Technopat'ın kitlesi kötüye mi gidiyor?

Çoğu forum sitesinde böyle maalesef. Eski dönemlere bakıyorum, en azından yardımcı olmaya çalışanlar olurdu. Şimdi ise, dediğin gibi, insanlara aptal muamelesi yapıyorlar. Yani saygısızlık had safhada resmen.

Pandemi zaten kâbustan farksızdı ama söyleyeyim burayı ergenler mahvetti.

Aga o karşı fikirlere karşı çıkma ilk zamanlarda vardı bir çok yerde öyle insanlar var zaten normal ama saygı konusu doğrudur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Pandemi kırılma noktası oldu. Hatırlıyorum o dönem açılan bir konunun cevap alması 0.3 milisaniye sürüyordu. İki cümleyle kapanacak konular bile sayfalarca mesajla doluyordu. Forumun kullanıcı sayısı çok fazla artmıştı. Açılan konular ve yapılan yorumlar çok fazla olduğundan moderatör ekibi yetişemiyordu. Bazı konulardaki mesajlar çok fazla rapor alınca da moderatörler raporlanan mesajların hepsini incelemek uzun süreceği için konuyu kilitliyorlardı. Vaktiniz varsa girip bakın o dönemde onlarca sayfa boyunca milletin birbirini zorbaladığı, birbirine hakaret ettiği konular mevcut. Konu başlığı "GTA 5 neden donuyor?", 38. sayfadaki mesaj "sizin gibi cahiller yüzünden bu haldeyiz". Birkaç sayfa sonraki muhtemel konu bu sene hangi takımın şampiyon olacağı. Mesajlar o kadar hızlı artıyordu ki moderatörler yetişemiyor, konular alakasız yerlere çekiliyor, insanlar hakaret edip cezasız kalıyordu. Böyle olunca forum kurallarına önem göstermeyen, insanlara saygı duymadan çoğu kişi arada kaynamış oldu. Hala aramızdalar ve büyüdüler. Bu yüzden artık saygısızlıklarını daha profesyonelce yaparak uzaklaştırılmaktan sıyrılabiliyorlar.

Hadi saçmalayanlar zamanla sıkılıp forumdan uzaklaştı diyelim. Azımsanmayacak kısmı hala aramızda olsa da büyük kısmı gitti fakat aklını kullanan kitlenin de gitmesine sebep oldular. Kişi önceden sorduğu soruya direkt olarak yardımcı olunamasa da birilerinin yol gösterebileceğine inanıyordu. Mesaj sayısını artırmak için her soruya hızlı ve özensiz cevaplar yazan, yapay zekaya cevaplatan insanlar yüzünden artık soru sormaktan ve konulara dahil olmaktan uzaklaşan çok fazla insan oldu.

Bir diğer detay da algı. Recep Honeystone ile yollar ayrıldıktan sonra birçok insan forumda durmak istemedi. Önceden de var olan saçmalıklar gözlerine daha çok batmaya başladı. Forumun yönetiminde yer alan ve forum için en önemli isimlerden biri olan kişiyle yolların ayrılması ister istemez çok fazla insanın düşüncelerini etkiledi.

Bence forumun problemi yazım yanlışları değil onun için yazım denetimi var ama bir işe yaramıyor zaten. Forumun asıl problemi tartışmayı bilmeyen insan haklarından habersiz işkenceci dahi savunan insanların olması gerçi bu ülkeyle alakalı ama forumun %70i falan böyledir. Bir de babasının şirketi gibi oyun şirketlerini savunanlar olmasa çok güzel olacak.

Yukarıdaki cevapların bir kısmını okumadım ama bence forumla alakalı bir problem değil ülkenin genel durumundan kaynaklı bu mevzu. İnternetle sınırlı kalmıyor sadece aynı zamanda sokakta, markette aklınıza gelebilecek her yerde aynı kaos ortamı hakim, cezalar da yetersiz olunca kimse caymak istemiyor iyice yozlaşmış bir toplum haline geliyoruz.

Öyle genellemeyin bence. Ürün özelinde bilgili kullanıcıları tanırsanız ve onları takip ederseniz hem o konuda bilginiz artar hem de bir gün siz almak istediğinizde o kişinin dikkat ettiği kriterlere dikkat eder öyle alırsınız.

Bir ortamı iyi/kötü kılan çeşitli etkenler o ortamın öncelikli olarak üyeleridir. Bu yazdıklarımı moderatör kimliğimin haricinde yazacağım.

Buraya kaydolacak olan üyelerin niteliğini, yaşını, bilgi seviyesini moderasyon ekibi yahut forum yönetimi belirlemez. Her üyeye açık bir platform ve isteyen kişi kaydolup, kurallar dâhilinde olduğu üzere istediği mesajı yazabiliyor. Eskiden buranın müdavimi olup, şimdilerde ise çoluk çocuğa karışan forum üyeleri bile vardır. Platformlar bir değişim/dönüşüm sürecinden geçerler her zaman. Yarın bir gün biz de evlenecek, çoluk çocuğa karışacak ve belki de buraya eskisi kadar bakmayacağız, bırakacağız. Ancak yeni üyelerin gelme süreci hiçbir zaman durmayacak. Bizim yerimizi bizden sonra kaydolan kişiler alacaklar. Dolayısıyla yaş ortalamasının düşmesi, forum üyelerinin niteliği gibi şeyler yönetime veya moderasyona bağlı şeyler değildir şu anki durumda. Kurallara da bağlı değildir, kuralların olmadığı bir yerde kaos olur. Bazı kurallar belki çok katı/çok sert olabilirler ancak her platformun da kendine özgü kuralları olduğunu unutmamalıyız. Bir taraf Türkçe kuralları konusunda çok serbest olurken, diğer taraf çok katı olabilir. Bu tamamen o platformu yöneten ve kurallar konusunda ortak kararlar alan kişilere kalmıştır. Burada üyelere düşen kısım bu kuralların nasıl daha da iyileştirileceği konusunda önerilerde bulunmak veyahut kendine uygun bir platform seçmesidir.

Çoğu kişi "Eskiden çok daha seviyeliydi, herkes birbirine yardımcı olurdu, konular çözümsüz kalmazdı." gibi şeyler söylemişler. Eğer şu an bu durum tam tersiyse, burada suç bizim suçumuz arkadaşlar. Hepimizin ortak suçu. Biz bu ortamı daha kaliteli, daha nitelikli kılabiliriz. Ancak eskiye nazaran daha "başarısız" bir şekilde ilerliyorsak suçu birine/birilerine atmak yerine üyeler olarak kendimizi sorgulamalıyız. Ben kendimi sorguluyorum, bu platformun daha iyi ilerlemesi açısından konulara daha aktif katılabileceğimi düşünüyorum. İnsanlara yardımcı olmak elbette güzel bir şey ama hepimizin de kendi hayatı var arka planda. Sürekli burada kalıp, herkesin sorununu çözüp, 24/7 aktif olamayız. Kimse olamaz. Platformu iyileştirmek istiyorsak en azından üstümüze düşeni yapmalıyız. Yaş konusuna geleceksek, hepimiz o yaşlardan geçtik ve geçmişe bakıp döndüğümüzde utanılacak hiç mi davranışımız yok? Elbette var ve fazlaca. Bu arkadaşlarımız da zamanla bıçkınlaşacak, olgunlaşacaktırlar ve bu sürecin Technopat'ta olacak olması ne kadar kıymetli bir şey esasında. O yüzden yaşı küçük arkadaşlarımızı yermek yerine biraz onlara bir şeyler katmalı, öğüt vermeliyiz. Tabii bu öğütlerimiz ne kadar umurlarında olur bilemiyorum. Daha asiler, her şey ellerinin altında olduğu için "Her şeyi ben biliyorum." algısına kapılabiliyorlar. Olsun, bu da bir süreç.

Kitle konusuna biraz da genel bakmalıyız. Eğer bizim kitlemiz çok kötü olup, diğer platformların kitleleri çok entelektüel, bilgi birikimine sahip, saygılı, dürüst, medeni insanlarsa, "İyi kitle." olarak adlandırılabilecek bir kitleyse evet burada bizden kaynaklı bir sorun var diyebiliriz. Ancak ben genel olarak inceliyorum bazen, zaten forumlardaki kitle hemen hemen aynı oluyor. Dolayısıyla bu biraz da Technopat'ın veya başka bir forum sitesinin suçu değil, günümüz şartlarının gerekliliği gibi duruyor.

Haklısın.

Sadece technopat değil ülkecek ahlaki olarak düşüşteyiz ve açık ara buna sebep olan şey kesinlikle sosyal medyanın saçmalıklarla dolu olması, eskiden daha iyiydik ahlaki olarak çünkü herkes olduğu gibiydi internete özenmiyordu ancak sosyal medya ile beraber herkes birbirine benzedi benzemeye çalıştı eskiden iyi insanlar ön plana atılırken şimdi küfürbaz kötü insanlar saygınlık kazanmaya başladı böyle bir döneme geldiğimiz için üzülüyorum böyle giderse vatanımı çok sevsemde yurtdışına çıkmayı planlıyorum Allah sonumuzu hayır etsin.

Bende il değiştirmeyi planlıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…