanların evleri bombalandı.
Doktorlar öldürüldü din adına ırk adına.
Dünyanın her yerinde öldürülmeye de devam ediliyor.

Siz hala bir din bir ırk adına onları takdis etmeye, ötekileştirmeye devam ettiğiniz sürece, milyonlarca öğretmen doktor öldürülmeye devam edecektir.

Afferin sizin dininize de inanışınıza da.

Bu yazıda dile getirilen birçok şey, maalesef genelleme, öfke ve ideolojik bakışın ürettiği ciddi çarpıtmalardır. Öncelikle şunu netleştirelim: İslam, bir kişinin, bir grubun veya bir devletin yaptığı yanlışlarla ölçülemez. Bir Müslüman hata yapınca suçlu olan İslam değil, o kişidir. Tıpkı bir doktor hata yaptığında tıbbın suçlanmaması gibi.

“%99.99 eliyle ve diliyle zarar veriyor” gibi ifadeler bilimsel değil, tamamen kişisel kanaattir. Milyonlarca insan sessizce ibadetini yapıyor, kimseye zulmetmeden yaşıyor. Onları görmezden gelip sadece kötüyü örnek göstermek objektiflik değil, bilinçli seçiciliktir.

“Müslüman elinden ve dilinden zarar gelmeyendir” sözü doğrudur. Ama bu söz, Müslüman'ların tamamını suçlamak için değil, her Müslüman'ın kendini sorgulaması için söylenmiştir. Yanlış yapanlar üzerinden tüm bir inancı mahkûm etmek, adalet değil ideolojik yargıdır.

Hindistan'daki zulmü, Filistin'deki soykırımı, dünyanın başka yerlerindeki savaşları dine bağlamak da gerçeği saptırmaktır. Bunların arkasında din değil güç, politika, çıkar ve emperyalizm vardır. Aynı zulmü ateist rejimler de, Hristiyan adını kullanan devletler de, komünist yönetimler de yapmıştır. O halde sorun din değil, insanın kendisidir.

“Gerçek dindar yoktur” demek de başlı başına büyük bir iftiradır. Binlerce öğretmeni, doktoru, yardım görevlisini canı pahasına insanlara hizmet ederken görmezden gelip “hepsi çıkar için” demek, öfkenin konuştuğu yerdir, aklın değil.

Emevî–abbâsî dönemi gibi tarihsel meseleleri bağlamından koparıp “islam böyle yayıldı” demek de akademik dürüstlük değildir. Tarihte her medeniyetin karanlık dönemleri vardır. Roma'nın, Moğol'ların, haçlıların yaptığı zulümler de ortadadır. Hiç kimse bugün hristiyanlığı haçlı katliamlarıyla tanımlamıyorsa, İslam'ı da birkaç dönem üzerinden mahkûm edemez.

“Ben dininizi sizden iyi biliyorum” demek ise çoğu zaman bilgi değil, kibir göstergesidir. Okumak sadece metin görmek değil; bağlamı, usulü ve ilmi geleneği anlamaktır. Fetvaları, mezhepleri, içtihadı karikatürize etmek ilim değil, polemiktir.

Kimse sana inancını dayatma hakkına sahip değildir, buna katılıyorum. Ama sen de başkasının inancını toptan aşağılayarak özgürlük savunusu yapamazsın. Kul hakkı diyorsak bu da kul hakkıdır.

Son olarak şunu net söyleyeyim:

Din, zulmün sebebi değil; çoğu zaman zulme karşı tek ahlaki engeldir. Din adına işlenen suçlar vardır ama bu, dinin bizzat kendisini suçlu yapmaz. Suçu işleyen insandır.

Eleştirinin olduğu yerde hakaret, genelleme ve nefret dili olmamalıdır. Aksi halde bu, eleştiri değil ideolojik saldırı olur.

Genelleme, aktif icraatin sonucunda oluşur. Ve tüm dinlerin tarihlerini veya sokağa çıktığında insanların eylemlerinin sonucunda geldiğimiz durum da din tacirleri ile şu an ülke olarak iyi değiliz.

