Teknolojik parçalar büyüdükçe güçleniyor mu?

The Tribal Chief

Hectopat
Katılım
26 Nisan 2020
Mesajlar
6.882
Makaleler
44
Çözümler
9
Sorum başlıkta. Onca küçük parça telefona nasıl giriyor? Telefon, tablet, laptop, masaüstü, süper bilgisayarlar şeklinde küçükten büyüğüne doğru gidiyor diye biliyorum performans olarak? Peki bunların arasında ne gibi fark var?

Peki neden kocaman süper bilgisayarlar yapılıyor. Google Asistan'a "dünyanın en güçlü bilgisayar hangisidir?" diye sorduğum zaman fugaku adlı bir bilgisayar gösteriyor. Ve bu 158.976 tane farklı istemci bilgisayarı varmış. Bu kadar kocaman bilgisayarlar ne işe yarayacak?

Başka örnek ise; masaüstünde yapılan Photoshop neden telefonda olmuyor. Burada okuduğum zaman aynı fiyatta masaüstü vs laptop dediğimiz zaman masaüstü bilgisayar daha avantajlı olduğunu söylüyorsunuz.

Benim bildiğime göre süper bilgisayarlar veri depolama, yapay zeka ile işlemler yapmak gibi işler yaptığını düşünüyorum. Masaüstü, laptoptan aynı fiyatta daha iyi olacağını da biliyorum fakat niye aynı olmuyor?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ve bu 158.976 tane farklı istemci bilgisayarı varmış.
Birlikten kuvvet doğar :D. Bu kadar fazla sistemi gerçek zamanda, eş zamanlı olarak çalıştırıp işlem yaptırabiliyorlar.
Masaüstü, laptoptan aynı fiyatta daha iyi olacağını da biliyorum fakat niye aynı olmuyor?
Aslında kartlar teknik olarak aynı oluyor neredeyse. Fakat laptopun büyük bir handikapı var. Düşük güç tüketimi sağlamak zorunda ve ısınma problemi. Düşük güç tüketimi sağlamak zorunda olmasının başlıca sebepleri ısınma ve pil. Eğer hayvani elektrik çeken bir cihaza 9000 mah gibi bataryalar bağlarsanız 10 dakika dayanmaz. Bu sebeple düşük güç tüketimi sağlamak zorundalar. Bir diğer mevzu ısı. Güç tüketimi arttıkça ısıda artar, ayrıca laptoplarda kullanabileceğin soğutma alternatifleri epey dar. İki adet fan ile heatsinkler aracılığıyla normalde masaüstü bir sistemde koca koca fanlarla soğutulan parçaları soğutmaya çalışıyorsun. Normal olarak ısınıyor. Bunun önüne geçmek için performanstan feragat edip, elektrik tüketimini azaltıp, ısıyıda azaltıyorlar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı