Telefon nasıl şarj edilmeli?

Ahmet Kırak

Hectopat
Daha fazla  
Mİ5s almayı düşünüyorum. Bazı sorularım var. Telefonun bataryasını öldürmek istemiyorum. Bu yüzden nasıl şarj etmeliyim? Telefon kapalı mı açık mı şarj etmeliyim? İnceliklerini anlatırsanız sevinirim. @Nazım Paşa

Lithium Polymer piller sürekli şarj ve deşarj olmayı sever. Buna göre geliştirip tasarlanmıştır. Bu konuda çok kasmanıza gerek yok. Sadece telefonu %80'den fazla şarj etmemeye dikkat edin. Pil üreticileri %80 şarj seviyesine kadar şarj ve deşarj işleminin pilin ömrüne %150 katkı sağladığını söylüyorlar. Cihazın pil yüzdesi asla %5'in altına düşmemeli ve telefonun şarjı bitip kapanmamalı. Aksi halde telefonun ilk şarj alımı güçleşecek, gücünün hiç kesilmemesi gereken batarya iç kontrolcüsü yıpranacaktır. Telefonu aldığında ilk şarjda çok önemlidir. Telefonu kutudan çıkarır çıkarmaz %100 seviyesine kadar şarj edip öyle kullanın. İlk kullanımda mümkünse telefonu güç tasarrufunda kullanın. Yeni telefonun pil hücreleri daha tazedir. Taze pilde yüksek akım gezmemeli. Telefon bataryasının ilk 5 şarjı geriye kalan pil ömrünü belirler. Doğru şekilde yapılırsa daha uzun süreli kullanılır.

Lithium Polymer piller sürekli şarj ve deşarj olmayı sever. Buna göre geliştirip tasarlanmıştır. Bu konuda çok kasmanıza gerek yok. Sadece telefonu %80'den fazla şarj etmemeye dikkat edin. Pil üreticileri %80 şarj seviyesine kadar şarj ve deşarj işleminin pilin ömrüne %150 katkı sağladığını söylüyorlar. Cihazın pil yüzdesi asla %5'in altına düşmemeli ve telefonun şarjı bitip kapanmamalı. Aksi halde telefonun ilk şarj alımı güçleşecek, gücünün hiç kesilmemesi gereken batarya iç kontrolcüsü yıpranacaktır. Telefonu aldığında ilk şarjda çok önemlidir. Telefonu kutudan çıkarır çıkarmaz %100 seviyesine kadar şarj edip öyle kullanın. İlk kullanımda mümkünse telefonu güç tasarrufunda kullanın. Yeni telefonun pil hücreleri daha tazedir. Taze pilde yüksek akım gezmemeli. Telefon bataryasının ilk 5 şarjı geriye kalan pil ömrünü belirler. Doğru şekilde yapılırsa daha uzun süreli kullanılır.
Özetlemek gerekirse %6 olunca şarja takmalıyım ve %79 olunca şarjdan çıkarmalıyım. İlk gün %100 olunca direk beklemeden şarjdan çıkarmalıyım ve ilk 5 şarj kullanımında güç tasarrufunda kullanmalıyım. Doğru mu? Ve %5'in altına düşmemelisiniz dedin peki sen kaç önerirsin? @Neurevt

Çok abartıyorsunuz bence. %100 olsa da bataryanız patlamayacak. Emin olabilirsiniz.

Sadece tamamen şarj etmeyin ve tamamen şarjını bitirmeyin. Bu bataryanızın ömrünü uzatacaktır.

Tabi böyle yapmadınız diye de 1 ayda batarya bozulacak diyemeyiz.

Sadece atıyorum batarya 2 sene gideceğine 1 sene, 1.5 sene gider.

Ondan ötürü bataryayı tam doldurup, tam boşatlmayın diyoruz.

İdeal aralık ise %20-25 ile %80-85'tir... (y)

@Selim C.

Abartma falan yok, pil üreticilerinin önerdiği değerler bunlar. Bende dahil burada kimse kafasına göre yüzde veremez. Söylediğiniz gibi tamamen şarj etmeyin ve tamamen şarjını bitirmeyin. Kafa karıştırmadan söylenecek en güzel cüme budur. Ben sadece işin teknik kısımlarını daha detaylı anlattım. Önerilen yüzdeler %5 ve %80. Ben değil pil üreticileri bunu söylüyor. %150 gerçekten güzel bir rakam.

Batarya bozulacaktan kastım çok hızlı şarjı bitmesi gibi olaylar oluyor bazı telefonlarda. Bunun önüne geçmek istiyorum. @105993

Son düzenleyen: Moderatör:
Günümüz teknolojilerinde üretilen bataryalar zaten kolay kolay bozulmaz. Burada verdiğim tavsiyeler sayesinde pil ömrünü 1.5 ila 2 katına kadar çıkarabilirsin. Konuda okuyacaklarını telefonlar için de geçerli olduğunu düşünerek oku. Sonuçta ikiside mobil bir cihaz.

Dizüstü cihazların pil sağlığı nasıl korunur

@Neurevt Onu size demedim ki zaten hocam. :)

Bazen arkadaşlar fazla evham yapabiliyor bu konularda. :)

Ondan ötürü dedim öyle. :)

Yüzdeliği de fikir olsun diye verdim zaten. Teknolojide hiçbir şeyin tamamen garantisi yoktur yani. Alırsın yarın da bozulabilir. Belli olmuyor.

Ama uzun ömürlülük için bunlara dikkat etmeniz yeterli Meliha Hanım... (y)

Günümüz teknolojilerinde üretilen bataryalar zaten kolay kolay bozulmaz. Burada verdiğim tavsiyeler sayesinde pil ömrünü 1.5 ila 2 katına kadar çıkarabilirsin. Konuda okuyacaklarını telefonlar için de geçerli olduğunu düşünerek oku. Sonuçta ikiside mobil bir cihaz.

Dizüstü cihazların pil sağlığı nasıl korunur
Bir de ilk gün 20 saat şarj edin gibi olay vardı. Ben %100 olunca şarjdan çekim mi yoksa beklemeli miyim? Son olarak ilk 5 şarjda güç tasarrufu modunda kullanıp diğer günler parlaklığı sonuna kadar açıp kullanmamı önerir misiniz?

20 saat şarj edin olayı yeni nesil piller için geçerli değil. Akıllı telefonlar zaten %100 şarj oldukları zaman akımın pile gitmesini engelliyor. Takoz diye tabir ettiğimiz eski nesil telefon bataryalarının pil hücresinin canlandırılması amacıyla 20 saat şarj edilmesi mantıklıydı. Ama şimdi yeni nesil lithium polymer ve lithium ion pillerin artık bu saçma işleme hiç ihtiyacı yok.
Son olarak ilk 5 şarjda güç tasarrufu modunda kullanıp diğer günler parlaklığı sonuna kadar açıp kullanmamı önerir misiniz?
Evet öneririm.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı