Teknede 3D Keyfi

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Bu günlerde adını sık duyduğumuz teknolojilerden biri de 3D (3 Dimensional) yani 3 boyutlu görüntü. Geçmişi çok eskiye dayanan bu teknoloji artık günümüzde özel kullanıma kadar indirgenmiş durumda.

Giris Gorsel.jpg


3. Boyuta Giriş

3 boyutlu görüntü ilginç bir tarihsel gelişme sahip. 1890’ların sonunda İngiliz fotoğrafçı William Friese-Greene 3D Film işlemi için bir patent almıştı. İki görüntüyü sağ ve sol göze ayrı verme (Stereoskopik) yöntemiyle izlendiğinde iki farklı görüntü beyin tarafından birleştirilerek 3D derinliği algılamamızı sağlıyordu. Yine ilk defa 1915’te New York’da Astor Tiyatrosunda kırmızı-yeşil Anaglif yöntemle 3D denenmişti. Stereoskopik 3D televizyonun gösterimi ise ilk olarak ağustos 1928’de gerçekleşti. 1935’de ilk renkli 3D film üretildi. 1946’da ilk uzun süreli 3D film(Robinzon Kruzo) çekimi yapıldı. Fakat hem teknolojinin yetersiz olması hem de maliyetlerin yüksek olması 3D teknolojisinin günümüze kadar popüler olmasının önüne geçti. Sonuç olarak gelişen teknoloji ve ucuzlayan maliyetlerle birlikte 2009’da 3D filmler temel alınarak televizyonlar 3D yayına başladı. 2010’da oyunlarda da yeni bir çığır açılarak oyunlar 3D televizyonlara uyarlanmaya başladı.

3D, iki gözümüzün birbirine olan uzaklığından ve perspektiften faydalanarak oluşturuluyor. Tabi bir filmi 3D izleyebilmek için kayıt aşamasının da buna bağlı olarak 3D için özel bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu aşamada çekilen film kareleri iki farklı objektif ile çekiliyor ve tek bir ekranda gösterim için kaydediliyor. Görüntüleme aşamasında 3 boyutlu filmler gözlüklü ve gözlüksüz izlenebilme olanağına sahip sistemlerde oynatılabiliyor.

3D Teknolojileri

Stereoskopik sistem 3 boyutlu filmi, özel gözlükler kullanmadan da izleme olanağı sunuyor. Ancak bu sistemin pahalı olduğunu ve görüntü kalitesini düşürdüğünü belirtmemizde fayda var.

Polarizasyon sistemi 3 boyutta en sık kullanılan yöntemlerden biri. Bu sistemde kullanılan gözlüklerin bir tarafında saat yönünde ve diğer tarafında saat yönünün tersinde polarize filtre bulunuyor. Gözlüklerden bir tanesi dikey polarize edilmiş ışığı yansıtırken diğeri ışığı yatay konumda polarize ediyor. Böylece birbirine eş zamanlı karelerin oynatılmasıyla 3 boyutlu görüntü elde ediliyor. Bu sistem genellikle sinema gibi ortamlarda kullanılıyordu ve renk kalitesi olarak zengin bir görüntü sunuyordu.

3d kamera.jpg


Günümüzde kullanılan en popüler yöntem ise Eclipse adını taşıyor. Eclipse, güneş ya da ay tutulması için kullanılan bir kelime ve birini gölgede bırakma anlamına geliyor. Bu yöntemde, sinema salonlarında veya 3D TV’lerin yanında gelen elektronik gözlükler bir göze görüntü verirken diğer göze gelen görüntüyü engelliyor. Standart olarak 24 karelik bir filmde, 24 kare sağ ve 24 kare de sol göz için senkronize edilen, toplamda 48 karenin gösterimiyle 3 boyutlu görünüme ulaşılıyor. LCD ekran üzerinden kullanılan bu teknoloji bireysel kullanım için uygun ancak sistemle birlikte kullanılan gözlüklerin şarj edilmesi ve sistemle eşzamanlı çalışması gerekiyor.

3D Cihazlar

3 boyutlu sistem ile ilgili teknik detayları açıkladık. Peki, 3 boyutlu sistem için ihtiyacımız olanlar neler? 3 boyutlu görüntüyü elde edebilmek için öncelikle en az 120 Hz yenileme hızına sahip bir 3D televizyon, Active Shutter gözlükler (3D TV’ler ile birlikte ücretsiz) , 3D Blu-ray oynatıcı ve bir çift sağlam göz gerekiyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde 3 boyutlu görüntüyü evinize ya da teknenize taşıyabilirsiniz. Alternatif olarak 3D oyun ve video oynatabilen dizüstü bilgisayar ya da projeksiyon cihazları da mevcut. Bunların yanı sıra 3D için alternatif bir çözüm de 3D TV Box. 3D TV Box sayesinde 2 boyutlu görüntüleri 3 boyuta dönüştürebilir ve gerçekçi stereoskopik görüntüler ortaya çıkarabilirsiniz.

Teknede 3 boyutlu film keyfi yaşamak istiyorsanız bizim önerimiz özellikle de LED arka aydınlatmalı 3D TV’leri tercih etmenizden yana. Geniş ekranının yanı sıra ortama uydurabilmesi açısından (Örneğin projeksiyon için karanlık bir ortam gerekir) LED 3D televizyonlar daha avantajlı. Yine 300 Watt güç tüketen Plazma ekranlar ve 200 Watt tüketen LCD’lerin yanında LED TV’ler sadece 140 Watt enerji tüketerek güç tasarrufu konusunda da çok iyi bir tablo çiziyorlar. Yine TV’nin bulunacağı konum gün ışığı alıyorsa yüksek kontrast oranları ve parlaklık seviyeleri ile LED TV’ler açık ve net bir görüntü sunacaktır.

İhtiyaca göre 3D TV

3 boyutlu televizyonların diğer bir getirisi de 2D televizyonlar gibi kullanılabilmeleri ve yüksek kalitede bir görüntü sağlamaları. Öte yandan 3D TV fiyatları düşünüldüğü kadar da yüksek değil. Örneğin 40”lik Full HD LED TV’yi 3.000 TL gibi bir fiyata, 50”lik 600 Hz 3D Plazma TV’yi 5.000 TL’nin altında ya da 55”lik ve 200 Hz 3D LED TV’yi 9.000 TL’nin biraz daha üzerinde bir fiyata satın alabilirsiniz. 3D televizyonların fiyatları, marka, ekran genişliği, çözünürlük, kontrast ve özellikle resim gösterim hızı gibi etmenlere göre farklılık gösteriyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi 3D TV alırken özellikle LED aydınlatmalı olmasına özen göstermeniz yönünde. Zira LED ekrana sahip televizyonlar yaklaşık %40’a yakın enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Bu da elektriğin kısıtlı kullanılması gerektiği ortamlarda olmazsa olmaz bir gereksinim.

Saturn 3D Aktuel Gorsel_2.jpg


3D TV’de ekran boyutu sizin isteğinize ve televizyon için ayırabileceğiniz yere göre değişebilir ancak alacak olduğunuz 3 boyutlu televizyonda gerçek 3 boyutun farkına varabilmek için ekran yenileme hızının 200 Hz ya da mümkünse daha yüksek olmasını tercih edebilirsiniz. Yine satın alacağınız televizyonun TV yayınlarını kaydedebilme, YouTube, Picasa, Flickr ve benzeri web servislerine bağlanabilme, kablolu ve kablosuz ağ desteği ve USB’den içerik oynatma gibi özelliklerini de gözden geçirmekte fayda var.

Bu donanımsal özelliklerin yanı sıra DVB-S (Sayısal Video Yayını) ve CI+(Common Interface Plus) gibi özelliklerin de bir 3 boyutlu TV’de olması gerekir. Bu sayede 3D içeriğiniz olmadığında uydu yayınlarını izleyebilir ve kart modülü sayesinde Digiturk ve D-Smart gibi platform aboneliklerinizi de herhangi bir uydu alıcıya gerek kalmadan televizyonunuza taşıyabilirsiniz. Son olarak televizyonunuzu internete bağladığınızda cihazın en son yazılımını yükleyebilir ve yeni özelliklere erişebilirsiniz. Eğer internet bağlantınız yoksa da TV’nizi USB üzerinden güncelleyebilirsiniz.

Tekneniz için enerji tasarruflu LED aydınlatmalı bir 3D TV, bu TV’yi bir yere sabitleyip özgürce oynatabileceğimiz özel televizyon ayaklıkları ya da tekneye monte edebileceğiniz gerekli parçaları aldınız. Geriye son olarak kumanda kalıyor. Teknedeki onlarca cihazın kumanda yığını altında kalmak canınızı sıkabilir. Bu durumda birçok cihazı tek bir kumanda ile hükmedebilmeniz için evrensen kumandalar mevcut. Uygun fiyatlı ve güzel bir alternatif olan evrensel uzaktan kumanda ile TV, Uydu, Blu-ray oynatıcı, Amplifikatör ve ses sistemi gibi farklı cihazları tek bir kumanda ile kontrol edebilme özgürlüğüne sahip oluyorsunuz.

Peki, bu kadar bu gelişme içinde bireysel 3D TV kullanımı ne durumda? 3D televizyonların yaygınlaşmasıyla beraber Avrupa’da 2010 Mayıs ayı itibariyle 25.000 3D destekli televizyon satıldı. 3D film üreticileri de çekimlerini bu doğrultuda şekillendirmeye başladı ve TV kanalları 3D yayına başladılar. Amerika’da DirectTV, 3D yayına başlayan ilk kanallardan biri ve bu yılsonuna kadar 200 farklı kanal 3D yayına geçiş yapacağını açıkladı. Türkiye’de de 3D televizyonda izleyebilmek için artık 3 boyutlu Blu-ray filmler bulunabilirken yine 3D yayınlar da hayatımıza girmeye başladı. Hali hazırda Digiturk 3D TV sahiplerine 3 boyutlu yayın sunuyor. Bu da artık 3D’ye korkmadan bir adım atmak gerektiğinin göstergelerinden. Eğlencede sınır tanımıyorsanız ve kaliteyi arıyorsanız televizyon eğlencenizi 2. boyuttan 3. boyutta taşımanın vakti gelmiş demektir. İyi eğlenceler.

1438-time_3d_plunge.jpg
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı