Telefona yazılım atma nedir?

Hakan_999

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar, biliyorsunuz ki telefonu serviste kontrol ettirmeden önce bir yazılım atma olayı var. Aynı durumu yaşadım ve telefonu aldığımda yine aynı Android sürümü (9 ve One Ui 1.0) ile geldi fakat güvenlik yaması tarihi değişmişti ve ayrıca telefonu kullanırken de kullanıcı tarafından ayarlanamayan (telefon kapalıyken devreye giren şarj animasyonu gibi) bazı şeylerin değiştiğini gördüm. Bu yazılım atma olayı nedir? Aydınlatabilirseniz çok sevinirim :)

Yazılım atma dediğiniz şey, yazılım güncellemesidir. Cihaz bilgisayara takılır ve yükleme moduna alınır. Ardından bilgisayarda en güncel yazılım dosyası cihaza yazılır (veya bakkal tabiriyle atılır). Cihaz yeniden başlatılır ve yeni yazılan yazılım ile çalışması sağlanır.

Telefona güncelleme yapılmış. Yazılım atma olayı, bilgisayarda Windows 8'den 10'a geçmek gibi. Yani işletim sistemi değişiyor. Telefonun modeline göre bazı kullanıcıların yaptığı kişisel ROM'lar var. Bazıları telefonun yanında gelen ROM'dan daha iyi oluyor. Tavsiye ederim. ROM, işletim sistemi bu arada.

Telefona güncelleme yapılmış. Yazılım atma olayı, bilgisayarda Windows 8'den 10'a geçmek gibi. Yani işletim sistemi değişiyor. Telefonun modeline göre bazı kullanıcıların yaptığı kişisel ROM'lar var. Bazıları telefonun yanında gelen ROM'dan daha iyi oluyor. Tavsiye ederim. ROM, işletim sistemi bu arada.
Evet o dediğiniz Stock Rom, Custom Rom olayını okumayı yeni bitirdim. Bahsettiğim yazılım Samsung’un yetkili servisinde atıldı, Stock’dan Custom’a bir yükseltme mi oluyor bu şimdi ?

Evet o dediğiniz Stock Rom, Custom Rom olayını okumayı yeni bitirdim. Bahsettiğim yazılım Samsung’un yetkili servisinde atıldı, Stock’dan Custom’a bir yükseltme mi oluyor bu şimdi ?
Hayır. Stock ROM'u en son sürüme yükseltmişler. Custom ROM farklı bir olay, sizin Stock ROM'unuza pek benzemez ve servis bunu telefon garanti dışı kalacağından yapmaz. :)

Samsung'un yetkili servisi Custom ROM atamaz çünkü Knox kilidini kırıp cihazı garanti dışı bırakır Custom Rom'lar.

Servis sadece official güncellemeleri yapmıştır, ben biraz daha açayım konuyu. Telefonun bootloader kilidini açtıktan sonra Samsung'un (One UI dediğiniz için örnek veriyorum) resmi olarak "tasvip etmediği" şekilde telefonda değişiklikler yapabilirsiniz. Önce recovery flashlanır, TWRP dediğimiz yazılım da bunların en popüleri. Bu recovery ile telefonunuzun yazılımını tamamen yedekleyip başka yazılımlar kurabilirsiniz, ve genelde bloatware olmadan ve çeşitli iyileştirmelerle kullanıcılar tarafından yazılmış işletim sistemleri ve çekirdekler ile telefonunuz çok daha hızlı ve uzun ömürlü çalışır. Ancak riskleri fazla, ne kadar eskiye nazaran daha az olsa da özellikle bu işlerde yeniyseniz telefonun bricklenme ihtimali var ve zaten Knox kilidi kırıldığı için telefon direkt garanti dışında kalıyor. Ancak eğer riskleri alıp doğru ROM ve kernelleri kurarsanız telefonunuz sanki yeniden doğmuş gibi oluyor.

Tam bir çakal telefoncu deyimi yüz tlye yazılım atarız abi bu modeller yazlımdan sonra açılmayabilir ama yinede bi deneriz abi gibi ağızları meşhurdur.ah şu firmware boxleri olmasa dükkanlarnın önünden bile geçmezdim..esnafa su yok benden yaşasın avmler...

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı