Teknoloji devlerinin bulut depolama tarzı nasıl?

Makaleler
49
Merhaba,

Apple, Microsoft ve Google gibi devasa şirketlerin nasıl bir depolama sistemi var? Bildiğimiz diskler mi, yoksa saydığım 3 teknoloji devinin bize bahsetmediği bir özel yapım diskleri mi var? Bu nasıl işliyor?

Araştırdım; ChatGPT'ye sorduğum zaman gizli tuttuklarını bilgisini verdi. Merak ettim açıkçası. Technopat'ın da kendine göre NAS depolama ünitesi var. @Recep Baltaş'ın bir videosunda karşıma çıktı bu. Merak ettim ve sizlere sormak istedim.

Bu HDD tarzı yerine başka neler yapıyorlar olabilir?
Son olarak: İnsanlar neden bulut depolama yerine harici HDD kullanıyor? Yukarıda da bahsettiğim şirketler dururken neden HDD?

Hocam bildiğiniz HDD kullanıyorlar. Çeşitli firmalar depolama sistemi satıyor, büyük şirketler de bu depolama sistemlerini alıp ya da kiralayıp, sunucu şeklinde kullanıyor.

Ortalama ölçekteki firmalar bile genellikle kendi bulut sunucusunu kuruyorlar. Aynı mantık çoklu HDD depolama sistemi alıp kendi alt yapılarına entegre ediyorlar.

Google'dan örnek verecek olursak; veri merkezlerindeki diskler normal HDD/SSD ama yüzlerce var disk diyebilir miyiz?

Özel üretim HDD olduğu kesin.

Şu doğru mudur: Verilerimiz birden fazla yerlerde depolanıyor. Birisi bozulsa bile diğer tarafta birden fazla yine yedek var. Veri kaybolma olasılığı minimalize oluyor. Doğru mu?

Evet. Bu şekilde en aza indirgenmiş oluyor. Tek maaliyetli kısım parça temini ve soğutma. Nas cihazlar genelde fırın tepsisine dizilir gibi sıralı halde dizilip oturtuluyor. Bu da hava almasını zorlaştırıyor. Geliştirilmiş olabilir ama temel mantık birbirine bağlı aynı veriyi yazan ve internete bağlı diskler.

Microsoft Azure, AWS ve Google Cloud'da da işliyor galiba. Bazı kurumsal şirketler bu şirketlerin altyapısını kullanıyor.

Vay be. Verilerimizin kaybolmamasına şaşırıyorum. Şimdiye kadar tek bir tane bile verimi kaybetmedim. Drive, Fotoğraflar, Gmail vb. şeyler yıllardır aynı yerinde duruyor. Sanırım araya disklerin çalışması için yapay zeka giriyor.

Belki evet ama yapay zekadan önce de nas depolama ve bulut hizmeti vardı. Ayrıca çok karmaşık bir algoritması olduğunu da sanmıyorum. Verilerinizi sizin adınıza alıyor ve sizin için belirlenen alan kadar alıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…