Teknoloji devleri bunca olaya rağmen neden batmıyor?

The Tribal Chief

Hectopat
Katılım
26 Nisan 2020
Mesajlar
6.906
Makaleler
44
Çözümler
9
Teknoloji devleri bunca olaya rağmen neden batmıyor? En çok para cezası yiyenlerden; Google, Apple, Microsoft ve meta önde geliyor. Haksız rekabet, devletin istediklerini yapmama, çerez topladı, dava edildi vb. gibi nedenlerden dolayı ayakta kalmayı nasıl beceriyorlar? Hatta dünyanın piyasa değeri 3 trilyon doları geçen ilk şirket oldu, Apple. Onca ağır cezalara rağmen ayakta duruyor. Anlamadım gitti...


ABD'de de kendi ülkesindeki şirketlere ceza kesiyor. Kuyruğu sıkıştığında kimlere koşuyor acaba?🤔 yardım istediği şirketlerin köklü ve sağlam bir yapılanmanın ürünü diye düşünüyorum.

Yukarıda yazdığım şirketlerin Google, Apple, Microsoft ve meta güvenliğini nasıl buluyorsunuz?
 
ABD, kendi markasını batıracak bir hamle yapmaz. Kısa zaman önce 2 uçağı düşen ABD menşeili Boeing'e ABD'nin nasıl sahip çıktığını biliyoruz.

Piyasa değerleri milyar dolar olan şirketler ise kendileri için çerez parası olan cezalarla batmaz. 1000 kazanıp 1 verdiğini düşün. Koyar mı?
 
Bunun sebebi "dev" olmaları. 3-5 milyon dolar para cezası bu saydığınız şirketler için küçük miktarlar. Tabi şirketin kasasından çıkan 5 kuruş bile olsa zarar ama bunlar o şirketleri batıracak, işlerini aksatacak miktarlar değil. Bakın Amerika Çin ile sorun yaşadı Huawei ürünlerinin Google ürünleri kullanması yasaklandı. Huawei maddi olarak zora girdi. Google ürünlerini kullanmayınca zor durumda kalıyorsunuz. Kullanmadığınızda zarara uğradığınız bir şirketi nasıl batırabilirsiniz? Bu şirketler o kadar güçlü ki istediğiniz cezayı kesemiyorsunuz. Restleşirseniz kaybeden siz olursunuz. Bu işin şirket tarafı. Bir de devlet tarafı var. Gidip Apple ürünlerini ülkenizde yasaklarsanız Amerika bu durumdan rahatsız olur. Amerika'nın rahat olmadığı yerde kimse rahat olamaz. Uçak satmaz, cephane satmaz, ürün satmaz, sizden alınan ürünlere ek vergi getirir ya da vergi miktarını artırır ki bu Trump döneminde Türkiye'ye karşı yapıldı. Sonucunda dolar 3-4 liradan 7-8 liraya fırladı. Devamında da artmaya devam etti. Yani şirketlerin gücünün yanı sıra bu şirketlerin arkasında kimlerin olduğu da önemli. Şirketlere güçlerini veren de kısmen arkasındakilerdir.
 
Bu devleri özellikle de üniversite öğrencileri şuna benzetebilir; param yok diyip 3 burs alır, param yok der karta borç yapar ama hesapta kart limitinin 8 katı para bırakır, param yok der size çay ısmarlatır, param yok der size vicdan azabı yaşatır, param yok der sizi "poktan" mekana götürür ama size göre hiç önemi olmayan bir harcamayı tak diye yapar, kendine abuk subuk bir ürün alır. Bunlar da öyle. Yastık altının yastık altı olur. Size de "garip guraba" görünürler.


Bu firmalar kuruldukları ülkede gariban ama hesaplar bu konuda kıyak geçen ülkelerde duruyor. Haliyle vergisi, aldısı gittisi gevşek bir durumda.
 
@The Tribal Chief Gelir ve giderleri düşük görünür. Çoğu Amerikan firması hesaplarını İrlanda gibi ülkelere taşır ki oralarda vergi indirimi alabilirler. Haliyle kurduğu ülkede para akışı eleman maaşı ve ufak karlılık gibi bir şeyden öteye geçmez.
Peki bu koca koca veri merkezleri ile kıyaslandığında biraz garip geldi bana. Ya da ben anlamadım.
 

Geri
Yukarı