Bırak da azıcık kibrim olsun. Hiç olmazsa ben okuyorum ve gözlem yapabiliyorum.
Senin seçimlerin beni etkilemediği sürece, senin tercihlerini kötülemiyorum.
Ama dindar olduğunu söylemeyip, kendi dini hakkında okumadığınız bilmediğiniz konuları demogoji ile savunmaya çalışıyorsun.

Şu an sen ve senin gibi bağnazların seçimi ile, diğer herkesin hayatını zehir ediyorsunuz. Kendi hayatınızı da beraberinde.

Din-ler ahlak amaçlı çıkıyor. Bu doğru. Ama her dinin ilerlemesi yani mürid sayısı arttıkça diğer insanlar kendileri ile aynı dinde olmadığında ortaya savaş ve zulum çıkıyor. Bunu yine tutup birkaç kişinin kötü eyleminden dolayı... Diye başlayan saçma bir savunma ile yapma.
Buna sonuçları demogoji ile çarptırmak denir.
Hangi çağda bir din yükselişi oldu, ondan sonra insanlar genel olarak zulum gördü. Bu yahudiliğin ilk zamanında da oldu. Firavunların herbiri kendi dinin icat etti. Orta Asya da aynı şekilde.

Din kavramının başlangıç kısmında zulum olmasa da, ilerleyişinde insanlar diğerlerine zulum aracı olarak kullandı. Bu birkaç kötü örnek değil. Binlerce yıllık bir sonuç.

Kimsenin reel olarak dinini aşağılamadım. O din bahanesi ile ortaya çıkardığını nifakı dile getirdim. Cahilliğiniz ve bağnazlığınız herkese zarar veriyor.

Verdiğim zulumlerin hepsinde din ana temadır.
Hintlilerin Müslüman'ları öldürme sebebi dindir.
Yahudilerin saldırma sebebi dindir.
Tarihsel savaşların büyük kısmı dindir. Tuz ve su savaşları bile bu kadar ölümle sonuçlanmamıştır.

Evet din ile ortaya çıkan her akımın sonunda genel olarak nifak ve öldürme otaya çıkmıştır ve çıkmaya devam ediyor.

Benim dini seçimime karışmadığınızı iddia ediyorsunuz ama ortada bir gerçek var. Din ile hayatını yönlendirmek istemeyen herkese zorunlu bir dayatma var. Hem bu ülkede hem de diğer ülkelerde.
Avrupa'ya sığınmacı olarak gidip, sonra ben şeriat ile yönetilmek istiyorum diye meydanlarda bağırmak ile yaptığınız savunmalar aynı.

Bırakın insanlar özgürce yaşasın.

@TosunPASA: Genelleme aktif icraatin sonucudur” diyorsun ama bu mantıkla dünyadaki her kötülüğü en kalabalık gruba yıkmak gerekir. O zaman her ateist suç işlediğinde ateizmi, her milliyetçi şiddet uyguladığında milliyetçiliği de topyekûn suçlayalım. Bu mantık adalet değil, kolaycılıktır.

“Din yükselince zulüm artar” iddian da eksik ve seçmeci bir okumadır. 20. yüzyılın en büyük katliamlarını yapanlar din karşıtı, ateist rejimlerdi. On milyonlarca insan öldü. Demek ki mesele din değil, gücü eline geçiren insanın vicdanıdır.

Filistin'de mesele din değil; işgal, toprak ve emperyalizmdir. Hindistan'da da din kitleleri kışkırtmak için kullanılan bir araçtır, asıl sebep milliyetçi siyaset ve iktidar hırsıdır. Dini sebep gibi göstermek gerçeği ters yüz etmektir.

Binlerce yıldır sadece savaşlar yok. Aynı binlerce yıldır hastane kuranlar, yetime bakanlar, fakiri doyuranlar, köleliği kaldıranlar da var. Bunları yok sayıp sadece kanlı örnekleri konuşmak tarafsızlık değil, seçiciliktir.

“Kimseyi aşağılamadım” deyip ardından insanlara “cahil ve bağnaz” demek zaten başlı başına genelleme ve aşağılamadır.

“Din dayatılıyor” diyorsun ama devletlerin ve iktidarların hataları dinin kendisi değildir. Birileri dini kullanarak baskı yapıyor diye milyonlarca inançlı insanı hedef almak adil değildir.

Avrupa'ya gidip şeriat isteyenleri de bütün Müslüman'lara mal edemezsin. Aynı mantıkla bir Avrupa'lı ırkçıysa tüm Avrupa ırkçı mı olur?

“Bırakın insanlar özgür yaşasın” diyorsun; buna herkes katılır. Ama özgürlük, başkasının inancını toptan suçlamak değildir. Özgürlük, inanmadığın bir şeye inanan insanların da onurlu yaşama hakkını kabul etmektir.

Sen zulmü dine yüklüyorsun, ben zulmü insana yüklüyorum. Aradaki fark budur.

Genelleme, aktif icraatin sonucunda oluşur. Ve tüm dinlerin tarihlerini veya sokağa çıktığında insanların eylemlerinin sonucunda geldiğimiz durum da din tacirleri ile şu an ülke olarak iyi değiliz.

Bırak da azıcık kibrim olsun. Hiç olmazsa ben okuyorum ve gözlem yapabiliyorum.
Senin seçimlerin beni etkilemediği sürece, senin tercihlerini kötülemiyorum.
Ama dindar olduğunu söylemeyip, kendi dini hakkında okumadığınız bilmediğiniz konuları demogoji ile savunmaya çalışıyorsun.

Şu an sen ve senin gibi bağnazların seçimi ile, diğer herkesin hayatını zehir ediyorsunuz. Kendi hayatınızı da beraberinde.

Din-ler ahlak amaçlı çıkıyor. Bu doğru. Ama her dinin ilerlemesi yani mürid sayısı arttıkça diğer insanlar kendileri ile aynı dinde olmadığında ortaya savaş ve zulum çıkıyor. Bunu yine tutup birkaç kişinin kötü eyleminden dolayı... Diye başlayan saçma bir savunma ile yapma.
Buna sonuçları demogoji ile çarptırmak denir.
Hangi çağda bir din yükselişi oldu, ondan sonra insanlar genel olarak zulum gördü. Bu yahudiliğin ilk zamanında da oldu. Firavunların herbiri kendi dinin icat etti. Orta Asya da aynı şekilde.

Din kavramının başlangıç kısmında zulum olmasa da, ilerleyişinde insanlar diğerlerine zulum aracı olarak kullandı. Bu birkaç kötü örnek değil. Binlerce yıllık bir sonuç.

Kimsenin reel olarak dinini aşağılamadım. O din bahanesi ile ortaya çıkardığını nifakı dile getirdim. Cahilliğiniz ve bağnazlığınız herkese zarar veriyor.

Verdiğim zulumlerin hepsinde din ana temadır.
Hintlilerin Müslüman'ları öldürme sebebi dindir.
Yahudilerin saldırma sebebi dindir.
Tarihsel savaşların büyük kısmı dindir. Tuz ve su savaşları bile bu kadar ölümle sonuçlanmamıştır.

Evet din ile ortaya çıkan her akımın sonunda genel olarak nifak ve öldürme otaya çıkmıştır ve çıkmaya devam ediyor.

Benim dini seçimime karışmadığınızı iddia ediyorsunuz ama ortada bir gerçek var. Din ile hayatını yönlendirmek istemeyen herkese zorunlu bir dayatma var. Hem bu ülkede hem de diğer ülkelerde.
Avrupa'ya sığınmacı olarak gidip, sonra ben şeriat ile yönetilmek istiyorum diye meydanlarda bağırmak ile yaptığınız savunmalar aynı.

Bırakın insanlar özgürce yaşasın.

İnancıma saldırı, genelleme ve itham üzerine kurulu bir tartışmada daha fazla vakit kaybetmeyeceğim. Bu son mesajımdır, devam etmeyeceğim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı